Lap hullet – efter murens fald

En væltet mur giver et grimt hul i gulvet. Det er meget sjældent muligt at slette sporene efter hullet helt, så her er en synlig og flot løsning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
500 kroner

Intro

Når en mur bliver væltet for at åbne forbindelsen mellem to rum helt eller delvist, efterlader det et hul i gulvet der, hvor muren stod. Hvis du ikke skal lægge et helt nyt gulv, må du lappe hullet, og her kan vi lige så godt advare på forhånd: Det er utopi at tro, at du får “lappen” til at ligne resten af gulvet. Selv ikke hvis du kan skaffe den samme type gulv, skal du forvente, at det lykkes.

Dels vil farveforskellen på det nye bræt og det gamle gulv altid kunne ses, dels skal du være mere end heldig, hvis bredden af hullet svarer nøjagtigt til et gulvbræt.

Derfor vælger vi her at lave en synlig reparation, der står i klar kontrast til det eksisterende gulv. Det bliver en elegant løsning, som ikke skæmmer, fordi den toner rent flag: Her har vi bevidst føjet to gulve sammen.

Tag hensyn til bevægelser

Vi har valgt at lappe hullet med lamellimede gulvbrædder; de arbejder minimalt og giver derfor ikke problemer, når vi føjer dem til det eksisterende gulv med en elastisk fuge.

Fugen selv sørger for at opfange de bevægelser, der trods alt er i gulvet – også selv om vi sørger for at understøtte de nye gulvbrædder godt.

Vi kunne ikke skaffe gulvbrædder i hele hullets længde, så vi måtte føje to brædder sammen. Det er vigtigt, at samlingen ligger lige over en underliggende bjælke.

Det færdige gulv hænger sammen

Det er tydeligt, at der er sat et bræt imellem de to gulve. Her er overgangen mellem det ene og det andet rum. Brættet i den lysere farve med de fugede overgange er markant.

Den elastiske fuge tillader træet at bevæge sig og optager samtidig nogle af de bevægelser, der opstår i gulvet, når du går på det. Vi har ført fodlisterne rundt langs væggene for at fuldende indtrykket.

“Lappen” ligger 1 mm højere end det øvrige gulv. Det udjævnes helt, første gang vi sliber gulvet.

Så elegant kan det gøres - en synlig samling af to gulve efter murens fald.

Vejledning

01
Skær hullet rent 5 Trin

Den gamle mur har efterladt et hul, der hverken har rette kanter eller passer i bredden til de nye gulvbrædder, vi vil lappe hullet med. Derfor skal hullet skæres til i den rette bredde. Vi lægger 10 mm til bredden, så vi får plads til en 5 mm fuge på hver side af “lappen”.

Det er nemmest at save med en dyk-sav på skinne. Alternativt kan du bruge et helt lige bræt eller en retskinne til at føre saven langs, men hvis du ejer eller kan låne eller leje en dyksav med skinne, så bør du bruge den.

Inden du saver, skal du slå eventuelle søm i gulvbrædderne ned i de underliggende bjælker, så du ikke skader saven.

1

Slå alle søm langs kanten igennem brættet og ned i bjælken med en gennemslagsdyknagle.

2

Placer et stykke fodpanel langs væggen, og læg et vaterpas eller et lige bræt udenpå. Slå en streg langs vaterpasset, og gentag proceduren i murhullets anden side.

3

Indstil dyksaven, så den kun lige netop skærer igennem brædderne. Læg føringsskinnen til stregen, og skær kanten ren med dyksaven.

4

Skær det sidste stykke hen til væggen med en multiskærer eller en fukssvans, og skær det afskårne stykke fri.

5

Skru kanten af brædderne fast til bjælkerne. Glemmer du dette, risikerer du, at brædderne vil vippe, når du fremover træder på kanten af dem.

02
Sæt brættet i 6 Trin

1

Lav understøtning til brættet. Skær lægtestykker, der er 20 cm længere end bredden af sprækken, kom lim på det yderste af stykkerne, og placer dem for hver 30 cm i sprækken, klodset op med kiler. Fikser kilerne med en skrue.

2

Udlign forskellen mellem tykkelsen af det nye bræt og de eksisterende gulvbrædder med lister, der limes og skrues fast til bjælker og lægtestykker. Kom lim på alle lister, og læg brættet i.

3

Stil noget tungt på brættet, når det er lagt ned på listerne i hullet. Lad limen hærde til næste dag.

4

Pres bagstop ned i sprækken mellem bræt og gulv. Pres det ned med en skruetrækker, så det ligger 4-5 mm under brættets overflade.

5

Afdæk med malertape på begge sider af sporet. Tapen skal placeres nøjagtig til kanten. Med en skruetrækker presses tapen mod kanten.

6

Hold fugepatronens skrå f ade ned mod sporet, og fyld det rigeligt op med fugemasse. Den overskydende fugemasse presses ud på tapen, der straks skal f ernes. Hav en avis klar til at lægge tapen på, så den ikke sviner på gulvet.

Materialer

 • Lægtestykker og trælister
 • Gulvbræt
 • Mineraluld

Desuden:

 • Bred malertape
 • Pu-lim
 • Fugemasse (fx Sikaflex 11 FC)
 • 4 x 50 mm skruer
 • Plastkiler
 • Rund bagstopningsliste, 10 mm

Specialværktøj

 • Dyksav/føringsskinne
 • Gennemslagsdyknagle
 • Evt. multiskærer

Tidsforbrug

½ -1 dag plus limens tørretid

Pris

Cirka 500 kroner

Sværhedsgrad

Det kræver lidt omhyggelighed, men så bliver resultatet også flot.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...