Forskellige typer maling til trægulve
Når du skal male gulv, skal du vælge en maling udviklet specielt til gulve, som kan holde til meget “trafik” og ekstra slid. Der findes tre grundtyper:
ALKYD:
Tidligere gik den oliebaserede alkydmaling for at være stærkere end den vandbaserede akrylmaling. Men nu er alkydmaling på vej ud af producenternes sortiment, da professionelle ikke længere må bruge denne type maling. Alkydmalingen er på vej ud, fordi den indeholder opløsningsmidler og er mere farlig for miljøet.
FORDEL
Alkydmalingen flyder lidt smukkere sammen og giver en overflade, der er en lille smule hårdere og stærkere end den, akrylmalingen giver.
ULEMPE
Den er lidt sej at arbejde med, og det er mere besværligt at gøre pensler og ruller rene. Det kræver terpentin, der ikke er godt for hverken din sundhed eller miljøet.
AKRYL:
Der er sket rigtig meget med akrylmalingen inden for de seneste ti år. Det er her, alle producenterne lægger deres udviklingskræfter, fordi alkydmalingen er på vej ud. De moderne vandbaserede akrylmalinger giver i dag stort set en lige så stærk og holdbar flade som alkydmalingen, men de belaster ikke miljøet nær så meget.
FORDEL
Den er lettere at arbejde med, ikke nær så sej som alkydmaling. Pensel og rulle er lette at gøre rene. De vaskes blot i vand. Den lugter ikke ret meget i modsætning til alkydmalingen.
ULEMPE
Den færdige flade er knap så hård som den, en alkydmaling eller en epoxymaling giver.
EPOXY:
Giver en meget stærk overflade, men er noget mere besværlig at arbejde med og kræver, at du bruger sikkerhedsudstyr, da epoxy er farlig i direkte kontakt med huden.
FORDEL
Den færdige overflade bliver hård og super slidstærk.
ULEMPE
Epoxymaling skal blandes ad flere omgange, da den består af to komponenter, en binder og en hærder, der først virker, når de er blandet. Og når den færdige maling er blandet, har du kun en begrænset tid at arbejde i, da den hærder ret hurtigt, typisk i løbet af et par timer.
Dag 1
Gulvet her får et lag hæftegrunder (Interior Fix Primer/Flügger) og to lag akrylmaling (Fly-ganyl/Flügger).
Gulvet gøres grundigt rent, også i sprækkerne mellem brædderne. Hav en støvsuger ved hånden, så du fjerner skidtet med det samme. Gulvet skal vaskes i grundrens, og bagefter er det en god idé at tørre det over med en klud vredet i vand med eddikesyre. Det neutraliserer overfladen, så der ikke sidder sæberester eller kalkaflejringer.
Gennemgå gulvet for søm, hak og ujævnheder, så du får en helt jævn flade. Selv små ujævnheder bliver tydelige, især på et lyst gulv.
Ønsker du en helt glat flade, kan du spartle huller og hak med en epoxyspartel-masse, når gulvet er tørt. Fordelen ved at bruge den tokomponente spartelmasse er, at den binder rigtig godt og giver en stærk og holdbar overflade. 4 Har du fuger i gulvet, kan du evt. fuge dem med en malbar gulvfugemasse.
Gulvet slibes, når det er tørt. Det er vigtigt ikke at bruge for groft slibepapir, da det laver ridser i gulvet. Korn 100-120 er fint, så du får en matteret flade, som malingen hæfter ordentligt på. Bruger du ikke maskine, er det en god idé med et langt skaft med en holder til slibepapiret.
Træet skal først grundes med en hæftegrunder, der mætter træet og sikrer, at gulvmalingen hæfter ordentligt. Mal først med pensel langs med kanterne, som du har dækket af med afdækningstape.
Dag 2
Start med en let slibning af gulvet, fx med korn 240, da træet godt kan “rejse” sig en smule, efter at det er blevet grundet. Slibningen giver en lækker, glat flade og sikrer, at malingen får den optimale vedhæftning. Bagefter skal du omhyggeligt fjerne alt slibestøvet.
Giv gulvet første lag maling. Først langs kanterne med penslen, derefter med rullen til den store flade. Det er vigtigt, at du hele tiden maler vådt i vådt, så du ikke kommer til at male i halvtør maling. Det kan give nuanceforskelle i det færdige gulv. Maler du gulvet i “baner”, sikrer du, at du hele tiden maler vådt i vådt. Du får også det flotteste resultat, hvis du maler i samme retning, som plankerne ligger, træets såkaldte længderetning. Når hele gulvet er malet, skal det tørre. Husk at lufte ud.
PAUSE
Tørretid: 6 timer.
Dag 3
Slib igen inden andet lag maling. En let slibning med fint slibepapir korn 240 sikrer optimal vedhæftning. Fjern støvet, inden du maler.
Giv gulvet andet lag akrylmaling. Først langs kanterne med penslen, derefter med rullen på den store flade. Igen skal du sørge for hele tiden at male vådt i vådt. Som regel vil det være nok med to lag akrylmaling, når du har grundet først. Men hvis du ønsker en overflade, der føles lidt “tykkere”, kan du give et tredje lag.
SLUT
Tørretid 5-7 dage. Malingen skal ikke bare være tør, men gennemhærdet, før du sætter møbler ind på det nymalede gulv. Ellers risikerer du, at møblerne laver mærker i gulvet.