Sådan skærer du selv i glas

Glas virker umiddelbart skrøbeligt, men du kan sagtens selv skære i det og forme det, som du ønsker.

Sådan skærer du i glas

Med en glasskærer og en lang lineal kan du sagtens elv skære i glas.

Når du har det rigtige værktøj – og ved, hvordan du skal bruge det – er det ikke svært selv at skære glas til. I artiklen her viser vi dig, hvordan du kan forme glas på de tre mest almindelige måder.

  1. Lige snit
  2. Rundinger
  3. Huller

Metoderne er forskellige, alt efter hvordan du ønsker at forme glasset. Men du får en grundig vejledning og trin for trin-billeder til dem alle. Der er også beskrivelser af, hvordan du bruger værktøjet – den særlige glasskærer og boremaskinen med boret, der skal gennembore glasset, uden at det går i stykker.

Følger du vores anvisninger kommer du sikkert i mål, uden at glasset går i stykker.

1. Lige snit

Når du skal skære lange, lige snit, skal du bruge en lang lineal eller en stor vinkel. Den giver dig en god, solid støtte at skære efter.

1

Mål op til dit snit. Markér med en sprittusch på glasset, hvor der skal skæres.

2

Der sættes tape på metalvinklen, så den ikke ridser glasset, når du lægger den til rette.

3

Placér vinklen efter markeringerne, og skær en ridse med glasskæreren. Hold vinklen godt fast, mens du kører glasskæreren med et jævnt, hårdt tryk langs vinklen over hele glasfladen.

4

Bank med bagsiden af glasskæreren langs ridsen i glasset. Det løftes lidt fra underlaget, mens du med små slag slår forsigtigt, til glasset deler sig.

2. Rundinger

Det kan sagtens lade sig gøre at lave runde snit i glas. Det kræver, at du skærer i flere omgange. Og at du har en rolig hånd, da du skærer i frihånd og ikke har en lineal som støtte.

1

Tegn op på glasset efter en rund ting, der har en passende størrelse. Her er det en spand. Brug en sprittusch, og tegn en streg hele vejen rundt om spanden. Der skal være min. 1 cm luft ud til kanten af glasset, så der er lidt at holde i, når det overskydende glas skal fjernes.

2

Læg linealen 1 cm fra cirklen, så du i første omgang skærer glasset til med lige snit tæt på cirklen. Løft glasset, og slå med bagsiden af glasskæreren langs ridsen, så det overskydende glas kan fjernes.

3

Tegn små streger op fra cirklen til kanten af glasset, så det ligner to “håndtag” på hver side af cirklen. Stregerne skal have en blød bue, så det er lettere i frihånd at skære fra cirklen ud til kanten af glasset.

4

Skær med glasskæreren fra den lille streg ind til cirklen, som du følger rundt til den anden side, hvor der også er en lille streg ud til glaskanten.

5

Fjern det overflødige glas ved at banke på det langs ridsen, til det løsner sig. Gentag i den anden side.

6

De to “håndtag” fjernes med en tang, når du har skåret med glasskæreren i den resterende runde streg.

3. Huller

Inden det “rigtige” hul bores, er det en god idé at øve dig. Der findes særlige bor til glas, men vores erfaring er, at et skarpt murbor er lige så godt.

1

Sæt gaffatape på glasset, og tegn et kryds, hvor hullet skal være. Bor forsigtigt i krydset, så der kun kommer en lille fordybning i glasset. Bagefter fjerner du tapen.

2

Tryk en cirkel af kit godt fast, så det danner en lille vold omkring borets markering i glasset. Hæld vand i, så det køler, mens du borer.

3

Bor hullet. Kør med lav hastighed, og pas på, du ikke trykker for hårdt.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker