Byg selv skraldespandskjuler i træ med vægmontering

Vi viser dig, hvordan du bygger en skraldespandsskjuler i træ med vægmontering. Der er plads til 2 affaldsbeholdere i denne skraldespandsskjuler, men du kan nemt udvide efter behov. Pris kun 2.600 kroner, og arbejdet er klaret på en enkelt weekend.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
2.600 kroner
Diskret skraldeskjul op ad væg

Et diskret skjul, som gemmer to grimme skraldespande

Intro

Der skal ikke det store til for at skjule skraldespandene foran dit hus, men effekten er stor. Vi har bygget et diskret skjul til to skraldespande af stolper, lister og brædder. Du får en vejledning, der er lige til at gå til, og en overskuelig arbejdstegning.

Skjulet kan stå selv

Vores skjul er skruet fast til en garage, og derfor har vi undladt at lave en bagside. Skjulet behøver imidlertid ikke stå op af en bygning. Hvis du afstiver bagsiden med plade eller brædder, så kan skjulet også stå selv, fx opad en hæk.

Du kan sagtens bygge større

Du behøver ikke begrænse dig til to spande. Hvis du har flere, der skal skjules, så kan du sagtens lave et større skur. Bliver skuret bredere end til tre spande, så skal det dog have en ekstra stolpe midt for på bagsiden.

Vejledning

01
Samling af moduler 5 Trin

Affaldsskjulet består af fire stolper, et tag og to sæt af to ens beklædte rammer, som udgør skjulets gavle og låger.

Projektet starter med, at vi samler de fire rammer og beklæder dem med hegnsbrædder. Når rammerne er samlet, rejses de fire hjørnestolper, og rammerne skrues fast til dem og skaber en stabil konstruktion.

Der er ikke nogen bagside på skjulet, som i stedet er skruet fast til en garage.

1

Lav fire rammer. To siderammer laves af rammedele (C) og (D) og to dørrammer af rammedele (C) og to rammedele (E). De lange dele lægges mellem de korte.

2

Skru rammerne sammen. Du skal bruge 5,0 x 90 mm skruer til at samle stykkerne. Bor for med et 5 mm bor, og sørg for, at de lange skruer ikke går skævt - du risikerer, at de kommer ud gennem siden.

3

Beklæd rammerne med hegnsbrædder. Brug brædderne (K) og (L). Rammer og brædder skal flugte i top og bund. Lav 0,5 cm’s afstand mellem brædderne.

4

Søm hegnsbrædderne fast. Du skal bruge 1,8 x 35 mm søm og slå to søm i hver ende af brættet. Slå sømmene i midt på rammedelene.

5

Sæt de fire rammer til side, to og to. Rammerne skal bruges løbende, så stil dem tæt ved din arbejdsplads, så bliver processen nemmere.

02
Opstilling af skjulet 8 Trin

1

Mål, om underlaget er jævnt, hvor skjulet skal stå. Hvis ikke, så mål højdeforskellen med et opklodset vaterpas. Læg forskellen til stolpernes længde i den side, hvor underlaget falder.

2

Læg stolperne (A og B) to og to. Læg siderammerne imellem, så bunden af stykket og stolperne flugter ved første par. Ved andet par lægges evt. højdeforskel (trin 1) til stolperne under sidestykket.

3

Skru stolperne fast til væggen. Når væggen er af træ, fastgøres stolperne blot med træskruer. Stolperne (A) skal stå i lod. Afstanden mellem stolperne skal være 120 cm.

4

Giv alle trædele heldækkende træbeskyttelse mindst to gange. Så opnår du optimal beskyttelse af træværket.

5

Skru en sideramme fast til bagstolpen (A) med 5,0 x 80 mm skruer til formålet. Brug minimum fire skruer pr. stolpe. Start i den side, hvor sidestykket er tættest på underlaget.

6

Skru den forreste stolpe (B) fast. Hold stolpen fast til sidesrammen med en klemmetvinge, og sørg for, at siden er i vater. Skru derefter stolpen fast med 5,0 x 80 mm træskruer.

7

Klods den anden sideramme op, så den er i vater med den første. Skru den derefter fast til bagstolpen (A).

8

Spænd den sidste stolpe (B) fast. Gentag teknikken fra før. Spænd forstolpen til sidrammen med tvinger, og skru den fast.

03
Fastgøring til underlaget 3 Trin

For at sikre at affaldsskjulet er stabilt og ikke flytter sig, når spande rykkes ind og ud, fikseres hele konstruktionen til fliseunderlaget.

Der monteres metalvinkler på skjulet, som skrues fast i fliserne, som på forhånd har fået boret huller og indsat plugs.

1

Forbor huller til 8 mm plugs i fliserne under skjulet.

2

Skru metalvinkler fast til underlaget.

3

Skru derefter vinklerne fast til skjulets inderside ved de forreste stolper.

04
Montering af tag 7 Trin

Det er tid til at lukke skjulet opad. Derfor laves der et tag, som lægges på en afstivende ramme omkring toppen af de fire stolper.

Tagbrædderne laves af lærketræ og lægges med et lille overlap og med et lille overhæng, som sikrer, at vandet løber fint på taget og drypper af uden for skjulets grundareal.

1

Hold de skrå brædder (H) på plads med en tvinge. Tegn det skrå snit op, og sav derefter brættet af, så forkanten flugter med stolpen.

2

Fastgør de skrå brædder (H). Skru brædderne på stolperne med 4,0 x 50 mm skruer, med to eller tre skruer i hver ende.

3

Skru sternbrættet (F) fast på stolperne. Brættet skal sidde på forsiden af de forreste stolper og skrues i med 4,0 x 50 mm skruer.

4

Skær tværstiveren (J) til. Tværstiveren skal sidde mellem strenbrættet (F) og afstiveren (G). Derfor skal enderne skæres i samme vinkler som de skrå brædder (H). Tværstiveren skrues (J) fast i afstiveren (G) - midtfor.

5

Skru afstiveren (G) på bagstolperne (A). Fastgør derefter den løse ende af tværstiveren (J) til sternbrættet (F). Brug 4,0 x 50 mm skruer.

6

Sæt hængsler på lågerne. De to smalle rammer bruges som låger. Forbind hver låge til forreste stolpe (B) med to hængsler.

7

Skær tagbrædderne (R) til, og søm dem derefter fast til tagrammen med 1,8 x 35 mm galvaniserede søm. Tagbrædderne skal lægges med et lille overlap.

05
De sidste detaljer 5 Trin

Skjulet er næsten færdigt. Der mangler blot at blive monteret nogle dæklister på toppen af låger og sider, og så skal der produceres en hjemmelavet lås til skjulet, som skal være både effektiv, billig og diskret.

Den hjemmebyggede låsemekanisme er en fin detalje, som dog nemt kan udelades, hvis du hellere bare vil købe et låsebeslag i dit lokale byggemarked.

1

Skru de fire dækbrædder (M og N) på. Brug 4,0 x 40 mm skruer. Dækbrædderne skal ligge oven på sidestykkerne og lågerne.

2

Fastgør derefter anslagslister (T) på lågerne. En på hver låge, på modsat side.

3

Låsen laves af to lister (P) og en plade (S). Skru og lim listerne på siden af krydsfinerpladen med 4,0 x 40 mm skruer. Listerne skal flugte med pladen i den ene ende.

4

Montér låsen med skruer. Læg låsen på plads over de to låger, og skru den (ikke for fast) på med to 4,0 x 50 mm skruer. Alternativt kan du skubbe et stykke gevindstang igennem og spænde det ind med møtrikker.

5

Når lågerne er lukket op, er der masser af plads, og det er nemt at flytte spandene.

Materialer

70 x 70 mm trykimp. stolper
4 stolper a 200 cm - skæres til

  • 2 stolper a ca. 192 cm (A)
  • 2 stolper a ca. 172 cm (B)

45 x 45 mm lægter

  • 8 rammedele a 100,5 cm (C)
  • 4 rammedele a 75 cm (D)
  • 4 rammedele a 59,5 cm (E)

20 x 95 mm brædder

  • 1 sternbræt, 138 cm (F)
  • 1 afstiver, 134 cm (G)
  • 2 sternbrædder a 95 cm (H)
  • 1 tværstiver, 86 cm (J)
  • 22 brædder a 75 cm (K)
  • 22 brædder a 59,5 cm (L)

20 x 70 mm lister

  • 2 dækbrædder a 75 cm (M)
  • 2 dækbrædder a 59,5 cm (N)

15 mm krydsfiner

  • 1 plade til lås, 7,3 x 25 cm (S)

20 x 45 mm lister

  • 2 lister til lås a 29 cm (P)
  • 2 anslagslister a 110 cm (T)

21 x 120 mm klinkebeklædningsbrædder i lærketræ

  • 9 tagbrædder a 150 cm (R)

Diverse

  • 4,0 x 30, 4,0 x 40, 4,0 x 50, 5,0 x 80 og 5,0 x 90 mm skruer
  • 1,8 x 35 mm galvaniserede søm
  • 2 stk. 40 x 40 x 80 mm vinkelbeslag
  • 4 hængsler
  • 2 håndgreb
  • Heldækkende træbeskyttelse

Specialværktøj

  • En lille borehammer

Tidsforbrug

Projektet tager en weekend.

Pris

Ca. 2.600 kr.

Sværhedsgrad

Projektet er ikke svært, men der er mange elementer, som skal laves.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

VÆRKTØJ: Sådan bruger du borehammeren

I videoen her lærer du alt om den bomstærke borehammer. Med maskinen rigtigt indstillet og forsynet med det rigtige tilbehør kan du nemt pløje dig gennem murværk og beton eller udføre krævende nedbrydningsarbejde, fx hvis fliser og klinker skal fjernes.

TEKNIK: Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skraldespandsskjuler