Flotte naturlige gulve med mat lak

De mest udbredte laktyper i dag giver dit gulv et flot mat og naturtro udseende, der minder om olie. Overfladen er bare meget stærkere, kræver mindre vedligeholdelse og er lettere at gøre ren.

Mat lak – giver en flot, naturlig overflade på dit trægulv.

En slidstærk overflade som lak er oplagt i køkken-alrummet, hvor der er stor aktivitet og en gang imellem spildes mad på gulvet.

Tidligere var et lakgulv typisk blankt og skinnende med et meget synligt lag oven på træet, der kom til at se kunstigt ud.

Sådan er det ikke længere, for den typiske gulvlak i dag har ikke en meget høj glans og en spejlblank overflade, men er derimod en mat lak, som får træet til at se naturligt ud, da laklaget ikke fremstår særlig tydeligt.

Da mange i dag ønsker et gulv, der ser naturligt ud, vinder mat lak frem til det nye, ubehandlede eller nyslebne gulv. Det skyldes også, at lak giver en stærk overflade, der beskytter træet godt og er nem at gøre rent og vedligeholde.

Lak er også den overfladebehandling, der bedst klarer sliddet i den trafikerede entré og de spildte madvarer i køkkenet, men den fungerer også fint i stuer og værelser.

Mange boliger i dag har store, åbne rum, der hænger sammen, fx køkken-alrum. Da det som regel er pænest, at der er den samme gulvoverflade i hele det store rum, skaber det et behov for gulve, der kan klare det hele. Det behov opfylder lak allerbedst af de overfladebehandlinger, der findes på markedet.

3 klassiske overflader

De tre mest almindelige overfladebehandlinger til et nyt, ubehandlet eller nyslebet trægulv er sæbe, olie og lak. Behandlingerne har forskellig indvirkning på træet, gulvets slidstyrke og udseende, samt hvor meget vedligeholdelse det kræver.

Hvilken type der giver det flotteste resultat, afhænger af, hvilken type gulv du har, og din personlige smag. Du kan også give gulvet en ludbehandling, men det kan aldrig stå alene og skal altid afsluttes med en af de tre beskyttende overfladebehandlinger.

Lud fås i enten natur eller hvid og fremhæver træets struktur. Det bruges typisk til at lysne træet og gøre lyst træ endnu lysere (fx ask, bøg og nåletræ - ikke eg, der indeholder meget syre og derfor misfarves af lud). Lud forhindrer også træet i at blive gulligt på grund af lyspåvirkning.

SÆBE

Sæbe giver et flot mat udseende, men trænger ikke ned i træet og mætter det ikke i dybden. Sæbelaget bygges op i flere omgange med kraftige sæbeblandinger. Jo flere lag sæbe, jo bedre beskyttelse. Sæbelaget gør overfladen ikkesugende og mere smudsafvisende. Laget slides let, så det skal genbehandles ofte. Til gengæld er det nemt at vedligeholde, da genbehandling og rengøring er det samme: Gulvet vaskes blot med sæbevand. Behandlingen kan bruges til de fleste lyse træsorter, evt. i kombination med lud.

OLIE

Olie giver træet et flot mat og naturligt udseende med en varm glød. Olie fås i flere varianter, fx med forskellige indfarvninger. Mest almindelige er olier i natur og hvid - natur bruges typisk til mørke træsorter, mens den hvide bruges til lyse træsorter, der evt. er ludbehandlet. Træets struktur fremstår tydeligt, og det føles “blødt” at gå på. Behandlingen giver en god robusthed, da olien trænger godt ned i træet, så det er beskyttet i dybden. Det hærder samtidig op i overfladen, men den er ikke beskyttet mod ridser. Det er lidt omstændeligt at give oliebehandling, da det kræver en god polering. Det kræver også en del vedligeholdelse med en speciel plejeolie. Slides olien af, er det let at genbehandle, og du kan nøjes med at gøre det, hvor det er nødvendigt.

LAK

Lak giver en stærk, lukket overflade, som er meget slidstærk og nem at rengøre. Det er forholdsvis let at påføre med enten rulle eller pensel. Lak findes i to forskellige farver, klar og hvid, og flere forskellige grader af glans, fra helmat over halvmat til højglans. Selvom du vælger den helmatte, vil gulvet ikke blive helt så mat, som hvis du vælger olie eller sæbe. Hvis overfladen bliver slidt, er det vigtigt at genlakere området, for hvis området bliver slidt helt ned, må du starte forfra med nedslibning af hele gulvet og lakering i flere lag. Vedligeholdelse af et lakgulv sker blot med almindelige rengøringsmidler.

Sådan giver du gulvet lak

Lak er den mest slidstærke og mindst vedligeholdelseskrævende overfladebehandling og derfor også den mest udbredte. Derfor er det den løsning, vi lægger vægt på her, og vi guider dig gennem hele processen. Udgangspunktet er et nyt eller nyslebet gulv, der først får grundlak og siden to lag toplak. Vi har valgt grund- og toplak fra Junckers.

Vær opmærksom på, at fremgangsmåden for de forskellige lakker kan være forskellig. Fx skal der mellemslibes efter grundlakken her, mens det med andre produkter skal ske mellem første og andet lag toplak.

1

Dag 1:

Overfladen skal være helt ren, tør og fri for støv. Snavs og ujævnheder er fjernet med grundrens og efterfølgende afslibning til en helt jævn flade. Slibestøvet fjernes ved grundig støvsugning.

2

Dag 1:

Gulvet tørres over med en hårdtopvredet klud og rent vand, så du er sikker på, at alt slibestøv er væk. Lad gulvet tørre helt op, inden du arbejder videre.

3

Dag 1:

Giv nu gulvet et lag grundlak.
Grundlakken her indeholder flere tørstoffer end toplakken, så den “fylder” mere. Det gør, at den kan udjævne små ujævnheder i gulvet. Grundlakken smøres på med pensel rundt i kanterne og lakrulle på de store flader. Denne lak må ikke hældes ud på gulvet først (som andre typer), da den tørrer for hurtigt. Lakken påføres vådt i vådt i træets længderetning. Lad lakken tørre. Typisk er det fint at lade gulvet stå natten over.

4

Dag 2:

Træet slibes med fint slibepapir, korn 150-180, da træet rejser sig en smule, når det får grundlak. Slib altid i træets længderetning.

5

Dag 2:

Slibestøvet fjernes med grundig støvsugning.

6

Dag 2:

Gulvet tørres igen over med en hårdtopvredet klud og rent vand, så alt slibestøv er væk.

7

Dag 2:

Giv nu gulvet første lag gulvlak. Bøtten skal omrøres godt, inden du går i gang. Denne lak må ikke hældes ud på hele gulvet først, men skal fordeles lidt ad gangen med pensel i kanterne og lakrulle på den store flade - det giver det flotteste resultat. Arbejd altid vådt i vådt og i træets længderetning. Sørg for, at du ikke kommer til at overlappe for meget - det kan give et uens, lidt skjoldet resultat. Lad gulvet tørre natten over.

8

Dag 3:

Gulvet får andet lag lak, som påføres på samme måde som første lag. Ved en rumtemperatur på 20 grader vil det typisk tørre efter ca. 4-5 timer, så du vil kunne gå på det med strømpesokker.

9

Dag 7:

Lakken er hærdet helt, og du kan nu stille møbler ind på gulvet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gulv