Gør-det-selv tilslutning til fibernet i hjemmet

Du ønsker fibernet i hjemmet og vil gerne udføre så stor en del af det påkrævede arbejde på egen hånd som muligt. I guiden her kan du blive klogere på, hvad du selv må og kan gøre, og hvad der skal overlades til professionelle fagfolk.

© Depositphotos.com

Indgå en aftale med en fibernetudbyder

Er du så heldig at bo i et område, hvor der er gravet fibernet ned, og bor du maksimalt 30 meter fra et fibertilslutningspunkt, så kan du få fibernet.

Første step er at indgå en aftale med en udbyder af fibernet. Der findes efterhånden rigtig mange forskellige fibernetudbydere. Nogle er dog mere konkurrencedygtige end andre. Sørg derfor for at sammenligne de forskellige udbydere og deres fibernetløsninger, inden du træffer et valg.

Nedgravning og lægning af tomrør til fremføring af fibernetkablet

Næste step er at tage stilling til, om du selv vil varetage gravearbejdet og lægge tomrør til fremføring af fibernetkablet, eller om du vil lade fagfolk tage sig af dette arbejde. Ønsker du at spare penge, kan du overveje at vælge gør-det-selv løsningen.

Værd at vide om at grave og lægge tomrør:

 1. Undersøg, hvor der allerede ligger kabler og rør i jorden (så du ikke kommer til at beskadige disse kabler og rør i forbindelse med gravearbejdet)
 2. Find de røde fiberrør ved din grunds skel (herfra skal der graves)
 3. Grav en rende fra skellet og ind til husmuren (renden skal være mindst 50 cm dyb)
 4. Læg tomrøret i renden

Når du graver renden, skal du så vidt muligt vælge den mest direkte fremføringsvej, så kablet ikke kommer til at bøje mere end højst nødvendigt.

Du kan søge oplysninger om, hvor der er placeret ledninger på din grund gennem Ledningsejerregistret.

Boring af hul i husmur eller sokkel

Når gravearbejdet er udført, og der er skudt lyslederkabler gennem røret, så er det tid til at føre kablet hele vejen ind i huset.

For at gøre dette skal der bores et hul i husets mur eller sokkel. Inden teknikeren kommer for at bore hul i soklen eller muren, skal du have taget stilling til, hvor du ønsker at få fiberboksene tilsluttet. Du aftaler med entreprenøren, hvordan du skal markere placeringen af den udvendige fiberboks. På den anden side af muren skal den indvendige fiberboks placeres.

Installation af fiberboks

Slutteligt skal den indvendige fiberboks installeres. Du skal være hjemme, når teknikeren kommer for at installere fiberboksen, og du skal sørge for at have ryddet det omkringliggende område, hvor den indvendige fiberboks skal installeres.

Opsætning af router

Hvis den indvendige fiberboks ikke har indbygget router, så skal du have installeret en separat router. Dette kan du som hovedregel selv gøre. Hvis der ikke medfølger en router fra internetudbyderen, så skal du selv købe en. Vælg med fordel en router, der har den nyeste internetteknologi (WiFi 6).

Sådan installeres en router typisk til en fiberboks:

 1. Forbind din fiberboks med din router (det vil normalt fremgå af din ordrebekræftelse, hvilken port der skal bruges)
 2. Sæt strøm til din router og tænd på on-knappen
 3. Vent på, at internetlampen på routeren lyser
 4. Find routerens navn og kode på bagsiden
 5. Opret forbindelse til dit WiFi via din enhed

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Dagligdag