Sådan svejser du eksklusive bordben

To kulsorte og firkantede metalrammer som bordben klæder ethvert plankebord. De er lette og stærke, og hvis du har mod på at svejse selv, er det også en billig løsning, der kan laves for under 600 kroner. Et flot resultat til små penge!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
550 kroner

Intro

Plankerne i et plankebord kan nemt veje op mod 100 kg tilsammen, så du skal virkelig tænke over, hvordan du bygger stellet.

Det nemmeste er selvfølgelig at bygge det af træ, men ud over at bidrage endnu mere til vægten bliver det også hurtigt klodset at se på. Derfor er to metalrammer perfekte – de er lettere og stærkere end træ, og så er de elegante.

For at bygge et sæt eksklusive bordben skal du bruge små 7 meter hulprofil. Hulprofilet er nemt at arbejde med, og så snart du har savet de forskellige længder ud, du skal bruge til projektet, er de lige til at svejse sammen.

Hemmeligheden bag et godt resultat

Det vigtigste, når du svejser metalrammerne, er at sørge for, at stykkerne er i vinkel, når de bliver svejst.

Derudover er det også ideelt at svejse toppen af rammerne, mens de hviler på en lige flade. På den måde sikrer du nemlig, at de to yderste ben ikke kommer til at stikke for langt op, så plankerne ender med at ligge skævt.

Uanset om du er rutineret eller helt ny ud i at svejse, kan vi garantere et godt resultat, hvis du følger opskriften i denne gør det selv-vejledning.

Der er ikke noget svært i projektet, der i grove træk bare er to firkanter, der skal svejses sammen.

Vi viser, hvordan du:

  • skærer delene ud
  • borer huller til skruehovedet, så det skjules inde i profilet
  • svejser rammen sammen

Til projektet her bruger vi en CO2-svejser, men du kan også bruge en billig elektrodesvejser til under 1.000 kroner.

Vejledning

01
Skær delene ud 4 Trin

Første skridt er at skære alle dele ud. Til hver ramme skal du bruge to bordben, to tværliggere og to holdere, og til fødder skal du bruge to stumper fladjern på hver 3,5 cm. Når stumperne er skåret ud, skal du slibe kanterne, så du får så tætte samlinger som muligt.

Husk passende sikkerhedsudstyr, når du arbejder i metal: høreværn, sikkerhedsbriller/visir, heldækkende påklædning og handsker.

1

Mål delene ud, og markér dem på profilet med en sprittusch. Bliver profilerne leveret i 6 meter lange pinde som her, kan du blive nødt til at dele dem i mindre stykker, inden du går i gang. Det vigtigste er, at du kan spænde hvert profil fast i en skruestik, så du har begge hænder på vinkelsliberen.

2

Skær delene med en vinkelsliber med så smal en metalklinge, du kan opdrive - og pas på gnisterne!

3

Mål 7 cm ind på holderne (C), slå stregerne, og skær de skrå snit.

4

Slib kanterne på alle dele, når du har skåret færdig. Det gøres nemmest med en bænksliber, men du kan selvfølgelig også bruge en metalfil.

02
Svejs rammen sammen 7 Trin

Du er klar til at tænde for svejseværket og svejse delene sammen. I denne artikel bruger vi en CO2-svejser, men du kan også bruge en elektrodesvejser. Igen er det vigtigt, at du bruger det fornødne sikkerhedsudstyr såsom en svejsehjelm, handsker og en heldragt, der beskytter al hud. Sørg også for at have en stor balje vand stående i nærheden, som du kan køle de svejste emner ned i.

1

Hold profilerne (A + B) sammen omkring din tømmervinkel, og lav to svejsepunkter, så delene holdes sammen. Bemærk, at der er en lille forskel på toppen A og bunden af rammen - i bunden står profilerne på fødderne (D) (vises ikke her), mens tværliggeren i toppen er i plan med benene.

2

To små punkter holder delene (A + B) midlertidigt sammen, inden vi fuldsvejser.

3

Med en rolig hånd fuldsvejser du nu samlingen. Sørg for at lave en langsom og flydende bevægelse.

4

Alle fire sider skal svejses. Læg mærke til, at tværliggeren (A) ikke er placeret plant med jorden, men at der sidder et par små fødder (D) påsvejst.

5

Svejs nu holderne (C) på den øverste tvær-ligger (A). Sørg for, at både tværligger (A) og holder (C) ligger plant på bordet. Så er du sikker på, at plankerne senere kommer til at ligge helt rigtigt.

6

Slib svejsesømmene med en slibeskive på vinkelsliberen. Så er du nemlig helt sikker på at få en ren og perfekt overflade.

7

Resultatet taler for sig selv, og når du har pudset dine metalrammer af, kan du lakere og montere dem.

Materialer

Hulprofil, 50 x 30 x 2 mm:

  • 2 tværliggere (A) a 74 cm
  • 2 ben (B) a 70 cm
  • 2 holdere (C) a 25 cm

Fladjern, 50 x 1,5 mm:

  • 2 fødder (D) a 3,5 cm

Specialværktøj

  • Svejseanlæg
  • Slibeværktøj

Tidsforbrug

2 timer. Ca. 1 time pr. ramme.

Pris

Ca. 550 kr. for 7 meter hulprofil og en stump fladjern. Derudover skal du påregne en merudgift for eventuel lakering/maling.

Sværhedsgrad

Kan du svejse, er sværhedsgraden meget lavere - der er vitterlig tale om, at du kun skal save fire profiler over og svejse dem sammen. Har du aldrig prøvet at svejse før, er dette et glimrende begynderprojekt.

Tegning

3D-model

3D-model

Bordben til plankebord

Som du kan zoome ind og se, er der tale om en virkelig simpel konstruktion.

Åbn 3D-model

3D-model

Skjulte skruer

Ved at gøre skruehullet yderst i vangen større end skruehovedet, kan du skjule skruen i selve vangen.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

TIPS: Hold metalboret rent

TIPS: Gør skruestikken flytbar

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Smed