Sådan bekæmper du rust

Hvis du oplever angreb af rust, er det med at få rusten stoppet eller i det mindste forsinket, så lang tid som muligt. Vi viser dig, hvad du kan gøre.

Rust arbejder sig langsomt frem, så i langt de fleste tilfælde kan man sagtens nå at fjerne det, inden det når at gennemtære jernet

Rust arbejder sig langsomt frem, så i langt de fleste tilfælde kan man sagtens nå at fjerne det, inden det når at gennemtære jernet

Rust er en naturlig proces, der nedbryder det jern, den angriber. Derfor skal den fjernes, og jernet skal behandles, så nye angreb forhindres – eller forsinkes længst muligt. Der er flere muligheder, afhængigt af hvor rusten er opstået, hvor meget arbejde man har lyst til at investere i projektet, og hvilken finish man ønsker.

Rust på stakit og havemøbler

1

Start med at børste al løs rust og snavs af. En stiv kost og en stålbørste er bedst. Der skal dækkes af nedenunder, så der ikke kommer rust ned på betonfliserne eller træterrassen.

2

Al rust skal væk, også på de steder, hvor det er svært at komme til. Her må man bruge fantasien og opfinde små sliberedskaber af slibepapir klistret på en malerpind, smergellærred osv.

3

Når de vanskelige steder er klaret, skal resten fjernes. En stål- eller messingbørste monteret på bore-/ skruemaskinen er en god hjælp. Køb evt. et sæt med forskellige børstestørrelser.

4

Efter slibningen tørres metallet over med en klud og grundes med en rusthindrende grundmaling. Der skal males to gange med 1-5 timers mellemrum afhængigt af produkt.

5

Når grundmalingen er gennemtør (5-10 timer), skal der males med slutmaling. Der males 2 gange med metalmaling med 5-10 timers mellemrum. Malingen er færdighærdet efter 3 døgn.

Rust på haveredskaber

1

Undlader man at rengøre haveredskaber, vil de ruste. Så før de gemmes væk for vinteren, kan det anbefales at gøre dem grundigt rent med en stålbørste.

2

Rustangreb kan slibes af med en stålbørste i skruemaskinen eller en kraftig slibeskive på exctentersliberen. Alternativt kan vinkelsliberen bruges og ved samme lejlighed slibe skæret.

3

Bagefter smøres jerndelene ind i maskinolie - det er den samme olie, som bruges til at smøre hækkelipperen med. Er der trædele, kan de med fordel få en tur med linolie.

Rust på værktøj

1

Tænger og lignende med bevægelige dele skal smøres for at hindre rustdannelse. Er skaden sket, kan Caramba eller WD-40 ofte klare det. Herefter skal tangen smøres med maskinolie.

2

En anden måde at fjerne rust fra fx skiftenøgler på er at komme dem i et mildt syrebad. Bland 1 liter vand med 1 spsk. citronsyre, læg værktøjet deri et øjeblik, og skrub rusten af.

3

Når syren og børsten har fået bugt med rusten, skal værktøjet vaskes grundigt af i koldt vand. Til sidst smøres det ind i maskinolie, linolie eller bivoks, så det ikke ruster igen.

Smart metode: dæk rusten med maling

Hvor der ikke stilles store krav til finish, kan man med fordel bruge en maling, fx Hammerite, der kan smøres direkte oven på rusten, uden at man har fjernet den først. Dog bør løse flager naturligvis børstes af først, men herefter er det bare om at male metallet 2-3 gange.

Malingen fås i flere farver og standser nedbrydningsprocessen omgående.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker