Klassisk taburet - så enkelt er det!

Her fremstiller du klassisk møbelkunst med din overfræser som vigtigste værktøj.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
50 kroner

Intro

Forbilledet for den lille taburet er tegnet i 1965, hvor du skulle bruge et rigtigt snedkerværksted for at løse opgaven. Skabelonen, du fræser det svungne sæde efter, er faktisk enkel at strege op, og når skabelonen er klar, kan du med dine maskiner hurtigt fremstille en serie taburetter, lige til at stable.

Vejledning

01
Sæde limes sammen med en bladsamling 5 Trin

Taburettens sæde består af to identiske planker, der fældes sammen til et kryds med en bladsamling, altså ved at de begge halveres i tykkelsen, hvor de krydser.

De to planker måler 13,5 x 37 cm. Vi skærer dem ud af en rest 3 cm tyk køkkenbordplade; i bredden saves de præcist ud, mens de i længden skal være cirka 1 cm for lange, så de senere kan rettes til med fræsejernet.

For at gøre benene stabile bør sædet ikke være tyndere end 30 mm, og det kan sagtens være en smule tykkere.

1

De to planker til sædet skæres til i bredden med en dyksav på føringsskinne. Bredden skal være præcis 13,5 cm. Har du en bordrundsav, vil den gøre arbejdet endnu nemmere.

2

Plankerne skæres til i længden på kapsaven. Her lægger du cirka en centimeter til - længden rettes af senere efter fræseskabelonen. Laver du flere taburetter, spænder du et længdestop op.

3

Udsnittet til bladsamlingen forberedes på kapsaven med en række tætte snit i samlingen. Dybden stilles til 15 mm. Planken flyttes ud fra savens bagkant med en liste (X), så klingen når fuld dybde hele vejen.

4

De sidste rester fjerner du med et bredt stemmejern. Først hugger du hovedparten af med stemmejern og hammer, så “stikker” du fladen ren med jernet. Plankerne skal kunne samles helt i plan og passe stramt.

5

Plankerne limes sammen. Begge udsnit smøres med snedkerlim. Brug rigeligt, overskydende lim presses ud, når skruetvingerne spændes til. Tør den af, og lad limen tørre en halv time - gerne til næste dag.

02
Sædet fræses i facon efter en skabelon 6 Trin

To skabeloner sikrer sædets kurver. En af pap bruges til at strege sædet op efter, så du kan skære det groft til med stiksaven. Den anden, der er trukket 5 mm ind i forhold til det færdige sæde, skal styre fræsejernet, der giver sædet den endelige form. Den tegnes op på krydsfiner og skæres meget præcist ud.

Vi fræser med et 10 mm notfræse-jern. Fræsejern indkøbt i små hobbysæt er for korte, og vi har købt et 9 cm langt jern med 50 mm skaft og 40 mm skær.

1

Fræseskabelonen skæres ud af 6 mm krydsfiner. Dens unøjagtigheder vil blive overført til sædet, så her skal du skære meget omhyggeligt med stiksaven og rette skabelonen til efter stregen med slibepapir.

2

Konturen streges op på sædet efter karton skabelonen. Den placeres midt på krydset og fikseres med fire stifter, der slås præcist ned i de fire yderste centre. Hullerne fra stifterne bruger du igen flere gange.

3

Sav sædet ud med stiksaven - med et par millimeter ind til stregen. Stiksaven er god til at skære kurver, men ikke i møbelkvalitet. Derfor bruger vi stiksaven til det grove og følger efter med overfræseren.

4

Nu gør du fræseskabelonen fast med 4 skruer, der placeres i centrene fra passeren i fræseskabelonen og videre ned i hullerne fra stifterne, der holdt kartonskabelonen.

5

Sædets kant fræses efter skabelonen. Fræseren sikrer, at kanten fremstår som høvlet og præcis lodret. Når der som her kun skal fjernes få millimeter, kan du fræse kanten i én arbejdsgang.

6

Sædets kanter affases nu 1-2 mm med et 45 grader fasjern. Jernet har kuglelejestyr, der kan følge kanten. Læg mærke til den lille prik, der er sat af skruen fra skabelonen, og som er tydeligt centrum for benene.

03
Benene gøres fast på sædet 6 Trin

Taburettens fire ben skæres ud af en 33 mm rundstok, der stikkes tværs gennem sædet og låses fast med kiler.

I den oprindelige taburet er benet drejet smallere på den del, der stikkes op i sædet, så vægten hviler på benets “skuldre”. Vi har forenklet konstruktionen ved at føre benene op gennem sædet i fuld tykkelse, og derfor sikrer du dem med en 8 mm dyvel, der bores ind gennem kanten af sædet.

1

Hullerne til benene bores med centrum i de huller, fræseskabelonen efterlod. For at sikre vinkelrette sider bruger du en borestander. Vi borer med en 32 mm hulsav, og hullerne udvides en smule med slibepapir.

2

Benene skæres ud på kapsaven. Eksakt samme længder opnår du ved at spænde en stopklods (X) op. Vores voksentaburet får ben på 45 cm. Til børn vil 28 cm passe.

3

Skær en slids 28 mm ind i rundstokkenes top. Den forreste del af stiksavens sål “griber” om rundstokken og hjælper med at styre det lidt komplicerede snit. Snittet gøres op til 3 mm bredt i den øverste del.

4

Lim benene fast med kiler. Smør snedkerlim i hullet, på rundstokken og ind i slidsen. Stik rundstokken i hullet, til den er i plan med sædets overside, og slå kilerne ind i slidsen, der vender på tværs af årerne i sædet.

5

Fikser benene endeligt med dyvler, når limen har tørret en halv time. Midt i sædets kant og igennem benet bores 8 mm huller, der smøres med lim og fyldes med dyvler.

6

Skamlen pudses og får en gang olie. Overskydende kiler og dyvler saves af, og alle flader pudses med slibepapir. Til sidst gnides skamlen ind i olie, så træet får en smukkere lød og bliver mere robust.

Materialer

  • 2 planker a 3 x 13,5 x 37 cm, her skåret ud af en limtræsplade
  • 4 ben a 45 cm, skåret ud af 33 mm rundstok
  • 4 kiler af mørkt træ, 3 cm lange, cirka 4 x 33 mm i toppen
  • 4 dyvler, 8 x 40 mm
  • Snedkerlim
  • Træolie

Tidsforbrug

En lille dags tid plus tørretid.

Pris

Under 50 kroner.

Sværhedsgrad

Når du er tryg ved din overfræser, ligger udfordringen i at fremstille fræseskabelonen til sædet.

Tegning

3D-model

3D-model

Taburet

Den klassiske taburet tegnede arkitekten Arne Karlsen til børn.

Åbn 3D-model

3D-model

Plankerne limes sammen

Sædets to dele samles som retvinklede planker i en bladsamling.

Åbn 3D-model

3D-model

Sav sædet ud

Sædet saves efter saveskabelonen.

Åbn 3D-model

3D-model

Fræseskabelonen

Fræseskabelonen er trukket 3 mm tilbage fra den planlagte kant.

Åbn 3D-model

3D-model

Benene sættes fast

Benene sættes fast med kiler og dyvler.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker