Gennemført orangeri af genbrug

Dette orangeri er stort, så der er plads til at bruge det som havestue og væksthus på en og samme tid. Håndværket er i top, og der er tænkt over alle detaljer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 måneder
Pris
40.000 kroner
Orangeri

Elegant orangeri, som kan bruges hele året.

Intro

Et orangeri kan bruges på flere forskellige måder. Nogle bruger det som små havestuer både sommer og vinter. Andre vælger at bruge det som deciderede væksthuse, på samme måde som et traditionelt drivhus.

I dette byggeri forenes begge dele på smukkeste vis. Helt fra starten er begge dele nemlig tænkt ind. Hele orangeriet er isoleret, og der er trukket strøm med rundt i væggene.

I denne artikel kan du følge hele projektet fra start til slut.

Du får du grundige trin for trin-fotos delt op i overskuelige afsnit:

 • Fundament og belægning
 • Opmuring og filtsning af sokkel
 • Skelet og tagkonstruktion
 • Afsluttende snedkerdetaljer

Derudover får du en plantegning og en komplet liste med alle de materialer, der er brugt til projektet.

Vejledning

01
Stolper med udskæringer 5 Trin

Det øverste lag muldjord skal fjernes og erstattes med grus.

Herefter skal der sættes stolper i hjørnerne, der skal fungere som punktfundamenter.

Du kan sætte stolperne i stolpebeton eller blot stampe dem grundigt med jord. Uanset hvad, skal der et lag drængrus i bunden af hullerne, så stolperne ikke synker.

Oven på de korte punktfundamenter monteres de endelige hjørnestolper, der forsynes med dekorative udskæringer.

1

Grav muldlaget væk, så der er plads til grus og fliser. Vi anbefaler både bundsikringsgrus og afretningsgrus, selvom der ikke skal køres på belægningen.

2

Brug trykimprægnerede reglar i bunden til at afgrænse orangeriet. De korte stolper er punktfundamenter og stikker ikke mere end 10 cm over terræn.

3

Lav en udskæring i bunden af de lange stolper, så de står stabilt på punktfundamenterne. Der skal minimum være 20 mm materiale tilbage af den yderste kant.

4

Du kan ret hurtigt pifte en småkedelig stolpe op med en overfræser. Ved at skære en række parallelle spor bliver træet helt anderledes at kigge på.

5

Den kraftige stolpe monteres oven på det lidt mindre punktfundament. Mal stolperne, før de monteres, så du er sikker på at få beskyttet hele den nederste og udsatte del af stolpen.

02
Tag med udhæng 5 Trin

Princippet i opbygningen med spær og tagåse er ligesom at montere lægter på spær. Men fordi der her er større spænd mellem spærene, er der her valgt tagåse, der er kraftigere end spær.

Spærene skæres ind i stolperne for at styrke samlingen, men læg også mærke til, at endetræet på spæret er skjult inde i samlingen. Så er det ikke lige så udsat.

Tagåsene monteres oven på spærene, og i åsene skæres et hak for hvert spær. Det forhindrer, at spærene slår sig og begynder at bue. Til sidst beklædes hele tagfladen med OSB­plader.

1

Konstruktionen bygges op med spær nederst og tagåse øverst frem for en rem forrest og bagerst med spær ovenpå.

2

Spærene monteres ved at skære et hak i stolperne, som svarer til spærets størrelse. I tagåsene skæres der også et lille hak (ca. 25 mm). Det stabiliserer tagfladen og sikrer, at de underliggende spær ikke buer.

3

Fordi der skal være plader og tagpap på taget, er der maks. 60 cm mellem tagåsene. De underliggende spær er en del kraftigere og kan derfor godt tåle det lange spænd. Tagåsene skæres skrå i enderne for at give udhænget et lettere udtryk.

4

Sæt stumper på foran, så der er ens udhæng hele vejen rundt. Montér dem med 5 x 100 mm skruer i tagåsens bagside.

5

Beklæd tagfladen med plader, så de rager lidt ud over udhænget alle steder, og skær det så rent med en dyksav og føringsskinne efterfølgende. Krydsfiner eller rupløjede tagbrædder kan bruges som alternativ.

03
Tre slags genbrugsvinduer 5 Trin

De gamle sprossevinduer stammer her fra en biograf, og det runde vindue er fra en ældre ejendom. De fejler ingenting og får nu nyt liv i orangeriet.

Stolper og spær er placeret, så det passer med størrelsen på vinduerne i fronten.

På bagsiden er de oprindelige vinduer skåret ned i højde og sat på en halvvæg for at give bedre indretningsmuligheder.

1

Ovenlysvinduer giver en kæmpeeffekt, når der er stort udhæng. De kan dog være ret dyre til fladt tag, så det kan godt betale sig at gå på jagt efter nogle brugte.

2

Bygger du med genbrugsvinduer som her, anbefaler vi, at du køber alle vinduerne, før du går i gang med at bygge, så du kan skræddersy orangeriet til vinduerne frem for den anden vej rundt.

3

På bagsiden er der kun vinduer i den øverste halvdel af facaden. Det giver god mulighed for at indrette op ad halvvæggen på indersiden.

4

Det store runde vindue har siddet i en gammel ejendom, men får nu nyt liv i orangeriet.

5

Alle de oprindelige enkeltlagsglas er udskiftet og kittet på ny. Det har en stor effekt og kan gøres ret billigt.

04
Listebeklædning 4 Trin

Orangeriet her laves lidt som et lille anneks med isolering, stikkontakter osv. Vægge og lofter isoleres med 95 mm mineraluld.

Når orangeriet ikke skal være permanent opvarmet, og du ikke isolerer med mere end 95 mm, er det ikke nødvendigt at bruge dampspærre.

Efterfølgende beklædes væggene med 10 mm spånplader. Uden på pladerne monteres der afstandslister, som den færdige beklædning kan monteres på.

1

Efter isolering beklædes væggene med spånplader. Udenpå monteres afstandslister, som den endelige listebeklædning kan monteres på. Plader og lister males hvide, så de ikke ses tydeligt gennem listerne.

2

Beklædningen laves af 19 x 100 mm høvlede forskallingsbrædder, hvor hver anden liste er et bræt, der er delt på midten. Afstanden mellem lister og brædder er ca. 8 mm.

3

Her kommer afstandslisterne bag ved beklædningen til deres ret. Det gør det nemlig meget nemmere at trække ledningerne, uden at det bliver synligt.

4

Bagvæggen beklædes også med lister, og linjerne føres med rundt. Listerne monteres her med 4,5 x 50 mm skruer, men de kan også skydes fast med en dykkerpistol.

05
Rundt vindue 2 Trin

Genbrugsvinduer passer generelt godt til projekter som dette.

Helt nye vinduer kan være noget af en udskrivning, og så er de ofte alt for “gode” til projekter som dette. Ældre vinduer med enkeltlagsglas kan nemt repareres og tilpasses efter behov.

Af og til kan det endda lade sig gøre at finde nogle lidt specielle vinduer som dette runde vindue.

1

Byg en firkantet ramme med samme ydre mål som vinduet. I hjørnerne kan du montere skråstivere diagonalt over for hinanden. På den måde har du helt styr på vinduet og får flere befæstningsmuligheder.

2

Væggen her er tykkere end vinduet, derfor skal der laves en tilsætning på rammen. Det kan gøres ved at skære mindre stykker fyrretræ ud i den korrekte form for til sidst at lime det hele sammen i en cirkelform.

06
Sandstensfliser 2 Trin

Sandstensfliser er praktiske som udendørs belægning, fordi de ikke bliver glatte. Af samme grund ser man også tit sandstensfliser ved poolområder. De kan dog også sagtens bruges indendørs i et orangeri som dette.

En anden fordel er, at de er betydeligt billigere end andre natursten som fx granit eller marmor.

1

Sandstensfliserne lægges på et ca. 3 cm tykt lag afretningsgrus. Du kan lægge fliserne i det mønster, du har lyst til, så længe du er opmærksom på, at fugerne skal forskydes så meget, som det er muligt. Det er nemlig med til at låse belægningen, så den bliver liggende, som den skal.

2

Lav fugerne mellem fliserne 5-10 mm brede. Kanterne på sandstensfliser kan være en smule ujævne, så det er godt med lidt tolerance, når du skal holde linjerne. Afslut med at feje fugesand ned i fugerne.

Materialer

Bund:

 • 45 x 95 mm trykimprægnerede reglar
 • 10 x 10 mm trykimprægnerede stolper
 • Stolpebeton
 • Stabilgrus og læggegrus
 • Sandstensfliser og fugesand

Vægge:

 • 125 x 125 mm stolper
 • 45 x 95 mm reglar
 • Alu-vandnæse
 • 95 mm mineraluldsisolering

Beklædning inde:

 • 10 mm spånplader
 • 20 x 40 mm afstandslister
 • 19 x 100 mm høvlet forskalling til listebeklædning

Beklædning ude:

 • Vindpap til ydersiden af skelettet
 • 25 x 50 mm afstandslister
 • 25 x 125 mm klinkbeklædning

Tag:

 • 45 x 195 mm spær
 • 45 x 145 mm tagåse
 • 95 mm isolering
 • 18 mm OSB-plader
 • Tagpap
 • Alu-tagfod
 • Rendejern, tagrende, nedløb og fittings

Desuden:

 • Vinduer og døre
 • Vinkelbeslag med rib
 • Maling
 • 4,5 x 50 mm, 5 x 80 mm, 5 x 100 mm og 5 x 120 mm skruer

Tidsforbrug

Ca. 2 måneder.

Pris

Ca. 40.000 kr. (afhængigt af prisen på genbrugsmaterialerne)

Sværhedsgrad

Det er et projekt i den svære ende. Tilpasningen af vinduerne bagtil og ovenlysvinduerne kræver enten en del erfaring eller håndværkerhjælp.

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

Stopklods til kapsaven

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Drivhus og orangeri