Smart miniskur med masser af plads

Skal du bruge et skur, der fylder minimalt, er det her genialt. Der er plads til det vigtigste på bare et par kvm.

Intro

Skal du bruge et skur, der fylder minimalt, er det her genialt. Der er plads til det vigtigste på bare et par kvadratmeter. Klik på stjernerne, og se de fede detaljer.

Vejledning

01
Byg træskelettet 2 Trin

1

Sav lægterne til rammen (A og B). Markér bræddernes (D, E og F) placering på stiverne (B), inden rammen samles. Beregn 10 cm til hvert bræt, så der bliver 0,5 cm luft imellem brædderne.

2

Saml rammerne med 5 x 80 mm skruer. Det er nemt, hvis du kan bygge rammen på fx en krydsfinerplade. Det er også smart på forhånd at måle op til, hvor de korte stykker (B) skal placeres på de lange (A).

02
Lav beklædning og låger 7 Trin

De to rammer skal beklædes med hegnsbrædder, som saves til på længden. I den ene ramme skal der være en lem, så det kan lade sig gøre at få komposten ud. Det betyder, at de nederste fire brædder i beklædningen skal saves over, og de korte brædder skal samles til en lem.

På den indvendige side af rammerne skal der monteres et par lister i hver side foroven, hvor der er plads til krydsfinerpladen, der skal bruges som en udtrækshylde til haveredskaber.

1

Rammen beklædes med brædderne (D, E og F). De nederste fire brædder skæres over, så der kan laves en lem i beklædningen, der giver adgang til komposten. Brædderne skrues fast med 4 x 40 mm skruer.

2

Lemmen samles. Der monteres to revler (M) bag på de fire brædder (F) med 4 x 35 mm skruer.

3

Lemmen monteres på rammen med to hængsler. Der bruges 4 x 35 mm skruer.

4

Sæt brædderne (D) fast på den anden sideramme. Det går hurtigt, for her er de alle hele - der skal ikke være nogen lem.

5

Montér to lister (K) på indersiden af hver ramme. Afstanden mellem listerne skal være 2 cm, så der er plads til, at krydsfiner-pladen (L) på 1,5 cm kan udvide sig lidt.

6

Gavlene samles. Mål op, hvor brædderne (G) skal placeres på de to revler (J), og markér det med streger for hvert bræt. Så er det hurtigt at montere brædderne, og du sikrer dig, at afstanden mellem dem er ens.

7

Montér brædderne (G) ved at skubbe dem ind under revlerne (J), og placér dem efter de markerede streger. De fastgøres med 4 x 35 mm skruer. Skillevæggen bygges på samme måde, blot med de lidt kortere brædder (H).

03
Samling af skuret 12 Trin

Så skal skuret sættes op. Tag alle delene med ud i haven, hvor skuret skal placeres. Start med at samle den ene side og den bagerste gavl. Derefter fastgøres den anden side, og til sidst den forreste gavl, der skal fungere som låge til skuret.

Taget består af en enkelt tagplade, som skæres til, så den dækker den forreste del af skuret. Der skal være åbent over kompostbeholderen, så det er nemt at smide haveaffald til kompostering.

1

Skuret sættes op. Placér først den ene side (uden lem) og den bagerste gavl der, hvor skuret skal stå i haven. Hvis skuret skal males, er det lettest at gøre, inden det samles.

2

Saml side og gavl med 4 x 40 mm skruer. 4-5 skruer jævnt fordelt i hver side er passende. Bagefter skrues også den anden side fast til gavlen.

3

Montér skillevæggen i den bagerste del af skuret til kompostrummet. Der skal skæres et hak foroven og i bunden i hver side, så der er plads til den øverste og nederste del af rammen (A).

4

Skillevæggen fastgøres til de lodrette stivere (B) med 4 x 40 mm skruer.

5

Sæt den forreste gavl fast til skuret med to hængsler i den ene side, så den kan åbnes og fungere som låge. Spænd gavlen fast med tvinger, mens du skruer.

6

Skru et hængelåsbeslag fast i den anden side af lågen, så du har mulighed for at låse skuret. Montér også dørgreb på både låge og lem, så de er lette at åbne.

7

Montér en lille vrider ved lemmen, så der er lukket til kompostbeholderen. Sæt en i hver side af lemmen, så den ikke vrides skæv. Vriderne giver meget nem adgang til kompostbeholderen.

8

Skru de fire spær (C) fast oven på siderne med 5 x 80 mm skruer. En lang skrue i hver side er fint.

9

Læg tagpladen på plads, og sav den til, så den passer i længden. Det kan du fx gøre med en gammel fukssvans. Fastgør tagpladen med tagskruer.

10

Lav et håndtag i udtrækspladen, som du har skåret til i længde og bredde. Bor først to 25 mm huller i hver side af det, der skal blive til håndtaget, og sav stykket imellem ud med en stiksav.

11

Håndtaget slibes, først med en grov fil, siden med finere slibepapir, så du ikke får splinter i fingrene, når du tager fat i håndtaget.

12

Til sidst sættes udtrækshylden (L) på plads. Den skubbes blot ind mellem de to lister (K), som er monteret på indersiden af skurets sider.

Materialer

45 x 45 mm skillerumslægter (trykimprægneret):

  • 4 rammedele (A) a 250 cm
  • 10 stivere (B) a 86 cm
  • 4 spær (C) a 89 cm

20 x 95 mm hegnsbrædder (trykimprægneret):

  • 16 brædder til sider (D) a 250 cm
  • 4 brædder til side (E) a 175,5 cm
  • 4 brædder til låge (F) a 74,5 cm
  • 20 brædder til gavle (G) a 93 cm
  • 10 brædder til væg (H) a 89 cm
  • 6 revler til gavle og væg (J) a 95 cm
  • 2 revler til lem (M) a 30 cm

20 x 32 mm lister:

  • 4 støttelister (K) a 165 cm

15 mm vandfast krydsfiner:

  • 1 udtrækshylde (L), 79 x 145 cm

Desuden:

  • 1 hængelåsoverfald
  • 2 dørgreb
  • 2 nylonvridere
  • 1 PVC-bølgeplade til tag, 95 x 160 cm, inkl. tagskruer
  • Skruer: 4 x 35 mm, 4 x 40 mm og 5 x 80 mm
  • 4 hængsler, 35 x 200 mm, til dør og lem (målt oplukket)
  • Heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

1-2 dage.

Pris

Ca. 1.000 kr.

Sværhedsgrad

Et fint begynderprojekt, hvor alle kan være med.

Tegning

3D-model

3D-model

Lille haveskur

Minimalistisk skur med kompost og en hylde til de vigtigste redskaber.

Åbn 3D-model

3D-model

Byg træskelettet

Træskelettet er samlet af trykimprægnerede skillerumslægter.

Åbn 3D-model

3D-model

Monter beklædning

Beklædningen er monteret jævnt med en afstand på 5mm.

Åbn 3D-model

3D-model

Monter låger og tag

Låger og tagpladen er sat fast til skelettet.

Åbn 3D-model

3D-model

Håndtag i udtrækspladen

Først er der boret to 25 mm-huller, og derefter er mellemstykket savet ud.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Rent snit med stiksaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skur