Om der skal skrues en reol op på væggen, en lampe i loftet eller laves hul til en vandhane i køkkenbordet, så skal du have fat i boremaskinen og bore.
Vi har udvalgt 20 af vores bedste boretips, som du får her.
1. BRUG IKKE SLAGFUNKTIONEN TIL FLISER OG KLINKER. Dem skal du gå lidt forsigtigt til i starten, så de ikke revner. For at bore hul i en flise skal du slå slagfunktionen fra på din boremaskine, til du er kommet helt igennem flisen. Herefter kan du slå slaget til, hvis væggen er af mursten eller beton.
2. SPÆND TYNDE EMNER FAST. Hvis du borer gennem en tynd metalplade, kan du risikere, at boret hugger eller sætter sig fast, lige når spidsen kommer igennem. Det kan du undgå ved at holde eller spænde den tynde plade fast mod et stykke træplade dér, hvor hullet skal bores.
3. Metalbor duer også i træ
DU KAN SAGTENS BENYTTE METALBOR til at bore huller i træ. Hullet bliver ganske vist ikke helt så pænt i kanten, men hvis det er ligegyldigt for dig, kan du uden problemer anvende dit metalbor. Der er i øvrigt også den fordel, at de fås i mange flere forskellige tykkelser, så du lettere kan finde et bor, som passer nøjagtigt til formålet. Og metalbor tager ikke skade af at bore i træ.
4. Sav det lille hul større
CENTERBORET I HULSAVEN sørger normalt for at holde saven der, hvor hullet skal være. Men er der et hul i forvejen, kan centerboret ikke få fat. Så skal du lave en saveska-belon af en stump bræt, som du saver hul i med den ønskede størrelse hulsav. Skabelonen lægger du hen over det “gamle” hul - gør den evt. fast med et par skruer. Nu vil skabelonen styre saven, og du kan roligt lade saven arbejde sig ned i materialet.
Samme princip kan benyttes, når du skal bore med et spadebor.
5. SPAR TID MED EN UNDERSÆNKER. Skal du skrue en masse terrassebrædder fast, er det en rigtig god idé at investere i et bor med indbygget undersænker. Så borer du hullet til skruen og undersænker skruehovedet i én og samme arbejdsgang. Du sparer en masse tid, uden at det er væsentligt dyrere.
6. FANG BORESTØVET. Skal du bare bore et enkelt hul i væggen, er det måske lidt meget at slæbe støvsugeren frem. Sæt et kaffefilter (eller en kuvert) fast med malertape lige under borestedet, så ryger støvet ned i det. Skal du bore hul i loftet, kan du bore op gennem bunden af en plastickop.
7. Sådan bores hul i ruden
VINDUER, SPEJLE, PORCELÆN - du kan sagtens bore hul i disse materialer, men du skal bruge et specialbor. Boret ligner ikke andre bor, men har et glat skaft og en spids, som minder om spidsen på et spyd. Spidsen er af meget skarpt hårdmetal.
Du kan også bruge et murbor med skarpslebet platte (se tips 18, B og C). I begge tilfælde skal du bore meget langsomt, næsten uden tryk på boret og køle med vand eller petroleum. Tålmodighed og forsigtighed skal der til, når du borer i glas.
8. Prik så boret ikke smutter
KØRNERPRIKKER er ikke en vittighed. Du sætter dem med en kørner og et slag med en hammer, når du skal bore i hårde, glatte metal-overflader. Så smutter boret ikke, men får hurtigt fat i underlaget. Kørneren kan i øvrigt også bruges forsigtigt på melaminoverflader.
Har du ikke en kørner ved hånden, kan du bruge en skrue eller et søm i stedet.
9. ALUMINIUM KØLES MED SPRIT. Når du borer i aluminium, bliver det hurtigt varmt over et større område. Et par dråber sprit er nok, det køler godt og spreder sig hurtigt omkring borestedet.
10. SKÆREOLIE ER ET KØLEMIDDEL. Ofte anbefales brug af skæreolie, når man saver eller borer i jern. Det er ikke for at smøre, men derimod for at hindre, at bor eller savklinge bliver for varm.
11. Bor hul til skabsbeslag
BRUG ET FORSTNERBOR, når du skal lave store, helt skarpkantede huller, som ikke skal gå helt igennem materialet. Det kan fx være huller til lågebeslag (Ikea-beslag), hvis du selv vil lave dine køkken-eller garderobeskabslåger. For at få helt perfekte huller bør du sætte boremaskinen i en borestander.
12. BOR FRA BEGGE SIDER. Når du bruger bor med centerstyr (hulsav, spadebor og sneglebor), så bør du bore fra begge sider.
Når spidsen af centerstyret kommer igennem på bagsiden, begynder du at bore fra denne side, så slipper du for et flosset udgangshul. Evt. unøjagtighed vil være gemt inde i hullet.
13 Et godt sneglebor er det bedste til prophuller i træ
TIL DYVLER OG PROPPER skal hullerne være helt rene i kanten, så der kan du ikke bare tage et almindeligt HSS-bor og køre løs. Det er såmænd udmærket, hvis du bare skal bore for til en skrue, men når hullet skal være synligt og slutte tæt om fx en prop, så skal du bruge det dyre, men højef ektive, sneglebor. Sneglen skærer i siderne og transporterer samtidig træet op af hullet, mens centerstyret holder boret fast, så det drejer helt præcist om sin egen akse.
Pas på dit sneglebor. Rammer det et søm, er det dyre bor ødelagt.
14. Løft hulsaven og fjern støvet
BORESTØV ØDELÆGGER EFFEKTEN af din hulsav, når det pakker sammen i tænderne. Da saven bare gnaver sig ned i et hul, er der intet sted, støvet kan falde hen, som når du saver med en almindelig sav. Det bevirker, at savens tænder bliver fyldt med støv og mister deres saveevne. I stedet bliver hulsaven varm, og der kan faktisk gå ild i det, du saver i, hvis du bare kører videre. Du skal derfor huske at løfte hulsaven fri af hullet og børste tænderne fri for borestøv hyppigt, så opnår du den bedste effekt.
Skal du lave et stort hul i en flise eller en klinke, skal du bruge et kopbor med diamantskær.
15 KØL PLASTIC MED VAND. Når du borer i plastic, kan det let smelte for dig, hvis boret bliver varmt. Derfor skal du både bruge et skarpt bor, køre på langsom hastighed, og endelig skal du komme vand på borestedet, mens du borer. Læg evt. en ring af kit om borestedet til at holde på vandet.
16. Malertape styrer boret
PÅ GLATTE OVERFLADER kan boret nemt skride i starten. Når du skal bore i for eksempel hårde, glaserede klinker og fliser, kan boret let løbe rundt på den glatte overf ade, og det kan være svært at holde boret fast på det rigtige sted, indtil det får ordentligt fat. Hvis du sætter et stykke malertape eller gaf ertape lige der, hvor du skal bore, glider boret ikke, og du kan bore helt præcist. Det samme kan du gøre, hvis du skal bore i metal og ikke har en kørner eller et søm lige ved hånden.
Vent med at mærke op, til du har sat tape på, så flerner du mærkerne samtidig med tapen.
17. BOR FIRKANTEDE HULLER. Så sært det end lyder, så findes der faktisk et bor, af mærket Woodpecker, som kan bore (udstemme) firkantede huller. Det kan for eksempel være nyttigt, når du skal lave hul til låseriglen i en dørkarm.
Find boret på www.slojd-detaljer.dk, og søg på Woodpecker under Varemærker.
18. Vælg det rigtige murbor til din mur
BORENE LIGNER HINANDEN, men har forskellige egenskaber. A: Er boret, du skal bruge, hvis du skal bore i rigtig hård beton og granit. Dette bor duer kun, hvis du borer med slag, men så gnaver det sig også gennem næsten alt. Prisen er derefter (dvs. høj), så det kan betale sig at spare lidt på det. B: Er et universalbor med skarpslebet platte (spids), som kan klare det meste, også beton og klinker. C: Er det normale blanke murbor, som er udmærket til at bore i almindelige mursten med.
Skift murbor efter opgaven, så holder de længere.
19. Træ og mur med ét bor
VINDUER OG PANELER kræver som regel, at du både borer hul i træværket og i den bagvedliggende væg. Er væggen af mur eller beton, kan det være besværligt, fordi der skal skiftes fra træbor til murbor.
Du kan dog købe specielle universalmurbor med særlig skarpslebet platte (spids), som bider sig gennem træet, før det fortsætter ind i muren. Det er en god investering, da dette bor også kan bruges til fliser, klinker og glas.
Med universalboret skal du kun bruge ét bor - så du sparer tid.
20. DU KAN GODT BORE OM HJØRNER. Hvis du køber et såkaldt 3D-bor med et tyndt skaft og et bredt hoved, kan du faktisk dreje boret og på den måde bore (eller fræse) om hjørner. Du kan bruge dcet til mange ting. Blandt andet hvis du skal indfælde en lås i en dør, eller føre en ledning bag om et rør.