Få marmorpladen blank igen

Marmors porøse struktur gør, at det er mere modtageligt over for skrammer, skidt og snavs. Vi viser dig, hvordan du kan få den flotte overflade frem igen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
150 kroner

Intro

Marmor er et flot materiale. Desværre er det også let modtageligt over for skrammer, skidt og snavs - og så kan den flotte hvide struktur hurtigt ende over i en beskidt nikotingul farve med et stænk af rust eller andet snavs.

Normalt ville professionelle skulle ty til vådslibning eller trykluftsværktøjer for at rengøre det. Men det er ikke alle, som lige har den slags værktøjer til rådighed. En excentersliber kan dog godt bruges “tørt” på marmorpladen, hvis de sidste finslibninger udføres med vådslibepapir og håndkraft. Se med her.

Problem

Marmor er et sart materiale, som nemt får ridser og skrammer.

Løsning

Selv om marmor er hårdt, kan det slibes uden de helt store problemer.

Tidsforbrug

2-3 timer, alt afhængig af fladens størrelse.

Pris

150 kroner

Sværhedsgrad

Med de rigtige værktøjer er det let at slibe marmor.

Vejledning

01
Sådan gør du 5 Trin

1

Først slibes hele pladen med en excentersliber med slibepapir korn 80 eller 100. På den måde tager du de groveste ridser. En excentersliber er relativt hurtig på trods af det hårde materiale.

2

Kanterne slibes nemmest med en slibeklods af gummi med “fast” slibepapir. Gummiklodsen gør det nemt at følge krumningen på en rund plade. Brug også slibeklodsen på kanterne af en firkantet plade; den er nemmere at styre.

3

Tør pladen af med en klud, og slib så igen - denne gang med kornstørrelse 120. Når pladen er slebet helt, tørres den endnu en gang af med en klud og slibes så til sidst med korn 240. Kanterne skal selvfølgelig have samme tur.

4

Puds pladen med vådslibepapir, korn 400. Vask pladen med vand, tør af med en ren klud, og slib så med korn 600 eller 800. Hvis du vil ha’ overfladen ekstrafin, kan du afslutte med korn 1000.

5

Vask igen overfladen med rent vand, tør efter med en klud, og lad den tørre helt, inden du gi’r en afsluttende behandling med stenolie eller stenpolitur.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Dagligdag