Sådan laver du epoxygulv på en weekend

Et spejlblankt epoxygulv er både flot og nemt at holde og rengøre. Men det er ikke helt nemt at lave. Det kræver god forberedelse, supergrundig rengøring, samt at du er i stand til at rubbe neglene. Du kommer ikke sovende til succesen, men det er det hele værd.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
48 timer
Pris
6.400 kroner

Intro

Tre gange i den indledende tekst på webbutikkens hjemmeside advares der om, at en epoxybelægning ikke er egnet som gør det selv-projekt.

I modsætning til den vandfortyndede epoxymaling, som relativt nemt kan males på både gulve og vægge, er den belægning, vi laver her, et 100 procent rent epoxy-produkt. Det er tyktflydende og sejt og har en meget kort bearbejdningstid, inden det hærder fuldstændig igennem.

Ja, det føles kort sagt som at skubbe en bunke stendødt sand rundt over gulvet, og ja, du skal sørge for, at underlaget er forberedt rigtigt, og så er der også lige den detalje med, at du kun har 30 minutter, inden massen bliver stenhård - men så er det heller ikke værre.

Vores gør det selv-ekspert kastede sig for første gang nogensinde frygtløst ud i projektet, og resultatet blev virkelig godt.

Men gør dig selv den tjeneste at læse HELE artiklen grundigt igennem, inden du begynder at overveje, om det er et projekt for dig.

I dette eksempel, hvor vi lavede en epoxybelægning på et 30 m2 gulv, brugte vi 7,5 kg primer og 40 kg topbelægning, svarende til en belægning på cirka 1,5 mm.

Vejledning

01
Start med primeren 8 Trin

Første skridt er at lukke gulvets overflade med en primer. Gulvet SKAL være sugende, råt og knastørt og må absolut hverken have fedt- eller oliepletter eller være primet med forankringsgrunder eller lignende. Inden du udlægger primeren, har du slebet gulvet, tørret slibestøvet op, støvsuget 4 gange og til sidst kravlet rundt på dine ømme knæ og fjernet hvert et støvkorn og mærket efter overalt.

Vi udlægger så tyndt et lag primer som muligt og vælger derfor at rulle det ud med en malerrulle.

1

Tag alt dit sikkerhedsudstyr og pigsko på som det første. Primeren har samme korte levetid som topbelægningen, så du skal være klar!

2

Affnug malerrullen med malertape - enhver malerrulle-nullermand, som sætter sig i primeren, bliver et stenhårdt, sylespidst og knivskarpt bump, som du ikke vil træde på.

3

Bland de to komponenter. Vi har købt dem i afmålte dunke, hvor de blot skal blandes sammen - skal du selv lave blandingsforholdet, skal du følge producentens anvisninger.

4

Rør de to komponenter sammen med et piskeris monteret på en skruemaskine. VENT med at trykke på startknappen, indtil piskeriset er helt nede i blandingen.

5

Fordel primeren ud over gulvet. Pas på, at det ikke løber fra dig.

6

Rul primeren ud, så den dækker hele gulvet. Selvom det ser ud til, at der ikke er nok, skal du bare klø på. Det rækker længere, end du tror.

7

Brug en almindelig pensel til at komme rundt og ud i de hjørner, hvor rullen ikke kan nå.

8

Kom helt ud langs væggene. Så snart du mærker, at primeren bliver sej at arbejde med, skal du stoppe. Kig også på uret undervejs, så du er sikker på at nå hele vejen rundt inden for de anbefalede 30 minutter.

02
Slut af med topbelægningen 8 Trin

Vores primer skal hærde i 10-20 timer. Den hærder ikke helt op, og den føles stadig en smule klistret, hvis du rører den med gummihandskerne. Det er vigtigt, at du følger vejledningen på det specifikke produkt, som du bruger.

Nu er turen kommet til selve epoxybelægningen, og den er en anelse tykkere end primeren. Så det er tid til at tage sikkerhedsudstyret og pigskoene på og finde pigrullen samt tandspartlen frem. Du skal være klar over, at du kun har omkring 30 minutter til at få spartlet toplaget ud og gennemrullet det med en pigrulle, og det er altså ved en temperatur på 20 grader.

Er der varmere, forkortes arbejdstiden, og er der koldere, fx omkring 10 grader, som i øvrigt er den anbefalede minimumstemperatur, har du op til 40 minutter.

Hvis du skal lægge epoxy i et lille badeværelse på 10 m2, kan du derfor fint gøre det selv. Men skal du som her lægge på 30 m2, og epoxyen derfor kommer i to spande, som skal blandes af to omgange, kræver det to gør det selv’ere.

Så snart første spand er blandet op, skal massen nemlig hældes ud på gulvet i pytter. Og mens den ene går i gang med at fordele massen, går den anden i gang med at blande spand nummer to.

1

Epoxymassen skal røres grundigt op, inden du kommer hærderen i. Skal du bruge så meget epoxy, at det skal blandes i flere spande ad flere omgange, skal alle spandene med epoxymasse røres op på én gang. Du har ikke tid til det senere.

2

Bland hærderen i epoxymassen, og rør det grundigt sammen til en homogen masse. I dette tilfælde blev komponenterne leveret i afmålte sæt, der passer sammen, så vi kunne hælde hærderen direkte fra dunken. Du skal kun blande en spand ad gangen. Rører du den op og lader den stå, bliver den hurtigt ubrugelig.

3

Fordel epoxyen i nogle pytter rundtomkring på gulvet. Ligesom med primeren skal du være opmærksom på, at epoxyen meget gerne vil hive endnu mere ud af spanden, end du måske lige er klar til. Så brug et minut på at lære konsistensen at kende, og pas på ikke at lave pytterne for store. Skal du blande flere spande epoxy, er det nu, din makker går i gang med næste spand, mens du begynder at trække massen rundt.

4

Træk epoxymassen rundt på gulvet med tandspartlen. Massen er svær at skubbe rundt med, og det bliver kun sværere, når du bruger en tandspartel. Du må ikke gå i panik over, at det rent ud sagt ser ud ad h... til, og at man kan se tandspartlens spor overalt - det skal nok flyde sammen af sig selv; bare se at komme videre med at fordele!

5

Brug en almindelig pensel til at komme helt ud i hjørnerne og rundt om de svære steder som fx rundt om radiatorrør.

6

Epoxybelægningen rulles grundigt igennem med en pigrulle. Det minimerer risikoen for, at der kommer luftbobler i belægningen, og du får også de sidste eventuelle “helligdage” dækket.

7

Rul belægningen over så mange gange, du kan nå inden for bearbejdningstiden. Begynder belægningen at blive for sej, skal du stoppe og give den fred.

8

Lad din nye belægning hærde i 24 timer, og mærk forsigtigt efter, om den kan holde, inden du bevæger dig ud på den. Den skal dog hærde i syv dage, inden du begynder at slæbe tunge møbler ind.

Materialer

 • Primer (7,5 kg)
 • Epoxybelægning (40 kg)
 • Pigsko
 • Piskeris til boremaskine
 • Tandspartel (50 cm bred)
 • Pigrulle (50 cm bred)
 • Pensel

Tidsforbrug

48 timer med tørretid.

Pris

6.400 kr. for 30 m².

Sværhedsgrad

Da der skal arbejdes hurtigt, og du samtidig er nødt til at lære håndelaget undervejs, er det ikke for gør det selv’ere med en lav stresstærskel.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Gulv