Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skær ud til rør i gulvet

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Når du lægger gulv, vil du ofte støde på rør, der sidder i vejen, eksempelvis ved radiatoren. Gulvlæggeren vil her demonstrere, hvordan du skærer ud til rør.

Da det her er det sidste bræt i gulvet, som skal lægges, starter fagmanden med at måle ud, hvor bredt brættet skal være. Målene overføres til brættet, hvorefter fagmanden skærer det til med en fukssvans. Nu hvor brættet er tilpasset, skal rørenes placering markeres på brættet.

Derfor lægges brættet ned til rørene. Med en tømmervinkel markerer fagmanden nu begge sider af rørene på brættet. Så måles der fra kanten af det næstsidste bræt og hen til forsiden af røret. Dette mål markeres ligeledes på brættet.

Fagmanden bruger nu bredden på røret, som her er 3 cm, til at måle 3 cm ud fra den streg, der markerer forsiden af røret. Nu kan fagmanden med fri hånd tegne to cirkler, der markerer rørene.

Når rørene er markeret, skal den klods, som skal saves ud, markeres. Midten af rørene markeres ude i siden af begge rør, og der slås en streg mellem rørene. Til sidst streges der fra den udvendige side af rørene og skråt bagud til bagsiden af brættet.

Gulvlæggeren bruger en boremaskine til at bore ud til rørene. Boret er en smule mindre end rørene, så det er nødvendigt at skære den sidste lille bid af med stiksaven. Der saves ligeledes imellem de to rør.

Til sidst skæres der fra bagkanten af brættet og ind til rørene. Bemærk, at saven er vinklet en smule. Dette gør, at klodsen ikke kan falde helt igennem hullet, når den bliver sat i. Udskæringen rettes lidt til med stiksaven, hvorefter det udskårne stykke passer fint ind.

Nu skal brættet sættes på plads, her sørger gulvmanden selvfølgelig for, at brættet lægges, så rørene kommer til at ligge i det udskårne hul. Inden fagmanden limer klodsen fast, tjekker han, at klodsen passer.

Der smøres lim på klodsens tre lige sider, og klodsen lægges i, så den ligger i niveau med resten af gulvet. Fagmanden sætter en kile imellem væg og klods for at holde klodsen i spænd, mens limen tørrer. Når limen er tør, kan kilen fjernes, og man har en pæn afslutning omkring rørene.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Video: Skær ud til rør i gulvet
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage