Intro
Vejledning
01
Stolper med udskæringer
5
Trin
Det øverste lag muldjord skal fjernes og erstattes med grus.
Herefter skal der sættes stolper i hjørnerne, der skal fungere som punktfundamenter.
Du kan sætte stolperne i stolpebeton eller blot stampe dem grundigt med jord. Uanset hvad, skal der et lag drængrus i bunden af hullerne, så stolperne ikke synker.
Oven på de korte punktfundamenter monteres de endelige hjørnestolper, der forsynes med dekorative udskæringer.
Grav muldlaget væk, så der er plads til grus og fliser. Vi anbefaler både bundsikringsgrus og afretningsgrus, selvom der ikke skal køres på belægningen.
Brug trykimprægnerede reglar i bunden til at afgrænse orangeriet. De korte stolper er punktfundamenter og stikker ikke mere end 10 cm over terræn.
Lav en udskæring i bunden af de lange stolper, så de står stabilt på punktfundamenterne. Der skal minimum være 20 mm materiale tilbage af den yderste kant.
Du kan ret hurtigt pifte en småkedelig stolpe op med en overfræser. Ved at skære en række parallelle spor bliver træet helt anderledes at kigge på.
02
Tag med udhæng
5
Trin
Princippet i opbygningen med spær og tagåse er ligesom at montere lægter på spær. Men fordi der her er større spænd mellem spærene, er der her valgt tagåse, der er kraftigere end spær.
Spærene skæres ind i stolperne for at styrke samlingen, men læg også mærke til, at endetræet på spæret er skjult inde i samlingen. Så er det ikke lige så udsat.
Tagåsene monteres oven på spærene, og i åsene skæres et hak for hvert spær. Det forhindrer, at spærene slår sig og begynder at bue. Til sidst beklædes hele tagfladen med OSBplader.
Konstruktionen bygges op med spær nederst og tagåse øverst frem for en rem forrest og bagerst med spær ovenpå.
Spærene monteres ved at skære et hak i stolperne, som svarer til spærets størrelse. I tagåsene skæres der også et lille hak (ca. 25 mm). Det stabiliserer tagfladen og sikrer, at de underliggende spær ikke buer.
Fordi der skal være plader og tagpap på taget, er der maks. 60 cm mellem tagåsene. De underliggende spær er en del kraftigere og kan derfor godt tåle det lange spænd. Tagåsene skæres skrå i enderne for at give udhænget et lettere udtryk.
Sæt stumper på foran, så der er ens udhæng hele vejen rundt. Montér dem med 5 x 100 mm skruer i tagåsens bagside.
03
Tre slags genbrugsvinduer
5
Trin
De gamle sprossevinduer stammer her fra en biograf, og det runde vindue er fra en ældre ejendom. De fejler ingenting og får nu nyt liv i orangeriet.
Stolper og spær er placeret, så det passer med størrelsen på vinduerne i fronten.
På bagsiden er de oprindelige vinduer skåret ned i højde og sat på en halvvæg for at give bedre indretningsmuligheder.
Ovenlysvinduer giver en kæmpeeffekt, når der er stort udhæng. De kan dog være ret dyre til fladt tag, så det kan godt betale sig at gå på jagt efter nogle brugte.
Bygger du med genbrugsvinduer som her, anbefaler vi, at du køber alle vinduerne, før du går i gang med at bygge, så du kan skræddersy orangeriet til vinduerne frem for den anden vej rundt.
På bagsiden er der kun vinduer i den øverste halvdel af facaden. Det giver god mulighed for at indrette op ad halvvæggen på indersiden.
04
Listebeklædning
4
Trin
Orangeriet her laves lidt som et lille anneks med isolering, stikkontakter osv. Vægge og lofter isoleres med 95 mm mineraluld.
Når orangeriet ikke skal være permanent opvarmet, og du ikke isolerer med mere end 95 mm, er det ikke nødvendigt at bruge dampspærre.
Efterfølgende beklædes væggene med 10 mm spånplader. Uden på pladerne monteres der afstandslister, som den færdige beklædning kan monteres på.
Efter isolering beklædes væggene med spånplader. Udenpå monteres afstandslister, som den endelige listebeklædning kan monteres på. Plader og lister males hvide, så de ikke ses tydeligt gennem listerne.
Beklædningen laves af 19 x 100 mm høvlede forskallingsbrædder, hvor hver anden liste er et bræt, der er delt på midten. Afstanden mellem lister og brædder er ca. 8 mm.
Her kommer afstandslisterne bag ved beklædningen til deres ret. Det gør det nemlig meget nemmere at trække ledningerne, uden at det bliver synligt.
05
Rundt vindue
2
Trin
Genbrugsvinduer passer generelt godt til projekter som dette.
Helt nye vinduer kan være noget af en udskrivning, og så er de ofte alt for “gode” til projekter som dette. Ældre vinduer med enkeltlagsglas kan nemt repareres og tilpasses efter behov.
Af og til kan det endda lade sig gøre at finde nogle lidt specielle vinduer som dette runde vindue.
Byg en firkantet ramme med samme ydre mål som vinduet. I hjørnerne kan du montere skråstivere diagonalt over for hinanden. På den måde har du helt styr på vinduet og får flere befæstningsmuligheder.
06
Sandstensfliser
2
Trin
Sandstensfliser er praktiske som udendørs belægning, fordi de ikke bliver glatte. Af samme grund ser man også tit sandstensfliser ved poolområder. De kan dog også sagtens bruges indendørs i et orangeri som dette.
En anden fordel er, at de er betydeligt billigere end andre natursten som fx granit eller marmor.
Sandstensfliserne lægges på et ca. 3 cm tykt lag afretningsgrus. Du kan lægge fliserne i det mønster, du har lyst til, så længe du er opmærksom på, at fugerne skal forskydes så meget, som det er muligt. Det er nemlig med til at låse belægningen, så den bliver liggende, som den skal.
Materialer
Bund:
- 45 x 95 mm trykimprægnerede reglar
- 10 x 10 mm trykimprægnerede stolper
- Stolpebeton
- Stabilgrus og læggegrus
- Sandstensfliser og fugesand
Vægge:
- 125 x 125 mm stolper
- 45 x 95 mm reglar
- Alu-vandnæse
- 95 mm mineraluldsisolering
Beklædning inde:
- 10 mm spånplader
- 20 x 40 mm afstandslister
- 19 x 100 mm høvlet forskalling til listebeklædning
Beklædning ude:
- Vindpap til ydersiden af skelettet
- 25 x 50 mm afstandslister
- 25 x 125 mm klinkbeklædning
Tag:
- 45 x 195 mm spær
- 45 x 145 mm tagåse
- 95 mm isolering
- 18 mm OSB-plader
- Tagpap
- Alu-tagfod
- Rendejern, tagrende, nedløb og fittings
Desuden:
- Vinduer og døre
- Vinkelbeslag med rib
- Maling
- 4,5 x 50 mm, 5 x 80 mm, 5 x 100 mm og 5 x 120 mm skruer
Tidsforbrug
Ca. 2 måneder.
Pris
Ca. 40.000 kr. (afhængigt af prisen på genbrugsmaterialerne)
Sværhedsgrad
Det er et projekt i den svære ende. Tilpasningen af vinduerne bagtil og ovenlysvinduerne kræver enten en del erfaring eller håndværkerhjælp.