Pakgarn: Sådan får du helt tætte samlinger

Når du samler vandrør, skal de være HELT tætte, inden du sætter vandtryk på. De grove rør til fx centralvarmen kræver tætning, og der er kun én rigtig løsning: pakgarn og paksalve.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 minutter
Pris
60 kroner
Pakgarn

Pakgarn er den sikreste vej til vandtætte rørsamlinger.

Intro

Pakgarn og paksalve sikrer dig helt tætte samlinger. Pakning af rør kræver ikke andet end de to komponenter – og så et par fif til at få det til at lykkes optimalt.

Alle rør, der transporterer vand rundt i dit hjem, skal selvfølgelig være tætte. Helt tætte. Vand skal nok finde ud af selv den mindste lillebitte sprække - særligt når det er lukket inde i et rør med flere bars tryk på.

De grove, galvaniserede vandrør, der fx bruges i forbindelse med centralvarme, har ikke gummipakninger ligesom fx tilslutninger til vandhaner, vaskemaskiner o.l. Her skal du selv sørge for, at de holder tæt, når du har skruet dem sammen.

Du kan bruge paktape, der kan virke som en nem og uproblematisk løsning. Men spørger du de VVS’ere, der arbejder med det til daglig, er der kun én sikker vej til tætte rør: pakgarn.

Problemet med tapen er bl.a. at den ikke kan tåle, hvis du drejer gevindet tilbage igen under monteringen. Og ofte skal der netop skrues lidt frem og tilbage for at få det hele til at passe. Bruger du pakgarn, er det intet problem.

I denne vejledning viser vi dig, hvordan du får en vandtæt pakning af rør med pakgarn og paksalve.

Vejledning

01
Lav en tæt samling med garn og salve 6 Trin

Pakgarn og paksalve går hånd i hånd: Garnets fine tråde vikles om rørets gevind, og så smøres der paksalve ovenpå.

Salven er en blød masse af mineraler og olie, som sammen med pakgarnet tætner samlingerne, så de bliver fuldkommen vandtætte og holder sig tætte.

For at pakgarnet ikke blot skal dreje rundt på det glatte gevind, kan du starte med at ridse gevindet med en nedstrygerklinge.

Pas på ikke at lægge et for tykt lag garn. Det bliver blot skubbet væk, når du samler gevindet.

1

Start med at ridse rørets gevind. På den måde undgår du, at pakgarnet blot drejer med rundt, når du vikler det om røret.

2

Vikl et stykke pakgarn rundt om gevindet. Det skal ligge som et tyndt lag jævnt over hele gevindet. Bliver det for tykt, bliver det skubbet af, når du samler rørene.

3

Nu ligger garnet, som det skal: i et jævnt lag, der dækker hele gevindet.

4

Kom paksalve på pakgarnet i et jævnt, tyndt lag. Salven sørger for yderligere tætning. Salven er godkendt til brugsvand, så den er helt ufarlig at røre ved.

5

Når salven er smurt fint ud, er du klar til at samle rørene.

6

Nu kan du skrue røret sammen med en bøjning, en samling eller lignende. Bøjningen skal kunne komme ind over gevindets start, ellers er laget for tykt.

Materialer

  • Pakgarn
  • Paksalve

Tidsforbrug

Få minutter.

Pris

Ca. 60 kr. for en lille sampak med garn og salve.

Sværhedsgrad

Følg instruktionerne her, så er det en meget nem opgave.

Video

Rids gevindet før pakgarn

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien VVS