Lodning af tagrender er nemt og smart

Hvis zink-tagrenderne er blevet utætte, er det på tide at få dem lappet. Tætning af zink-tagrender foregår ved, at du lodder dem, og selvom det måske lyder som en opgave for en smed, kan du altså uden problemer selv stå for lodningen af tagrenderne.

Intro

Tagrender i zink holder længe, men ikke for evigt. Med tiden kan de tære igennem, og så skal de repareres. Lodning af tagrender er en relativt ukompliceret affære, men det kræver en lille smule øvelse og det rette grej.

Tagrenderne “limes”

Lodning er en teknik, hvor du faktisk limer to metaldele sammen med et andet, smeltet metal. Ved lodning af tagrender er det to stykker zink, der samles med loddetin, som er en legering af tin, sølv og kobber.

Zink og loddetin smelter ikke fuldstændigt sammen, fordi de har forskellige smeltepunkter, men når zinken opvarmes tilstrækkeligt, vil det smeltede loddetin trænge ind i zinkoverfladen og danne en stærk forbindelse, som holder i mange år. På den måde opnår du den perfekte tætning af dine zink-tagrender.

Specialværktøj kræves

Ved lodning af tagrender skal du bruge noget værktøj, som du måske ikke ligger inde med. Du får blandt andet brug for en gasbrænder og en såkaldt loddebolt, og så selvfølgelig loddetin, som giver tætning af tagrenderne.

Det koster måske nogle penge at investere i loddebolt og gasbrænder, men det er stadig småpenge sammenlignet med prisen på nye tagrender.

Desuden skal du også investere i loddevand og en salmiaksten, som skal rense loddebolten.

Øv dig lidt først

Hvis lodning af tagrender er en ny disciplin for dig, er det en god idé at øve dig lidt på et par stykker zink, inden du kravler op til tagrenderne og går i gang med tætningsarbejdet.

Du skal bruge ...

... lidt specialgrej fra byggemarkedet for at kunne lave en holdbar lodning. Brug en loddebolt eller en elektrisk loddekolbe, men ikke en af de små til elektronik, den kan ikke give varme nok til zinken, så lodningen kan holde.

  • Salmiakstenen bruger du til at rense loddebolten med, før du bringer den i kontakt med loddetinnet. Pris: ca. 30 kr.
  • Med en gasbrænder varmer du loddebolten op. Pris: ca. 500 kr.
  • Loddevand renser zinken, så den kan smelte sammen med loddetinnet. Pris: ca. 60 kr.
  • Loddetin købes i stænger eller ruller. Det indeholder tin, sølv og kobber og bruges til at lime metallet sammen med. Pris: ca. 150 kr./kg
  • Loddebolt. Hovedet, som er af kobber, da det holder længe på varmen, bruges til at smelte loddetinnet. Pris: ca. 500 kr.

Vejledning

1

Start med at pensle loddevand på de flader, som skal loddes. Loddevand er zinkstumper opløst i saltsyre. Det renser zinkoverfladerne, så de kan gå i forbindelse med det smeltede loddetin.

2

Kør loddebolten på en salmiaksten, når du har varmet bolten i gasflammen nogle minutter. Salmiakstenen renser kobberhovedet, inden du bringer det i kontakt med loddetinnet.

3

Hold loddebolten hen til zinken, hvor du skal starte lodningen. Det gør du for at opvarme zinken, inden du sætter loddetinnet på. Klem så ½ cm loddetin af med loddebolten.

4

Træk loddetinnet ud med loddebolten. Kolben skal ligge på begge emner, og tinnet skal flyde ind imellem de to dele. Tjek, at der kommer lidt tin ud på bagsiden, så har du en helt tæt samling.

5

Fortsæt lodningen langs hele samlingen, også fra den modsatte side, og husk at lappe et par cm over der, hvor du lige har loddet, så du er sikker på, tinnet smelter sammen.

6

Vask loddevandet grundigt af med vand. Ellers bliver det ved med at ætse zinken, og så risikerer du en ny utæthed ved siden af den gamle.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...