Solid samling af stolpe og rem

Når stolper og en rem af kraftigt tømmer skal danne en solid konstruktion, skal de samles rigtigt.

Med den rette samling af stolper og rem, får du en solid konstruktion at bygge videre på.

Intro

Sådan! - skal det gøres

En konstruktion af en række stolper og en rem af kraftigt tømmer danner udgangspunkt for mange typer byggeri: skur, carport, terrasseoverdækning eller tilbygning i træ.

For at få en solid konstruktion skal du samle delene rigtigt. Her viser eksperten dig, hvordan du får fæstnet remmen til stolperne, så du er sikker på, at det holder.

Udgangspunktet er, at du i stolperne laver et hak, som remmen kan hvile på. Hakket må ikke gå mere end halvt ind i stolpen, så er din stolpe 10 cm og din rem 6,3, må lidt af remmens tykkelse stikke uden for stolpen.

Men optimalt set skal remmen sidde i plan med stolpens side, når den ligger i hakket. Så kan en beklædning sidde tæt til remmen uden problemer. Brug en god, skarp sav, så er du godt i gang.

Vejledning

01
Sådan gør du 9 Trin

1

Sæt den ønskede højde af på din stolpe med et vaterpas, rotorlaser eller lignende, og skær stolpen vandret af, et par centimeter under det sted, hvor overkanten af remmen skal sidde.

2

Støt stolpen. Har du mulighed for det, så skru et par brædder på stolpen, så den bliver støttet og står stabilt. De skrå brædder støtter på jorden.

3

Mærk snittet til remmen op. Her er remmen 45 mm bred, og det streges op på toppen af stolpen. Før stregen ned på stolpens side vha. en vinkel.

4

Sav ad to gange: Sav halvt ind fra den ene side og så fra den anden side. Så er det nemmere at følge stregen.

5

Skær nu vandret ind til det lodrette savspor. Husk igen at save på den rigtige side af stregen, altså inde i hakket.

6

Læg remmen på. Den skal helst ligge helt i plan med stolpens yderside. Hold remmen fast med en tvinge.

7

Bor 4 huller igennem stolpen og ind i remmen. Lav to huller foroven og to forneden med et 6 mm bor. Sæt 5 x 90 mm skruer i hullerne.

8

Bor hul i midten med et 10 mm sneglebor, igennem stolpe og rem.

VIGTIGT! Arbejde af denne type kræver en stærk boremaskine.

9

Slå en bræddebolt i hullet. Bolten er her 10 x 110 mm og slås igennem remmen og ind igennem stolpen. Når det er gjort i alle stolper, sidder remmen solidt fast.

Video

TIPS: Dybdestop til håndsaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Tømrer