Intro
Vejledning
01
Fundament og belægning
6
Trin
Randfundamentet laves som det første. Renden, der skal fyldes med beton, skal være ca. 90 cm dyb for at frostsikre fundamentet.
Den murede brystning skal hæves fra jorden, og det gøres ved at opsætte en støbeforskalling, der gør det muligt at støbe randfundamentet ca. 20 cm højere end selve terrænet.
Fundamentet skal hærde i ca. 3 uger, før du kan mure oven på det, så i mellemtiden kan du lave belægningen, der her består af genbrugte mursten.
Markér, hvor fundamentet skal være, ved at sætte galger i hjørnerne, som du kan trække snore imellem.
Grav en rende, der er ca. 90 cm dyb (frostfri dybde), og lav så en støbeforskalling, som soklen kan støbes efter. Støbningen skal hærde i ca. 3 uger.
Indvendigt skal der graves en rende langs den støbte sokkel. Det er nødvendigt, så vandet fra de plantekasser, der senere skal installeres, kan ledes væk.
Når randfundament og sokkel er tør, graver vi et ekstra dybt hul i orangeriets ene hjørne. Det skal fungere som et naturligt køleskab. Kanten af køleskabet mures op senere.
Stamp, og ret stabilgrus af inde i orangeriet, så der er klar til belægning. Her lægges der genbrugte lerteglsten.
02
Opmuring og filtsning
5
Trin
Orangeriets brystning består også af genbrugssten, der er afrenset og klar til opmuring.
Galvaniserede gevindstænger bores og limes fast i fundamentet og føres hele vejen op til toppen af brystningen. Det armerer væggen og giver mulighed for at fæstne bundremmen med møtrikker.
Når mørtlen har hærdet i ca. 14 dage, kan det hele filtses - både inde og ude.
Rul en bane murpap ud på soklen hele vejen rundt for at stoppe fugt nedefra, og læg så stenene løst ud, så du kan se, hvordan forbandtet passer.
Vi starter med at mure et helt hjørne, så der er noget at måle murstenslagene (skifterne) ud fra. Gevindstængerne føres med hele vejen op til det sidste skifte, så der er noget at hæfte remmen i.
Bagmuren laver vi højere (her 10 skifter), da det ikke er nødvendigt med så meget glas i den gavl, der vender ind mod naboen.
Indvendigt filtses murværket. Det er en enkel og holdbar behandling, der ikke koster det store. Filtsemørtlen blandes af cement og strandmørtel i forholdet 1:15.
03
Tagkonstruktion
5
Trin
I bunden monteres spærene på en trempel. Tremplen er en konstruktion af træ, der sættes oven på den murede del af væggen.
I gavlen, hvor indgangen skal være, monteres der en overligger. Oven på overliggeren sættes en lodret post, der skal bære kipbjælken.
I modsatte ende sættes der også en lodret post, men her føres den hele vejen ned til remmen, der ligger på muren. I toppen monteres spærene til kipbjælken.
Højden på topremmen er ca. 1,5 m over terræn, og det passer med højden på bagmuren. Det er en god idé at samle skelettet i moduler, inden du rejser det på murværket. Så undgår du synlige skruer.
Kipbjælken, som spærene samles mod, lægger på en lodret post i hver ende. Spærene skrues også fast til kipbjælken og er med til at bære det hele. Det er en fordel at male alt træværket inden montering, så alle skjulte flader også behandles
Montér spærene over hver af de lodrette poster. Oversiden af spæret skal ende plant med topremmen.
04
Detaljer
4
Trin
Der er tænkt masser af gode løsninger og flotte detaljer ind i orangeriet her.
Fx er listerne, der holder glasset på plads, dekoreret med en udfræsning.
En anden detalje, der er med til at fuldende orangeriet, er “kongerne”, altså de spir, der sidder i toppen af gavlene.
En tredje ting, som er rigtig praktisk, er de oplukkelige vinduer. Beslaget, der bruges her, er hjemmelavet, men der findes masser af præfabrikerede købeløsninger.
Glaslisterne, der skal holde de mange vinduer på plads, har allesammen en profil på kanterne, der er lavet med en overfræser.
I hver af gavlene er der lavet en “konge”. De er flotte, men har også en funktion. Der er nemlig spændt en snor ud imellem for at forhindre, at fugle sætter sig på rygningen.
Det er en god idé at lave nogle af tagvinduerne oplukkelige. Her er der tilmed lavet en smart anordning, så vinduerne kan åbnes og lukkes ved hjælp af et håndtag.
Materialer
Bund:
- Grus til afretning
- Brugte lertegl til gulvbelægning
- Beton til randfundament
- Murpap til sokkel
- Galvaniserede 10 mm gevindstænger og møtrikker til fastgørelse af topremmen
Vægge:
- Brugte mursten til den murede del af væggen
- Filtsemørtel
- 70 x 70 mm tømmer til hjørnestolper
- 45 x 95 mm reglar til bundrem og lodrette poster
- 45 x 125 mm reglar til toprem og overligger
- 4 mm glas til de lodrette vinduer
Tag:
- 45 x 125 mm reglar til spær
- 45 x 300 mm kipbjælke
- 4 mm brudsikkert glas
- 45 x 15 mm glaslister
- Glasbånd til glaslisterne
- 45 x 45 mm reglar til gavlspir
Desuden:
- 4,5 x 45 mm, 5 x 70 mm, 5 x 100 mm skruer
- Klæbeanker til gevindstænger
- Dobbeltdør
- Åbne-/lukkesystem til vinduer
Tidsforbrug
Et par måneder, når de forskellige tørretider medregnes.
Pris
Ca. 25.000 kr. (her med genbrugssten)
Sværhedsgrad
Et gennemtænkt projekt med mange gode løsninger og smarte detaljer.