Intro
Vejledning
01
Udsavning af plader
3
Trin
Udgangspunktet er mdf-plader. Mdf har den fordel frem for fyrretræ, at der ikke skal fræses spor på bagsiden. Mdf arbejder nemlig ikke og vil derfor ikke slå sig. Ulempen er, at pladerne kun fås i begrænsede længder, typisk 244 cm, så der skal lidt flere samlinger til.
Forudsætningen for, at der kan spares penge på de helt almindelige standardfodlister, er, at du selv skærer pladerne ud. I byggemarkedet skal de typisk have 15 kroner pr. snit, og så ryger besparelsen. Men er du ude efter de dyre lister med små almueprofiler, kan du stadig hive en pæn gevinst hjem, selv om du skal betale for skærearbejdet.
Det er vigtigt, at alle lister udsaves på præcis samme bredde. Brug en stabil og helt lige retskinne som saveland. Sørg for at opmærke omhyggeligt, og sav tæt på blyantsstregerne.
Den helt enkle 16 x 68 mm fodliste er blot afrundet på overkanten. Listens øvrige kanter affases let med slibepapir inden maling.
02
Montering på væg
2
Trin
En tæt og tilpasset samling opnås på den nemmeste måde, når begge lister afsaves samtidig. Her er metoden vist i en “håndskubbet” geringssav, men savning kan ligeledes foretages i skærekasse eller med kap/geringssav.
Tidsforbrug
1-3 timer pr. mdf-plade, afhængigt af profilet
Pris
Fra cirka 5 kroner pr. meter
Sværhedsgrad
Med en overfræser er de lave fodlister nemme at lave. De høje kræver en anelse mere behændighed.
Tips & Tricks
Kun fantasien sætter grænser
DEN ENKLE OG MEST UDBREDTE
Helt enkel og klassisk fodliste, udsavet af 16 mm mdf-plade. Her med en højde på 68 mm og fræset med et afrundingsjern med kuglelejestyr. Afrundingsradius er 10 mm. I byggemarkedet findes denne fodlistetype også med højden 91 mm.
Det er her, besparelsen er lavest i forhold til at købe listerne. Ofte kan man med lidt held finde færdigmalede mdf-fodlister på tilbud til priser, der ikke indbyder til at hive tunge plader hjem, save dem op og fræse dem. Til gengæld har de den højde, de har - og har du fx fj ernet gamle lister, der var bare et par millimeter højere, er det nok værd at overveje selv at kaste sig over opgaven og få et flot resultat - og måske fodlister, der er bare en anelse mere spændende end de maskinfremstillede standardprodukter.
Den simpleste og mest udbredte fodliste har blot en enkelt runding foroven. Derfor er det også den billigste at købe. Alligevel kan du nemt spare 5 kroner pr. meter.
DEN ENKLE MED KABELRENDE
En anden kendt fodlisteprofil, hvor overkanten er fræset med et kvartstaff ræse-jern med kuglelejestyr. Rundingsradius er 10 mm. Her har vi anvendt 19 mm mdf-plade, da vi har ønsket at skjule en højtta-lerledning bag fodlisten. Kabelgangen er fræset 12 mm dyb med et Ø 16 mm not-jern, der må føres efter parallelanslag. Opføringen af ledningen er fræset med et 8 mm notjern. Profilet kan naturligvis udføres uden kabelgang i 16 mm mdf.
VIGTIGT: Undgå strømførende ledninger i fodlisten. Det er ulovligt.
Mål ud til opføring/udtag, og gør disse klar inden maling. Mærk op, så stifter eller skruer ikke rammer ledningerne ved opsætning.
DEN HERSKABELIGE I SAMLESÆT
Byggemarkedet har ikke den endegyldige løsning på almuepro-filer. Den viste udformning har vi selv “opfundet” og tildannet med tre fræsejern. Panelet er opbygget af tre lister i 6 og 22 mm mdf-strimler. Du kan selv justere, som du ønsker.
Nederste liste måler 22 x 90 mm, og den fremadvendte overkant er profileret med et kvartstaff ræsejern. Det halvrunde, indadgående spor er fræset 1,5 centimeter fra underkant med et Ø 20 mm hulkelfræsejern. Sporet er en centimeter dybt. I den øverste bagkant fræses et 6 x 9 mm spor med et falsfræsejern. Den øverste liste måler 22 x 50 mm. Begge fremadvendte kanter er fræset med kvartstaff ræseren, og i den nederste bagkant er der ligeledes fræset et spor med falsfræsejernet.
Nederste og øverste liste forbindes med en strimmel 6 mm mdf, der limes ind i falsen. Her er strimlen 8 centimeter bred/høj.
Kun fantasien sætter grænser for, hvordan du kan bygge dine fodpaneler. Her har vi fræset og samlet tre lister mdf-plade i forskellig tykkelse.