20 tips der gør dig til en prof

Vi har kigget tømreren, maleren, mureren og brolæggeren over skulderen og samlet deres bedste tips, så dit gør det selv-arbejde kan nå et professionelt niveau.

1: Flot finish på nymalet væg

MALER: Den nymalede væg med nye fodpaneler bliver fuldendt, når du lukker revnen mellem panel og væg med en akrylfuge. En afsluttende detalje, som mange springer over, men resultatet bliver så meget flottere, når du får lukket revnen og har en helt ensartet flot, (og her) hvid flade.

2: Skær ender rent på stedet

TØMRER: Det er lettest at vente med at skære brædderne til, når du fx bygger en terrasse eller sætter hegn op. Du sparer tid, fordi du ikke skal tænke på, om brædderne sidder lige. Og det bliver knivskarpt, når du skærer de færdigtmonterede brædder til sidst med rundsaven langs et land eller på en skinne.

3: Helt skarp kant

MALER: Skal du male en helt skarp kant, fx på væggen, gør du sådan: 1 Sæt malertape på, og mal med den farve, der ligger inde under tapen. Den vil løbe ind i eventuelle hulrum under tapen og dække dem med den gamle farve. 2 Når det er tørt, males med den nye farve. 3 Tapen fjernes, når malingen er så tør, at den ikke løber. Så får du en perfekt, skarp overgang.

Det er vigtigt, at tapen fjernes, inden malingen tørrer helt.

4: Fordel limen jævnt

MURER: En limske fordeler limen på multipladerne optimalt, så du hurtigt kan sætte dem op. Træk limskeen hen over siden, mens du holder skeen i en 45 graders vinkel og presser den helt i bund. Det stribede mønster giver præcis den mængde lim, der er brug for.

5: Beton sikrer kanterne

BROLÆGGER: En flisebelægning i indkørslen holder bedst, hvis du sætter kantblokke i siderne. Læg beton på begge sider af kantblokkene, en såkaldt trekantstøbning. Så er du sikker på, at fliserne i indkørslen ikke skrider ud, og belægningen kan holde i mange år.

8: Beskyt hjørnerne

MURER: Udadgående hjørner på en multipladevæg får let skrammer. Det kan du undgå, hvis du beskytter dem med en gipshjørnebeskytter til meget udsatte steder eller Multiflextape til mindre udsatte steder. Begge typer skal sættes fast i gipsspartelmasse, og bagefter spartles, så overgangen bliver pænt.

9: Perfekt smigsamling

TØMRER: Når du skal samle to stykker træ i en vinkel med smig-samling, er det vigtigt, du skruer forsigtigt. Så undgår du, at den ene del skrider forbi den anden. Typisk er det flere skruer, der skal skrues i. Det gøres lidt ad gangen. Skru først i, til alle skruer får fat, og skru dem så helt i, mens du holder øje med hjørnet.

10: Det rette fald uden besvær

BROLÆGGER: Når du lægger fliser, er det vigtigt, at din belægning får det rette fald, så vandet kan løbe væk. Et passende fald er 1-2 pct. Det svarer til 1-2 cm pr. meter. Hvis du ikke har en smart, moderne rotationslaser til rådighed, kan du sagtens måle op til faldet med vaterpas og snor. Slå et par lægtestumper i jorden, hvor din belægning skal være, og tag et langt vaterpas. Mål fra lægte til lægte, og afsæt streger i vater, som du kan spænde en snor ud efter. I den ene ende skal snoren sidde i markeringen på lægten. I den anden ende, typisk væk fra huset, skal du rykke snoren 1-2 procent længere ned. Ret nu flisehøjden ind efter snoren, så belægningen får et fald.

11: Tag mål i skæve vinkler

TØMRER: Tømreren er vant til at arbejde i en skæv verden, så du får præcise mål, hvis du gør som ham, fx når du måler op i en vindueslysning, som typisk er smallest ved vinduet. Læg en vinkel i hjørnet, og mål op langs væggen i begge sider.

12: Skråt snit til den sidste multiplade

MURER: Det kan være svært at den sidste multiplade på plads, hvis du fx bygger en væg op til loftet. Problemet løser du ved at dele den sidste plade i to trekanter. Lim først den nederste trekant fast, put så lim på den anden, der let kiles ned i hullet.

13: Stor pensel giver pænere overflade

MALER: Brug en større pensel, end du plejer, når du maler. Det er især vigtigt, når du maler indendørs træværk. En stor pensel trækker færre ”spor” i malingen, så du får en flottere, mere jævn og ensartet overflade.

14: Hurtig og præcis streg

TØMRER: Når tømreren streger op langs en kant, holder han tit blyanten for enden af tommestokken med den ene hånd og lader en finger på den anden hånd følge kanten på det ønskede mål. Det er en hurtig og præcis fidus, der kræver lidt håndelag, men det kommer med lidt øvelse.

16: Jævnt underlag

BROLÆGGER: Skal du skifte en flise midt i en belægning, er et hjælpebræt smart. Hakket laves, så gruset går 10-15 mm op ad belægning. Så passer højden, når fliserne vibreres.

17: Mursten redder tynd mørtel

MURER: Hvis din mørtel er blevet lidt for tynd, har mureren et godt trick: Læg to eller tre tørre mursten ned i mørtlen. Efter fem-ti minutter vil stenene ofte have suget så meget vand ud af mørtlen, at den bliver mere fast, så den er til at arbejde med. Det er vigtigt, at mørtlen har den rigtige konsistens - smidig og fast - så den kan hænge på murerskeen og ligge på stenene,

18: Fugeskraberen klarer fugen

MURER: Gummi- og silikonefuger holder ikke evigt, og en utæt fuge kan være skyld i råd og skimmelsvamp. Derfor er det vigtigt, du skifter den. Du kan godt skære fugen ud med en hobbykniv, men det skal du være forsigtig med, fordi du let kan komme til at skære hul i vådrumssikringen bag fliserne. Mureren bruger en fugeskraber eller en spartel til at fjerne fugen med. Skraberens spidse front skraber fugen af fliser og plader, og kommer nemt ind i hjørnerne, uden at beskadige noget.

19: Tæt samling af paneler

TØMRER: Hvis du skal lave samlinger på fx fodpaneler, så gør som tømreren, og lav et skråt snit. Det gør samlingen usynlig. Sav de to fodpaneler til på skrå, og monter først det “inderste” stykke. Smør lim på snittet, og monter det “yderste” stykke, så de lapper ind over hinanden.

20: Brolægger- jomfru tager kanterne

BROLÆGGER: En pladevibrator er genial, men den kan ikke komme helt ud til kanterne eller ind i hjørnerne. Det kan til gengæld en brolæggerjomfu. Brug den til de snævre steder, så du er sikker på, at underlaget bliver ordentligt komprimeret overalt.

    Andre læser lige nu ...