Stærkt gevind giver dig en solid forankring

Gevindstænger limet fast i beton er en af de stærkeste måder at gøre noget fast på. Eksperten viser dig hvordan.

Der er boret huller i betonfundamentet, og injektionsmørtlen sprøjtes i.

Intro

Sådan! - skal det gøres

Selv i svag beton, lettere porøse mursten og Lecablokke kan du effektivt gøre postkassen, tørrestativet eller noget helt tredje solidt fast. Du skal blot bore og lime.

Den stærkeste fastgørelse laver du med tokomponent injektionsmørtel og gevindstænger. Her er der brugt en Spit Epomax fra ITW, men der findes flere forskellige producenter. Fordelen er, at mørtlen ikke udvider sig, så den kan ikke skade fundamentet eller murstenen.

Det er ekstremt vigtigt, at det borede hul bliver 100 % rengjort, efter at du har boret, og at du drejer gevindstangen i, så den får arbejdet sig ind i mørtlen og ikke skubber den foran sig. Hærdningstiden er meget kort, så fyld få huller ad gangen, ellers hærder mørtlen, inden du når videre. Af samme grund følger der tre blanderør med en patron injektionsmørtel.

En tube med et par blanderør koster omkring 125 kr., og der er til mange befæstigelser.

Vejledning

01
Sådan gør du 8 Trin

1

Mål op til de huller, du skal bruge. Vi skal montere en postkasse og har her brug for fire 12 mm huller i det lille støbte betonfundament.

2

Bor med et 12 mm bor. Hullerne skal være 7-9 cm dybe i dette tilfælde, hvor fire gevindstænger skal holde en postkasse.

3

Fej betonen fri for støv med en kost, eller brug en støvsuger. Fej støvet væk fra de borede huller.

4

Pust hullerne rene for støv med pumpen. Det er et afgørende trin, for at mørtlen kan binde til betonen. Husk at komme helt i bund. Med "flaskerenseren" frigør du støv på hullets sider og kan puste endnu en gang.

5

Tryk lidt af mørtlen ud på et stykke papir. Det første, der kommer ud af patronen, er ikke blandet korrekt, så tryk ud, indtil farven er ensartet.

6

Stik blanderøret så langt ned i hullet som muligt. Tryk mørtel ud, og stop så 2 cm fra kanten, da gevindstangen vil trykke noget af mørtlen op.

7

Drej gevindstangen i, så gevindet får godt fat i mørtlen. Du må ikke bare skubbe den ned i hullet, for så presser du al mørtlen ned i bunden.

8

Sådan! Når mørtlen er hærdet, kan du gøre din postkasse, dine beslag eller noget tredje solidt fast med møtrikker.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...