Her er tæppemandens bedste tips

Det kan være en udfordring at lægge et stort tæppe rigtigt på fra væg til væg, men her får du den professionelle tæppemands tips, og så kan du sagtens gøre det selv bagefter.

Her får du tæppemandens bedste tips til de svære steder - hjørner, paneler, rør, døråbinger uden trin og selve fastgørelsen af tæppet.

OBS: Før du går i gang, skal du sikre dig, at underlaget er fuldstændig plant og rent. Rester af gammelt tæppe skal skrabes af med en stålspartel, hvorefter der skal støvsuges grundigt. Ellers vil det kunne ses, når det nye tæppe er lagt.

Hjørner

1. Skær lodret ned i hjørnet, så du kan komme til at skære en side ad gangen. Sørg for at komme helt ned til gulvet.

2. Læg de to tæppesider ind over hinanden, og tryk dem godt ned mod gulvet hele vejen rundt. Tjek, at der er noget at skære af hele vejen rundt, og skær så fra hjørnet og hele vejen langs væggen.

Paneler

1. Henne ved døren starter du med at skære noget af det overflødige tæppe væk et stykke fra dørkarmen.

2. Nu har du lidt tilbage at holde i, og det er nemt at skære vinkelret ud fra væggen. Skær nu ind til karmen og ind i døråbningen. Gentag i modsatte side af døren, og læg tæppet ind i åbningen.

3. Nu kan du skære hele vejen rundt langs karmen. Husk at trykke hårdt ned i hjørnet, og skær så. Skift knivsbladet tit, så det altid er skarpt.

Hvilket knivsblad skal jeg vælge?

Det er lidt et spørgsmål om smag og behag, om man vælger den traditionelle lige trapezklinge eller krumklingen, der er udformet som en krog. Tæppemanden anbefaler krumklingen til lange, lige snit langs væggen, mens trapezklingen er bedst til snirklede udskæringer ved fx rør og dørtrin. Du kan også bruge knæk-af-knivsblade.

Fastgørelse

1. Tæppet holdes fast langs kanterne med dobbeltklæbende tæppetape. Men husk dog, at tæppet skal ligge en uges tid, hvor der gås på det, FØR det klæbes fast. Så kan det udvide sig, og eventuelt overskydende tæppe kan skæres af, inden du limer. På den måde undgås buler inde midt på tæppet, fordi tæppet ikke har kunnet arbejde.

2. Slut af med fodpanelerne. Nogle sættes fast med klips, andre skrues eller limes på. Typerne med klips er ofte hule, så der kan trækkes ledninger i dem. Det er smart.

Sådan lægger du gulvtæppe omkring rør

Start med et lige snit vinkelret på røret. Når tæppet er lagt ned omkring røret, er det nemt at finpudse med hobbykniven.

Døråbning uden dørtrin

1. Sørg for at klæbe tæppekanten godt fast i døråbningen med flere parallelle stykker dobbeltklæbende tæppetape. Tryk tæppet godt ned mod tapen.

2. Tilpas tæppeskinnen med en nedstryger (skinnen er som regel af aluminium eller messing, så det er let), og gør den fast til gulvet, så den ene halvdel ligger på tæppet, den anden på gulvet.

    Andre læser lige nu ...