Spar plads med skydedøre på skuret

En skydedør er en genial løsning til dit skur. Den tager ingen plads foran skuret, fordi den blot hænger langs med facaden. Vi viser hvordan du bygger den.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
8 timer
Pris
3.500 kroner

Intro

Skydedøren sparer dig ikke kun plads foran skuret. Når du bygger en bred skydedør er den er også enormt praktisk, når du skal have redskaber, cykler og maskiner ind og ud.

Denne skydedør er let at bygge, fordi støbekrydsfinerpladen sørger for stabiliteten og stivheden i døren. Med Svalks skydeportsæt følger i øvrigt en meget pædagogisk manual, som er supernem at følge.

Du kan bygge skydeporten på cirka 8 timer eksklusiv tørretid. Der er materialer for cirka 3.500 kroner.

I denne byggevejledning får du:

 • Trin for trin-vejledning
 • Arbejdstegning
 • Komplet materialeliste
 • Video

Vejledning

01
Byg døren på den nemme måde 8 Trin

Skal døren til skuret åbne indad eller udad, med de ulemper der kan være forbundet med begge løsninger? Svaret her er: ingen af delene. Vi laver en skydedør, som kører udvendigt på skuret.

Her matcher vi skurets facadelook, så skydedøren får en listeramme på 40 mm og så ellers en beklædning med vandrette beklædningsbrædder.

Vi skyder genvej med en vandfast støbekrydsfinerplade, som bliver skåret til i den ønskede dørstørrelse og beklædes med lister og brædder. Det er hurtigt, og det sikrer en god stiv konstruktion.

1

Mål op til skydedøren. Først måles op til skydedøren. Den skal være 5-10 cm bredere end hullet, så den overlapper facaden.

2

Støbepladen skæres til i dørens ønskede størrelse med en rundsav med skinne.

3

Side- og topliste (B) lægges op på støbepladen (A) og holdes fast med tvinger. Her bruges egetræslister, 20 x 40 mm, som vi havde liggende. Men du kan også sagtens bruge trykimprægnerede lister.

4

Der bores for, og sidelisterne (B) skrues fast med rustfri skruer (3,5 x 25 mm). Toplisten får lidt ekstra opmærksomhed, fordi den bliver en bærende del. Den får en stribe udendørs trælim, før den skrues fast.

5

Beklædningen begynder med et bundbræt uden not - ligesom på skurets facade. På den måde kan du få de vandrette linjer i beklædningen på henholdsvis skydedør og skurfacade til at matche.

6

Beklædningsbrædderne (C) lægges på én for én. Forsigtigt skubbes fer og not sammen. Læg mærke til, at brædderne først skrues rigtigt fast til sidst. Det gør det lettere at mingelere brædderne sammen.

7

Det sidste bræt skal skæres til på langs. Husk at tage højde for fer-/notbredden, når du tager mål. Her skæres brættet på 8 cm. Vi bruger en bordrundsav, men det kan også sagtens saves med stik- eller rundsav.

8

Når du vælger skruer til beklædningsbrædderne, skal du tænke på, at skruehovederne vil komme lidt ned under beklædningsbræddernes overflade. Brædderne sættes fast med rustfri skruer (3,5 x 25 mm).

02
Hæng døren op på skuret 11 Trin

Inden vi fortsætter, maler vi hele døren.

Og så tager monterer vi et skydeportsystem, som kan bære 150 kg. Hvis du skal lave en større og tungere port, skal du således have fat i de skydeportbeslag, som kan klare op til 300 kg.

Her handler det først og fremmest om at følge vejledningen. Bærebeslagene skal skrues på selve porten. En gevindstang med to bolte bruges til at finjustere højden til sidst.

Skinnen på skuret kommer til at bære hele vægten af porten, så sørg for at gøre den godt fast med franske skruer.

1

Når malingen er tør, kan monteringen af bærebeslag begynde. I topstykket af skydedøren sættes i hver side de to bærebeslag med de medfølgende skruer.

2

I midten af bærebeslaget skal der sidde en gevindstang, som skal kunne køre frit ind i skydedørens top. Derfor skal der bores ud i topstykket, før bærebeslaget monteres.

3

Selvom beslaget er justerbart, drejer det sig kun om et par centimeter. Der er derfor brug for at få et nogenlunde mål på den samlede længde af beslagene, så vi ved, hvor højt skinneknægtene skal sidde.

4

Bæreknægtene bærer i princippet hele skydedøren og vil derfor også blive udsat for et gevaldigt træk. Derfor sættes bæreknægtene op med franske skruer med robuste hoveder.

5

De tre bæreknægte skrues nu fast med de franske skruer. Husk at bore for til skruerne.

6

Fra siden kan bæreskinnen nu køres ind i de tre skinneknægte. Skub den ind, så hullerne i skinnen er ud for skruerne i bæreknægtene.

7

Bæreskinnen sættes endeligt fast ved at spænde topskruen på de tre bæreknægte. Nu er ophænget på plads, og døren kan hænges op i skinnen.

8

Skydedøren klodses op, så den står i den rigtige højde. Altså den højde, som gør det muligt at samle rullebeslag og bærebeslag i toppen af skydedøren.

9

Fordi skydedøren er klodset op, kan beslagene nu samles i ro og mag. Nu hænger skydedøren, og opklodsningen under skydedøren kan fjernes.

10

Det medfølgende skinnestop monteres, så skydedøren stopper lige der, hvor du vil have det.

11

Tilbage er der bare at sætte et passende håndtag på skydedøren. Hvis skuret er udsat for vind, kan det også være en god idé at montere et såkaldt portfang, som holder skydedøren fast, når den er lukket.

Materialer

12-mm glat/glat støbekrydsfiner:

 • 1 dørplade (A) a 125 x 250 cm

20 x 40-mm-kantliste (eg):

 • 2 lodrette lister (B) a 227 cm
 • 2 vandrette lister (B) a 122 cm

25 x 150-mm-sternbrædder:

 • 15 beklædningsbrædder (C) a 122 cm

Desuden:

 • Svalk-skydeportsæt
 • Rustfri skruer, 3,5 x 25 mm
 • Træbeskyttelse, Gori
 • Trælim til udendørs brug

Tidsforbrug

Ca. 8 timer (ekskl. tørretid)

Pris

Ca. 3.500 kr.

Sværhedsgrad

Denne skydedør er let at bygge, fordi støbekrydsfinerpladen sørger for stabiliteten og stivheden i døren. Med Svalks skydeportsæt følger i øvrigt en meget pædagogisk manual, som er supernem at følge.

Tegning

Skyd genvej med en plade

Skyd genvej med en plade

Sådan virker beslaget

Sådan virker beslaget

Video

Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

Video

Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skur