Her kan du bruge klikgulv

Med klikgulvets indtog er det ikke kun forbeholdt tømreren at lægge nye gulve. Hvis man kan save lige og bruge en tommestok, kan man også lægge klikgulv. Det er nemt, hurtigt og som regel en billig løsning. Klikgulve fås i mange typer og dimensioner – få overblikket her

Hvor bruges klikgulve?

ENTRÉ/BRYGGERS

I et rum med meget trafik er der brug for en slidstærk overflade, der holder i mange år. Et klikgulv i laminat er en superstærk løsning, men linoleumsklik giver en bedre akustik.

STUE/SOVEVÆRELSE

I beboelsesrummene kan man lægge de blødere klikgulve af træ, som er lækre at gå på. Holdbarheden er stadig stor, og de kan slibes en enkelt gang i gulvets levetid.

KØKKEN

I køkkenet stilles der store krav til slidstyrken. Men det er også en god idé at tage højde for trinlyd og nem rengøring. Her er et klikgulv af vinyl eller linoleum et godt valg.

Hvordan lægges klikgulv?

Sørg for, at gulvet er helt plant og vandret, og læg så evt. fugtspærre og lyddæmp-ning/isoleringslag ud.

Læg første række ud langs en af væggene. Nogle produkter skal klikkes sammen til én lang række først, andre kan klikkes sammen enkeltvis, mens man lægger dem (det er meget lettere). Tjek, før du køber, for der findes mange kliksystemer.

Gulvet lægges i forbandt, dvs. med forskudte samlinger. Det klares let, når man tager den stump, som bliver tilovers i den ene ende, og starter med den i den anden ende i næste række.

Det er vigtigt at sørge for afstandsklodser mellem væg og gulv hele vejen rundt, så gulvet har mulighed for at arbejde ved skiftende luftfugtighed og temperatur.

Varianter af klikgulve

PARKETGULV

Stavene har et 3-4 mm slidlag af rigtigt træ og klikkes sammen i det ønskede mønster. Normalt limes gulvet fast, men det kan også lægges svømmende - så skal man blot huske at lime den yderste række stave fast.

LAMINATGULV

Ligner til forveksling et gulv af træ eller klinker, men er af samme hårde og rengøringsvenlige laminattype som køkkenbordsplader. Superslidstærkt, men vil ofte forringe akustikken i rummet.

VINYL

Hvis man ønsker en blødere og mere behagelig overflade at gå på end laminat, kan man vælge vinylklikfliser. De fås i mange design og farver og ofte med livsvarig garanti. Påvirker ikke akustikken i rummet.

PLANKEGULV

Fås i mange træsorter. Helt glatte eller rustikke planker med fas på siderne, der understreger planke­ looket. Køber man en matlakeret version, ser gulvet nærmest ubehandlet ud. Kan slibes let og lakeres.

LINOLEUM (ELLER MARMOLEUM)

En smart kombination af klikgulvfliser og rigtig linoleum. Linoleum er let at rengøre og holder i mange årtier, hvis man sørger for at vaske med den rigtige sæbe. Fås i mange farver og størrelser.

“KLINKEGULV”

Hvis man ønsker et klinkegulv, men underlaget ikke er til det, kan man snyde og lægge et gulv af laminat eller vinyl, der ligner til forveksling. Gulvet er næsten vandtæt i fugerne, men det kan ikke anvendes i vådrum.

KORK

Et gulv af kork er behageligt at gå på, men før i tiden skulle det limes på, og man skulle være meget omhyggelig for at få samlingerne tætte. De nye typer, der samles som klikgulve, lægger man nemt selv. Et oplagt valg på børneværelset.

Før du køber klikgulv

Uanset om man køber i butik eller på nettet, er der en masse ting, man skal have taget stilling til, før man køber.

Udseende:

Lyst, mørkt, træ, sten, mønstret, farvet?

Materiale:

Træ, laminat, vinyl, linoleum, kork?

Akustik:

Jo hårdere materiale, desto mere støj.

Gulvvarme:

Tjek, at gulvet dur til gulvvarmen.

Kliksystem:

Nogle systemer er lettere at samle end andre.

Limet/svømmende:

Et limet gulv giver bedre akustik og mulighed for gennemgående gulv fra rum til rum, men det tager længere tid at lægge.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Gulv