Intro
Vejledning
01
Dørene bygges
5
Trin
Vi begynder med dørene. De samles af rammer, der fyldes med et åbent gitterværk af krydslister, som dels giver en stiv og let dør, dels sikrer god ventilation.
Det ene lag af listerne lægges ind i rammen - det er det lag, som ses udefra. Listerne i det andet lag er længere, de fortsætter ud på rammens bagside.
På listen i den røde spalte til venstre kan du se målene på de mange lister - på den lange kant efter de to 45 graders snit. Det sikreste er at skære listerne lidt for lange og skære præcist, når du lægger dem op med afstandsklodser imellem.
Hvis du ændrer målene på skjulet, er det altså heller ikke nødvendigt at regne alt præcist på de skæve vinkler og mål.
Rammerne til dørene samles af de vandrette lister (H) og de lodrette lister (L) med 5,0 x 70 mm skruer, to i hvert hjørne. For at sikre de rette vinkler spænder vi listerne fast på en plade med vinkelrette hjørner, mens skruerne sættes i. Bor for.
Første lag krydslister (M-Q) bygges inde i rammen. Afstanden mellem listerne styres med 5 cm brede klodser, før du streger op til den endelige tilskæring. Begynd med de længste lister (M). De to, der møder et hjørne, får et ekstra 45 graders snit.
Krydslisterne gøres fast i rammen med 5,0 x 70 mm skruer. Listerne fikseres med en solid spændetvinge eller skruetvinge, inden skruen sættes gennem rammen ind i listerne. Bor for, og forsænk, medmindre skruerne selv klarer det.
Listerne til andet lag (R-V) lægges ud efter samme system med afstandsklodser - vinkelret på første lag. Fra undersiden streges op, hvor de skal skæres for at slutte langs dørrammens yderkanter.
02
Siderne bygges løse
5
Trin
De to faste sider bygges af en ramme med en beklædning af vandrette brædder (F), sat op med lidt afstand for at sikre ventilationen.
De to stolper (A og B) stikker nogle centimeter neden for det nederste af beklædningsbrædderne, så du kan skære dem til, hvis underlaget ikke er helt plant - hvilket det sjældent er, da regnvandet bør løbe af belægningen.
Den øverste revle i rammen (D1) er skåret i en bue - ligesom de revler (D2), der samler de to låg, så de danner en bue. Revlen skæres ud af 45 x 95 mm reglar med et cirkelslag med radius 297 cm.
Tegn cirkelslaget til den første revle (D1) med en radius på 297 cm på oversiden og 292,5 cm på undersiden. Brug en lang liste som passer. Højden på revlerne bliver herved 4,5 cm.
Sav revlen ud med en stiksav, og ret den til - det går rigtig hurtigt med en båndsliber. Tegn de øvrige seks revler - både de to øvrige faste (D1) og de fire (D2), der skal sidde på undersiden af lågene og holde dem samlede. Sav dem ud, og slib.
Siderammerne samles med 5,0 x 70 mm skruer. Delene spænder vi ned mod pladen med rette kanter, mens vi måler op, borer for og sætter skruer i. Også her kan du bruge selvskærende skruer, men bor helst for for at sikre, at træet ikke flækker.
Sidebrædderne (F) sømmes på, så bræt og et mellemrum sammen fylder 10 cm. Det sikrer vi ved at mærke to lister (X) for hver 10 cm og spænde dem på rammens sider (A og B). På forreste stolpe stikker listen op, og brædderne stødes ind imod den.
03
Det faste samles
5
Trin
Alle delene er nu malet første gang, både de samlede sider og døre og alle de øvrige løsdele. Nu er første skridt at samle skjulets faste dele og gøre dem fast til den carport, som bliver skjulets bagside, og i belægningen.
Hvis du ikke stiller skjulet, så det får bagvæggen foræret, beklæder du naturligvis bare bagsiden på samme måde, som du beklædte siderne. Det pæneste vil normalt være at lade beklædningen på siderne fortsætte forbi de lodrette stolper og dække endefladerne af beklædningen på bagsiden.
Start med at skrue de to tværstivere (G) fast bag på siderne med 5,0 x 60 mm skruer. TIPS: For at beskytte benene mod fugt kan du sætte en galvaniseret skrue gennem et par galvaniserede slutskiver i bunden.
På forsiden skrues tværrevlen (K) fast mellem siderne med et par 5,0 x 60 mm skruer i hver stolpe. Revlen skal sidde så langt ude, at den flugter med ydersiden af siderne - de øvrige endeflader dækkes senere af en lodret liste.
Midterrevlen (D1) skrues fast midt imellem siderne. Lad den hvile på en klods, som du spænder ind mod tværstiveren bagpå, mens den fastgøres fortil med to stk. 5,0 x 70 skruer gennem tværrevlen (K). Skruerne vinkles lidt opad.
Skjulet sættes på plads. Tjek, at det står helt vandret, og skru det så fast til bagvæggen gennem tværstiverne. TIPS: Har du beskyttet benene mod fugt som foreslået i Trin 1 ovenfor, kan du justere højden med en slutskive mere eller mindre.
04
Lågene bygges i ét
5
Trin
Hele den buede beklædning af oversiden sømmes på skjulet som hele lister, og først i anden omgang deles den i de to låg og den tilbageværende liste, som lågene er hængslet fast på.
Lågene bygges på de fire buede revler (D2), der ikke som de første tre buer (D1) er en del af skjulets faste del. Men under arbejdet lader vi faktisk de fire revler indgå i den faste konstruktion, mens beklædningsbrædderne (E) sømmes fast.
Mens de fire revler stadig sidder fast på skjulets faste del, skæres lågene så fri og hængsles - stadig som ét låg.
Ideen med det er dels at lette arbejdet, dels at sikre, at lågene bliver ens.
Lågerevlerne (D2) sættes på den faste del af skjulet. Først skæres de en centimeter kortere. Derefter skrues de på de faste revler (D1) med 1 cm luft til revlerne og til den forreste tværstiver (K). Luften sikres med afstandsstykker skåret af en 10 mm liste.
Afstanden mellem lågenes beklædningslister (E) tilpasses, så den forreste liste rækker cirka 1 cm ud over skjulets forside. Læg fx nogle stumper af beklædningslisterne ud, og marker på siderne, hvor listerne ligger bedst.
Listerne (E) gøres fast på de fire lågerevler (D2). Her sømmer vi dem på med 2,0 x 40 mm galvaniserede søm. Det er hurtigere og billigere end at skrue dem på, men du kan naturligvis skrue, hvis du vil det. Rigtig hurtigt går det med en sømpistol.
Nu skal de to låg skæres fri af skjulets faste del. I første omgang nøjes du med at skære de to revler (D2) omkring midterrevlen over i sprækken mellem inderste liste og nabolisten. Brug fukssvans eller en stiksav med lang klinge.
05
Lågene deles i to
5
Trin
Oversiden af skjulet er på plads, lågene er knyttet sammen med den faste del ved hjælp af hængslerne - men endnu sidder de urokkeligt fast. Det er tid til at krybe ned i skjulet og løsne de skruer, der binder lågrevlerne fast på de faste revler og skjulets sider.
Så snart det er gjort, kan du slå låget op - et enkelt låg. Det deler du nu i to ved at save gennem beklædningslisterne midt imellem de midterste lågrevler.
Hvis din skraldespand som her har et hængslet låg, kan du lette den fremtidige brug ved at forbinde låget på det nye skjul med skraldespandens eget låg, så det følger med skjulets låg op.
Nu løsnes skruerne, som holder lågets revler midlertidigt på plads. Hvis du vil, kan du spartle hullerne ud og male over dem, men det er nok ikke noget, naboerne ellers vil se skævt til, og det betyder ikke noget for skjulets levetid.
Streg op midt imellem de to revler til snittet, der skal dele låget i to. Det er lidt kringlet at komme til at save, når du nærmer dig hængselsiden, men formentlig er det nemmest at skære fra undersiden.
Låget skæres igennem. Vælger du at skære fra undersiden, er det smart at holde låget i begge sider med et par støttelister og spændetvinger. Så er låget delt i to, og de to halvdele burde passe perfekt sammen.
En krampe skrues fast til skjulets låg, så du kan hægte skraldespandens låg fast på skjulets låg. Pas på, at skruerne ikke stikker igennem til oversiden - du må bruge nogle korte 4,0 x 20 mm skruer.
06
Dørene sættes på
3
Trin
De to lodrette frontlister (J) skrues på sidernes forkant, så de danner en plan ramme sammen med overliggeren (K). Klods en liste vandret op til at stille de to døre på, fikser dørene med tvinger, og gør dem fast på skjulet gennem T-hængslerne.
Skudriglen forneden gøres fast på indersiden af den dør, der bruges mindst. Hold døren helt i lod, og mærk af, hvor riglen skal skydes ned i belægningen. Hullet bores ud med et betonbor. TIPS: Er riglen 8 mm, så brug et 10 mm bor.
Materialer
Høvlet fyr, gran eller lærk
45 x 45 mm lister:
• 2 stolper (A) til siderne a 130 cm
• 2 stolper (B) til siderne a 115,5 cm
• 2 tværrevler (C) til siderne a 84 cm
45 x 95 mm reglar:
• 7 buede toprevler (D1 og D2) a 95 cm
19 x 90 mm hegnsbrædder:
• 10 beklædninger (E) til låg a 170 cm
• 24 beklædninger (F) til sider a 95 cm
• 2 tværstivere (G) a 160,5 cm
19 x 95 mm brædder:
• 4 rammesider (H) til dørene a 66 cm
24 x 60 mm lister:
• 2 frontlister (J) a 110 cm
24 x 45 mm lister:
• 1 tværrevle (K), 163,5 cm
19 x 45 mm lister:
• 5 rammesider (L) til dørene a 109 cm
• Cirka 35 m krydslister i alt (M-V)
De skrå krydslister
19 x 45 mm lister:
• 6 krydslister (M) a 97,8cm
• 4 krydslister (N) a 76,8 cm
• 4 krydslister (O) a 57,8 cm
• 4 krydslister (P) a 39 cm
• 4 krydslister (Q) a 19,8 cm
• 6 krydslister (R) a 111 cm
• 4 krydslister (S) a 96,9 cm
• 4 krydslister (T) a 77,7 cm
• 4 krydslister (U) a 58,7 cm
• 4 krydslister (V) a 39,7 cm
Desuden
• Udeskruer: 4,0 x 20 mm, 4,0 x 35 mm, 5,0 x 60 mm og 5,0 x 70 mm
• 2,0 x 40 mm galvaniserede søm
• 4 bladhængsler til lågene a 40 x 160 mm (målt oplukket)
• 4 T-hængsler til dørene a 70 x 190 mm (målt oplukket)
• 1 skudrigel, 70 x 150 mm
• 1 skudrigel, 45 x 150 mm
• 2 vinkelbeslag a 40 x 60 x 60 mm
• 2 metalkæder på cirka 28 cm
• 2 karabinhager
• 2 kramper til fastgøring af kæde
• Heldækkende træbeskyttelse
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
1.100 kroner
Tegning
Tips & Tricks
Så let slår du de to store buer
De buede revler (D1 og D2) skærer du ud af 45 x 95 mm reglar. Buen tegner du med en radius 297 cm på oversiden og 292,5 cm på undersiden. Så stor en passer har kun de færreste, så vi bruger en liste med et søm som centrum og slår de to buer i de to ønskede afstande fra sømmet. Højden på revlen bliver på den måde 4,5 cm.
Vandret på den skrå belægning
Før du maler og samler den faste del af skjulet, kan du lige så godt tage højde for, at den efter al sandsynlighed står på et skrånende underlag. Siderne samles derfor midlertidigt med de tre vandrette lister (G, G og K) og klodses op, så alt står vandret, og et ben er nede ved jorden. Mål afstanden, hvor der er længst fra et ben til jorden, og afsæt samme afstand over jorden på de andre tre ben. Kort dem af ved mærket med en stiksav.
Revlerne giver hængslerne fæste
De fire revler, som lågenes beklædning samles over, fortsætter ind under den inderste liste. Det gør ikke kun arbejdet lidt enklere, det giver først og fremmest et bedre fæste for hængslerne.