Mat eller blank?

Vi har udvalgt de fire mest populære træsorter til gulv i Skandinavien og lakeret dem med de fire mest almindelige typer gulvlak.

Lak er nemt at arbejde med. Det er relativt billigt, og det tåler både hyppig og hård rengøring, og så holder belægningen 5-10 år. Det gælder, uanset hvilken kombination af træ og lak du vælger. Men det er ikke altid nemt at vælge i blinde.

Derfor har vi lakeret Skandinaviens fire mest populære træsorter med fire forskellige slags lak fra blank til ultramat, så du kan se resultatet på et billede.

Sådan har vi gjort

Brædderne på billedet er høvlet og derefter slebet med sandpapir op til korn 240. Derefter er brædderne delt i fem lige store felter, som alle undtaget det ubehandlede felt har fået lakgrunder. De fire behandlede felter har efterfølgende fået fire lag lak. I denne artikel har vi brugt produkter fra Junckers.

Lyset betyder alt

Billederne i denne artikel viser, hvordan lak og træ ser ud gennem et kamera. I virkeligheden vil det være nemmere at se forskel på de forskellige typer lak, fordi lysets spil i overfladen bliver mere dynamisk og kontrastfyldt.

ASK

Træsorten er populær på tværs af Skandinavien. Træet har en tydelig åretegning, som kun bliver tydeligere af at blive lakeret.

Ask er en hård træsort, som derfor er velegnet til brug i entréen og lignende steder.

Pris: ca. 569 kr./m²

BØG

Gulve af bøgetræ har et ensartet, lyst udtryk uden fremtrædende åretegninger. Bøg mørkner med tiden og kan blive rødligt.

Bøg er ikke helt så hårdt som ask eller eg, men kan sagtens bruges i rum med meget trafik.

Pris: ca. 749 kr./m²

EG

Egetræ er en mørkere træsort, som bruges mange steder, både til gulve og andet. Træsorten har fine åretegninger og et rødligt skær, der brunes med tiden.

Eg er meget hårdt og enormt velegnet til gulve, der skal holde til hård brug.

Pris: ca. 549 kr./m²

FYR

Uanset hvor i Skandinavien man leder, findes der fyrregulve. Træsorten er lettilgængelig og relativt billig med karakteristiske aflange åretegninger og knaster.

Fyr er en blød træsort, som let får ridser, buler og hak ved hård brug.

Pris: ca. 549 kr./m²

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gulv