Sådan skruer og sømmer du et massivt trægulv

Skal du lægge massive brædder direkte på strøer, kan du enten skrue eller sømme dem fast. Gulvlæggeren vil her vise begge metoder.

Når du skal lægge brædder på strøer, er det en god idé at lægge strimler af skumplastfolie på alle strøerne. Dette reducerer klapren og knirken fra gulvbrædderne. På det først bræt skal du sikre dig, at der er ca. 10 mm luft mellem brættet og væggen.

Det gør du ved at bruge afstandsklodser. Når afstandsklodserne er på plads, skrues det første bræt fast med en skrue direkte oppefra. Der skal skrues i samtlige strøer. I det første bræt skal der både skrues oppefra og fordækt.

Fordækt vil sige, at skruen skrues skråt i ved feren, så skruen bliver skjult af det næste bræt. Når det første bræt er fastgjort, lægges det næste bræt på, igen sørger gulvlæggeren for, at der er en afstandsklods ude i siden.

Brættet bankes nu på plads med en bankeklods, banker man direkte på feren med en hammer, er der stor risiko for, at feren ødelægges, og man vil få besvær med at få feren ind i noten på det næste bræt. Dette og de efterfølgende brædder skal kun skrues fast fordækt.

LÆS OGSÅ: Sådan lægger du gulvspånplader

Sådan skruer du gulvet fast

Når man skruer fordækt, skal vinklen være ca. 45 grader. Som alternativ til at fastgøre brædderne med skruer kan du bruge dykkere. Brættet lægges ned og bankes på plads som de forrige, men i stedet for at skrue hamres der en dykker ned gennem brættet og strøen.

Det er vigtigt, at man er omhyggelig med at ramme dykkeren, og ikke brættet, da det kan give nogle grimme slagmærker. Den sidste halve centimeter hamrer fagmanden i med en dyknagle.

Resten af brædderne hamres nu fast på samme måde. Dykkere har traditionelt været meget brugt tidligere, men det bliver mere og mere almindeligt at bruge skruer, da det både er nemmere, og der ikke er samme risiko for at lave grimme skrammer på det nye gulv.

    Andre læser lige nu ...