Skær ud til rør i gulvet

Når du lægger gulv, vil du ofte støde på rør, der sidder i vejen, eksempelvis ved radiatoren. Gulvlæggeren vil her demonstrere, hvordan du skærer ud til rør.

Da det her er det sidste bræt i gulvet, som skal lægges, starter fagmanden med at måle ud, hvor bredt brættet skal være. Målene overføres til brættet, hvorefter fagmanden skærer det til med en fukssvans. Nu hvor brættet er tilpasset, skal rørenes placering markeres på brættet.

Derfor lægges brættet ned til rørene. Med en tømmervinkel markerer fagmanden nu begge sider af rørene på brættet. Så måles der fra kanten af det næstsidste bræt og hen til forsiden af røret. Dette mål markeres ligeledes på brættet.

Fagmanden bruger nu bredden på røret, som her er 3 cm, til at måle 3 cm ud fra den streg, der markerer forsiden af røret. Nu kan fagmanden med fri hånd tegne to cirkler, der markerer rørene.

Når rørene er markeret, skal den klods, som skal saves ud, markeres. Midten af rørene markeres ude i siden af begge rør, og der slås en streg mellem rørene. Til sidst streges der fra den udvendige side af rørene og skråt bagud til bagsiden af brættet.

Gulvlæggeren bruger en boremaskine til at bore ud til rørene. Boret er en smule mindre end rørene, så det er nødvendigt at skære den sidste lille bid af med stiksaven. Der saves ligeledes imellem de to rør.

Til sidst skæres der fra bagkanten af brættet og ind til rørene. Bemærk, at saven er vinklet en smule. Dette gør, at klodsen ikke kan falde helt igennem hullet, når den bliver sat i. Udskæringen rettes lidt til med stiksaven, hvorefter det udskårne stykke passer fint ind.

Nu skal brættet sættes på plads, her sørger gulvmanden selvfølgelig for, at brættet lægges, så rørene kommer til at ligge i det udskårne hul. Inden fagmanden limer klodsen fast, tjekker han, at klodsen passer.

Der smøres lim på klodsens tre lige sider, og klodsen lægges i, så den ligger i niveau med resten af gulvet. Fagmanden sætter en kile imellem væg og klods for at holde klodsen i spænd, mens limen tørrer. Når limen er tør, kan kilen fjernes, og man har en pæn afslutning omkring rørene.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gulv