Flot skraldespandsskjuler med låge

Store skraldespande i hård plast pynter sjældent. Gem dem af vejen med en dobbelt skraldespandsskjuler med låge. Vi viser her, hvordan du bygger en flot skraldespandsskjuler i træ for kun 1.000 kroner.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.000 kroner

Intro

Nu er skraldet gemt væk, men nemt at komme til ... også for skraldemændene.

Vejledning

01
Sider samles - spyd sættes på stolper 7 Trin

Bagsiden og de to sider på skraldeskjulet bygges på samme måde: De lodrette brædder sidder fast mellem to lag vandrette brædder i top og bund. Og siderne skrues fast på stolper, som vi sætter stolpespyd på.

Højden på både stolper og sider har vi valgt at tilpasse til det vinkeljern, der skal skrues på forborede huller på de fire stolpespyd (se foto 5). Da vi planlagde højden på stolper og sider, målte vi derfor fra underkanten af vinkelbeslaget.

1

Skraldespandene måles op. Her passer det med, at de kan stå på seks fliser på 35 x 35 cm. Skjuleren skal være både bredre og dybere, fordi der skal være plads til jordspyd ved siden af fliserne.

2

Stavene i siden (B) vil vi hæve fra jorden, så endetræet er lidt beskyttet. Derfor bruger vi en 45 mm afstandsklods, mens vi måler op til siderne.

3

Rammen samles løst. Vi måler diagonalt fra hjørne til hjørne. Når afstandene på de to diagonalmål er lige lange, er siden retvinklet, og så kan vi fiksere rammen med en skrue i hvert hjørne.

4

Stavene (B) i siden skubbes på plads. Når luften mellem de seks brædder er fordelt, kan siden samles. Vi bruger to 4,2 x 55 mm skruer i hver samling.

5

Stolpen (A) gøres fast i stolpespyddet. de to forborede huller sætter vi 8 x 50 mm franske skruer, men husker at bore for. det øverste hul sætter vi et vinkelbeslag.

6

Siden og stolpen skal samles. Vi laver en opstilling på arbejdsbordet, så vi kan markere på de vandrette brædder (C), hvor vinkeljernet skal sidde.

7

Vi stemmer ud i de vandrette brædder (C), så vinkelbeslaget sidder, så det flugter med bunden af stolpen. Det skrues fast med 4,2 x 55 mm skruer.

02
Låger bygges, og skjuleren samles 6 Trin

Lågerne er lette og behøver ikke kunne klare et stort pres nedad, så vi kan nøjes med at bygge en simpel konstruktion uden den traditionelle skråstiver (Z-revle). Vi bygger i stedet lågerne af vandrette stykker revler (45 x 70 mm), hvorpå vi skruer de lodrette brædder fast med to eller tre skruer. Helt enkelt.

Når lågerne er færdige samler vi de tre sider med 4,2 x 55 mm skruer og vinkelbeslag.

1

Delene til en låge lægges op. Når de ligger rigtigt, kan vi fiksere vores firkant med en 4,2 x 55 mm skrue i hvert hjørne og skrue stavene (B) på.

2

Begge låger lægges på arbejdsbordet ved siden af hinandnen, så vi kan regne ud hvor meget luft, der er plads til mellem lågerne og i siderne mellem låge og stolpe.

3

Siderne skrues fast på stolperne (A), så de flugter i toppen. Det kan gøres med skrå skruer - to skruer i hver samling. Til denne opgave bruger vi også 4,2 x 55 mm skruer.

4

På indersiden af skjuleren sætter vi vinkel beslag i både top og bund. De vil forstærke konstruktionen.

5

Skjuleren er samlet, men den er stadig ikke stabil nok til at blive transporteret. Så vi fiksérer u-formen midlertidigt med to vandrette brædder i top og bund.

6

Skjuleren løftes hen, hvor den skal stå, for vi skal grave ud til de fire stolpespyd. I løs jord kunne de bankes i jorden, men vi vælger at grave 70 cm dybe huller.

03
Skjuleren sættes på plads 4 Trin

Hullerne er gravet, og skjuleren løftes på plads. Nu skal den bare stå i vater på begge leder.

Når skraldeskjuleren står rigtigt, lægger vi grus, granitskærver og fliser, så skraldespandene kan stå stabilt. Derefter sætter vi de to låger på og slutter af med at sætte overliggere på.

1

Vi bruger en bankeklods når vi med en mukkert banker skjuleren på plads. Når den er i vater, stamper vi jorden omkring de fire jordspyd.

2

Lågerne fikseres med tvinger i den rigtige højde. Tværlisterne bag lågerne sikrer, at de sidder i den rigtige højde. Men vi tjekker lige, at de sidder i vater, og at der er lige meget luft på begge sider af lågerne.

3

Nu kan hængslerne på de to låger skrues fast. Vi skruer først hængslerne fast på stolpen og derefter på lågerne.

4

I toppen sætter vi overliggere (D og E). De giver en pæn afslutning og beskytter ende træet på de lodrette stave. Træet til overliggerne er 45 x 95 mm, og de skrues fast med 6 x 100 mm climate skruer.

Materialer

  • Stolper (A), 70 x 70 mm fyr
  • Stave (B), og vandrette brædder (C), 22 x 95 mm fyr
  • Overligger og vandrette revler (D), 45 x 70 mm fyr
  • Overligger (E), 45 x 95 mm fyr
  • Jordspyd
  • Franske skruer, 8 x 50 mm
  • Hængsler og stormkrog
  • Climate skruer, 4,2 x 55 mm og 6 x 100 mm
  • Vinkelbeslag

Tidsforbrug

Er du hurtig, kan skjuleren bygges på en eftermiddag, men sæt hellere en hel dag af til projektet.

Pris

Cirka 1000 kroner

Sværhedsgrad

Samlingerne omkring jordspyddene kræver præcision. Resten er nemt.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skraldespandsskjuler