Byg din egen skateboardrampe

En gigantisk rampe på loftet af en gammel lade må være den ultimative drøm for enhver skater. Vi viser dig hvordan rampen er bygget, så du kan bygge din egen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer pr. modul
Pris
550 kroner pr. modul

Intro

Hvis du er vild med at stå på skateboard, rulleskøjter eller løbehjul, så læs med her.

Denne gigantiske hjemmebyggede skaterrampe er simpelthen for vild. Der er brugt over 300 meter reglar og over 200 kvadratmeter krydsfiner, og så er den sat sammen med mere end 5000 skruer - og så er det hele bare for sjov.

Langt de færreste af os er så heldige at have en kæmpestor lade med et enormt tomt loftrum i baghaven som her. Men bare rolig, mindre kan gøre det.

Rampen er nemlig bygget op af moduler. Og her får du både beskrivelsen af, hvordan hele den store rampe er bygget op, og en tegning af skæreplanet til ét modul. Så du kan tilpasse rampen til de forhold, der er hjemme hos dig.

Halfpipe

Denne rampe er bygget på loftet af en kæmpestor lade, hvor der er højt til loftet. Det er derfor muligt at lave halfpipe-rampen 2,5 meter høj nogle steder. Mellem ramperne fyldes der op med plader for at binde det hele sammen, og på rampens kanter monteres der en “rail”.

Vejledning

01
Rampens opbygning 5 Trin

Rampen er opbygget i moduler, der kan skrues sammen. Vangerne til hvert modul bygges af krydsfiner. Imellem vangerne skrues der lægter fast med ca. 15 cm’s mellemrum. Det giver et stabilt underlag til pladerne, der skal ovenpå.

Hjørnerne på den store rampe dannes ved at skære tre vanger imellem de tilstødende moduler. Her skal pladerne monteres direkte på vangerne og ikke på lægter.

Pladerne til rampen skal maks. være 6 mm tykke, ellers kan de ikke bøjes.

1

Lav en skabelon med den rette krumning, og skær vangerne ud af krydsfinerplader. På tegningen kan du se en skæreplan med alle mål på.

2

De bløde hjørner på rampen laves ved at sætte tre vanger af krydsfiner ved siden af hinanden.

3

Du kan lave ramperne ekstrahøje. De bygges af krydsfiner og lægter, og her skal krydsfinervangerne forstærkes ekstra med lægter.

4

Den smalle topplade rager en smule forbi sidevangerne, så modulerne kan tilpasses hinanden.

5

Ramperne kan også beklædes med masonit, som har en hård og slidstærk overflade.

02
Forskellige ramper med samme vanger 4 Trin

Hvis du kaster dig ud i at lave en hel skaterpark, så kan du nemt lave et par af ramperne endnu højere. Det gøres nemt ved at forhøje de små vanger.

Hvis rampen skal bue i enderne, så kan det også løses med den samme skabelon, som der bruges til de små vanger.

For at lave en blød bue placeres vangerne tæt, og efterfølgende skal der skrues 6 mm krydsfinerstrimler på tværs for at stive det hele af.

1

Skru klodser på siden af vangerne, der skal danne hjørnet. Det giver et godt skrueunderlag.

2

Beklæd først alle ramperne, og fyld så op med plader mellem ramperne, så det bliver en samlet enhed.

3

En rundsav eller en dyksav er uundværlig, når du skal lave de mange præcise snit. Samlingerne skal helst være helt tætte.

4

Den blå farve skaber referencer til halfpipe -rampens oprindelse, nemlig efterladte og tørlagte swimmingpools.

Materialer

Til ét modul:

  • 2 plader 15 mm krydsfiner på 122 x 244 cm til vanger og topplade
  • 14 stk. 45 x 95 mm reglar på 2,4 m til mellemstykker
  • 2 plader 6 mm krydsfiner på 122 x 244 cm til beklædning af rampen
  • Skruer

Specialværktøj

  • Dyksav med føringsskinne

Tidsforbrug

1 modul tager 2-3 timer at bygge.

Pris

550 kr. pr. modul.

Sværhedsgrad

Fordi rampen bygges i simple moduler, er projektet ligetil.

Tegning

Skæreplan til et modul

Vangerne på modulerne består af plader. Du kan både bruge spånplader, OSB-plader og krydsfiner. Uanset hvilken plade du bruger, anbefaler vi, at den er min. 15 mm tyk. Skæreplanen passer med målet på en hel plade, så bund, bagside og top skal ikke skæres - du skal faktisk bare skære buen ud. Det gøres nemmest ved at sætte en skrue i punkt A og B, skære en liste på 244 cm og så bøje den, til enderne rammer de to punkter. Når den første side er dannet, kan den bruges som skabelon for resten.

Skæreplan til et modul

Video

Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

Stopklods til kapsaven

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Dagligdag