SVEJSE: Det er ikke så svært!

Selv om du aldrig har haft et svejseværk i hånden, kan du sagtens samle to stykker metal med svejsetråd og bygge for eksempel et bålfad eller en grill til haven. At svejse er nemlig ikke så svært. Du skal blot have en CO2-svejser og det rigtige udstyr.

SVEJSE: Det kræver lidt øvelse, men du kan hurtigt lære at svejse. Og når du først har prøvet det, er det svært at slippe igen.

Her viser vi dig, hvordan du punktsvejser, fuldsvejser og laver en kantsøm. Og hvordan du kommer videre, når selve svejsearbejdet er overstået.

ALMINDELIG SVEJSNING

1.Strømstyrken indstilles på dit svejseanlæg. Jo tykkere et emne, du skal svejse, desto højere skal styrken være. Også gasmængden skal indstilles. Er du begynder, må du nok prøve dig frem.

2. Svejsepistolens munding holdes cirka en centimeter fra det emne, du skal svejse. Og den holdes en smule skråt i en vinkel på cirka 80 grader. Så er du klar til at svejse.

3. Du kan samle og fiksere stykker af plade ved at punktsvejse, hvor du kun svejser med små portioner svejsetråd i punkter. Tjek undervejs, at pladerne stadig sidder i den rigtige vinkel.

4. Ved fuldsvejsning føres pistolen frem i en glidende bevægelse. Svejsning i den rigtige afstand og vinkel vil høres som en hurtig, ensartet tikken uden sprutten.

5. Skal du samle to stykker jern eller stål i en vinkel på 90 grader, en såkaldt stående kantsøm, skal du zigzagge en smule, når du fører pistolen frem, så din svejsesøm hæfter på begge stykker.

EFTERBEHANDLING AF SVEJSNING

1. Efter svejsningen vil overfladen altid være ujævn, og metallet vil være misfarvet. Misfarvninger kan poleres med en stålbørste på vinkelsliberen. Eller de kan slibes væk.

2. Ujævnheder slibes væk med vinkelsliberen. Først bruges en slibeskive til metal. Derefter slibes med en lamelskive. Til sidst poleres hele det svejsede areal med stålbørste på vinkelsliberen.

3. Ønsker du at lakere eller male det, du lige har svejset, skal du først affedte emnet. Det kan gøres med denatureret sprit. Så kan du lakere eller grunde.

VÆRD AT VIDE OM SVEJSESØMME

  1. Sådan skal en korrekt svejsning se ud. Svejsesømmen ligger flydende på metallet.
  1. Her er svejset med for lidt CO?. Der er kommet grater (fordybninger) i svejsesømmen.
  1. Her har strømstyrken været for lav. Svejsesømmen ligger som en pølse.
  1. Her er der brugt alt for høj strømstyrke, så der er brændt hul i stålet.

VÆLG DET RIGTIGE UDSTYR

Sikkerhedsudstyr er vigtigt, når du svejser. Men noget af det har du sikkert i forvejen.

ØJNENE beskyttes med en skærn. En hovedskærm beskytter hele ansigtet, Skærmen skal have mørkt glas mærket DIN 9.

KROPPEN skal være dækket af tøj, der ikke indeholder kunststof, fordi det kan brænde ind i din hud.

HÆNDERNE beskyttes med tykke læder-handsker, der tåler høj varme. Mens du ikke svejser, får du et bedre greb om tænger m.m., hvis du bruger bomuldshandsker, der har en nonslip-belægning.

FØDDERNE er beskyttet, hvis du bruger lukkede sko eller støvler, og dine bukser går så langt ned, at gløder og svejsesprøjt ikke kan falde ned i skoene.

TIPS: PLADE PÅ BORDET

Skal du bruge dit almindelige arbejdsbord til at svejse på, er det nødvendigt at anskaffe en tyk jernplade, du kan lægge oven på bordet. En 10 mm tyk plade vil være fin, og hvis pladen stikker lidt ud over kanten af arbejdsbordet, er det nemmere at spænde svejseemner fast med svejsetænger.

Svejsetænger fås i forskellige udformninger, der kan gribe, holde og låse svejseemnet fast.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Smed