Snydemursten

Der findes en både nem og hurtig måde til, hvordan du får en glat væg til at ligne et stykke filtset murværk. Uanset om det drejer sig om: puds, gasbeton, træplade eller en almindelig betonvæg.

Der findes en både nem og hurtig måde til, hvordan du får en glat væg til at ligne et stykke filtset murværk. Uanset om det drejer sig om: puds, gasbeton, træplade eller en almindelig betonvæg. Alt, hvad du behøver, er mørtel, pudsebrædder og frem for alt disse specielle fugeskrabere, der laver mønstret i pudsen.

På et stykke af denne grimme betonvæg vil mureren vise, hvordan den kan forvandles til en filtset mur. For at pudsen skal sidde ordentligt fast, skal væggen først grundes med en binder, der er blandet med vand i forholdet 1:3.

Her benyttes der en grundpudsmørtel, der blandes med vand, til den har en smidig cremet konsistens.Pudsen trækkes op på væggen med et stålbræt. Start nedefra, og arbejd dig opad. Laget, der lægges på, skal være ca. 2-3 mm tykt, så der senere er plads til at udkradse fugerne.

Når hele væggen er pudset op, glattes der efter, så der ikke er alt for mange kanter efter stålglittebrættet.Som altid er det en god idé at vaske sit værktøj af straks efter brug. Inden grundpudsen er tør, skal fugerne i murstensmønsteret laves med fugejernene.

Mureren anbefaler, at du benytter et vaterpas til at køre fugejernet langs med. På den måde er du sikker på, at dine fuger bliver i vage. Er der steder, hvor du skraber pudsen af, lægges der nyt på med en spandeske.

Det er de lodrette studsfuger, der bestemmer, hvilket forbandt muren får. Her vælger vi et krydsforbandt, men i princippet kan du vælge netop det forbandt, der passer dig. Derfor skal der kun laves studsfuger i hvert andet skifte.

Bemærk, at her benyttes der en anden fugeskraber, der svarer til længden af en løber, altså en hel sten.Igen benyttes lodstokken, så alle de lodrette studsfuger bliver helt lige. Alle studsfuger i hvert 2. skifte er nu lavet og består udelukkende af halve sten, eller det mureren kalder kopper, og som angiver kopskiftet.

Nu skal de hele mursten lægges ind, og disse angiver løberskiftet. Når først forbandtet er valgt, gælder det om at holde systemet, så alle studsfuger står præcis i den position, som forbandtet angiver. Efter ca. 1 times arbejde er muren bygget op, og mørtlen skal tørre, inden arbejdet kan fortsætte.

Tidligst et døgn efter kostes væggen over med en stiv kost. Først stryges der med kostens bagside, og derefter afkostes på normal vis, hvilket fjerner alle kanter og løst puds.Stenene skal nu filtses.

Her bruger vi en hvid vandskuringsmørtel. Til dette produkt skal der 5-6 liter vand til en sæk på 25 kg. Inden mørtlen trækkes på, skal der forvandes. Mureren lægger en stor portion mørtel på stålbrættet. Der startes nede fra det ene hjørne, og du skal huske, at pudsen skal være fulddækkende.

Det vil sige, at der skal være puds på alle sten. Når hele fladen og alle stenene er påført puds, er det tid at stryge dem over med en fugtig svamp. Svampen udjævner fladen og fjerner alle spor efter stålbrættet. Væggen er nu færdig, og uanset om din væg er af gipsplader, træ eller med glasvæv, kan den nemt forvandles til vandskuret murstensvæg.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Håndværker-teknikker