Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tilpas et jernrør til VVS-arbejde

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Tilpasning af jernrør hører til det grundlæggende vvs-arbejde. Her viser fagmanden de to teknikker, der findes.

VVS-TEKNIK: Del et rør

Vi vil lave et rør på 60 cm, som der mærkes op til med en tommestok. Røret spændes nu fast i skruestikken. Den enkleste metode er at benytte en kraftig nedstryger til at skære røret igennem med.

Det kræver dog en vis nøjagtighed at lave et helt lige snit. Man kan opnå et bedre styr på saven ved at holde den ene hånd på nedstrygerens front. Fordelen ved at benytte nedstrygeren er, at man umiddelbart efter afkortningen kan skære gevind.

Vil man være helt sikker på at få et lige snit, skal der benyttes en rigtig rørskærer. Her er det et lille hjul af hårdt stål, der skærer røret igennem. Når der er drejet en omgang, strammes håndtaget i toppen, hvilket sænker hjulet, der så kan skære dybere i røret. Efter 5-6 omgange er røret delt i to.

Som det ses, kommer der grater i snittet. De skal altid fjernes, inden der skæres gevind. Til det benyttes der en afgrater, der også kaldes en rival af fagmanden.

Afgrateren presses ind i røret, hvorefter der drejes nogle omgange. Den smule jern, der blev presset ind i røret ved delingen, fræses hermed ud. Fordelen ved rørskæreren er, at den dels sikrer et lige snit, og dels går arbejdet hurtigere.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage