Flot, nem og stabil juletræsfod

Du kan stadig nå at lave familiens juletræsfod. Alt, der kræves, er et 2 meter langt bræt og 12 franske skruer. Så får du en fod, der sagtens kan bære et træ på 2,5 meter.

Fire helt identiske stykker træ udskåret af en enkelt 2 meter lang planke bliver til en elegant og stabil juletræsfod.

Intro

Juletræsfoden er lavet i egetræ og samlet med franske skruer i rustfrit stål. Den er skåret ud af et enkelt bræt, og selvom vi bruger eg, kan du sagtens lave en stabil og holdbar fod i andre træsorter. Jo tungere træet er, desto mere stabil bliver foden også, når der skal danses om træet.

Foden er holdt helt enkelt, så alle kan nå at lave den, inden træet skal ind til juleaften. Skær fire ens stykker træ ud efter skabelonen, følg instruktionen, og giv evt. den færdige fod en gang olie, så får du en rigtig luksusjuletræsfod, der holder i mange år.

God fornøjelse!

Vejledning

01
Sådan laver du juletræsfoden 5 Trin

1

Benene kortes af til ens længde. Det gør du med to snit - 60 grader i enden ned mod gulvet (A) og 30 grader ind mod træet (B). Alle fire ben er ens.

2

Hold to ben på plads, og overfør punktet, hvor de skærer hinanden. Trekanten i toppen (C) saves af, så toppen bliver vand ret. Skær de to sidste ben på samme måde.

3

Fiksér benene i den rette vinkel vha. en klods og skruetvinger. Forbor, og undersænk, hvorefter du samler juletræsfoden med franske skruer.

4

Vend juletræsfoden på hovedet. Streg op vandret der, hvor benene støder sammen. Fra skæringspunktet streges benenes tykkelse op. Skil foden ad igen.

5

Brug stiksaven til at save benene ud med. Når alle fire ben er savet ud, skal de slibes, så de bliver glatte og pæne. Slut af med at give benene en passende træolie.

Materialer

• 2 m 32 x 125 mm egetræsplanke
• 12 franske skruer

SPECIALVÆRKTØJ

Båndsliber og kap-/geringssav.

Tidsforbrug

2-3 timer, hvis foden også skal pudses pæn og glat og behandles med
en passende træolie.

Pris

Ca. 150 kr. for egetræ og skruer

Tegning

Sådan udnytter du et bræt

Del brættet op i fire lige store dele. Herefter kan du enten følge anvisningen trin for trin eller kopiere målene fra tegningen herunder.

Har du mere træ end et bræt på 2 meter, så kan du skalere op og lave en fod til et større juletræ med en kraftigere stamme.

I eksemplet her er der brugt egetræ, og det er et godt valg, da det dels er meget holdbart, dels rigtig flot, når træet bliver behandlet med træolie.

Sådan udnytter du et bræt

3D-model

3D-model

Luksusfod til under 200 kroner

Åbn 3D-model

3D-model

Benene kortes af

Benet saves frit ved at save brættet op i fire dele.

Åbn 3D-model

3D-model

Ben i vinkel

En kraftig klods gør det nemt at holde træet på plads. så det er nemt at forbore, og undersænke.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Dagligdag