Bæredygtig kompostbeholder i smarte moduler

Når du alligevel skal sortere køkken affald, kan du lige så godt blande de rå grøntsagsrester med haveaffaldet og få førsteklasses, økologisk kompost til køkkenhave og bede. Det kræver en kompost beholder, og den bygger du nemt efter vores anvisninger. Beholderen har to rum, men du kan sagtens bygge flere rum på.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
1.500 kroner

Intro

En kompostbeholder er genial, når man har egen have. Både haveaffald og en stor del af vores køkkenaffald kan ende i kompostbeholderen og med tiden blive til nærigsrig kompost til stor glæde for havens planter.

I denne byggevejledning viser vi dig, hvordan du let kan bygge en kompostbeholder med to rum.

Vejledning

01
Fundamentet laves med stolpespyd 5 Trin

En nem måde at rejse stolper på er ved at bruge stolpespyd. Dels slipper du for at grave og evt. støbe, dels mindsker du risikoen for, at stolperne rådner, da de ikke er i direkte kontakt med jorden. Og skulle det alligevel ske, at en stolpe rådner, er det let at skifte den, da den blot sidder fast med fire franske skruer.

Spyddene bankes ned med en hammer og justeres i vater til sidst. Det går forbløffende hurtigt.

1

Først skal stolpernes placering afsættes. Sæt pinde i de fire yderste hjørner, og tjek, at de er 90°, ved at tage diagonalmål. Er målene lige lange, er hjørnerne vinkelrette. Sæt så pinde af til de to midterstolper.

2

Mærk op til stolpespyddene (A). Vend et stolpespyd på hovedet, og pres det ned i jorden helt ude i hjørnerne. Find centrum i hver af de fire firkantede felter, der nu kan ses på jorden.

3

Bank spyddene ned i centrum af hver afmærkning. Læg en træklods ned i toppen, så den rager lidt op over kanten. Så tager stålkanterne ikke skade, når de får en tur med hammeren.

4

Sørg for samme højde. Når alle seks stolpespyd er banket i jorden, skal der tjekkes, at de står i samme højde. Brug et langt vaterpas, og ret ind efter et af stolpespyddene. Træd jorden godt ned om spyddene.

5

Giv stolperne (B) træbeskyttelse. Selvom de ikke skal ned i jorden, skal de have træbeskyttelse. De bliver udsat for vind og vejr, og fugtig kompost kommer til at ligge op ad dem, med risiko for at de rådner.

02
Stolperne fastgøres med franske skruer 5 Trin

Det smarte ved denne type kompostbeholder er de løse sidestykker, der kan løftes af og på. Men for at undgå at komme til at løfte stolperne med op skal de gøres fast til stolpespyddene med franske skruer.

Det går lettest, hvis du borer for ind i stolpen, inden skruen sættes i. Brug en kraftig skruemaskine med en sekskanttop.

1

Sæt stolperne i stolpespyddene, når træbeskyttelsen er tør. Ret ind, så de står lodret, og der er samme afstand mellem stolperne i top og bund.

2

Skru stolperne fast. Her bruger vi rustfri franske skruer og lægger en skive imellem skrue og stolpespyd. Der skal bruges fire skruer til hver stolpe. Tjek til sidst, at stolperne stadig står, som de skal.

3

Nu skal der graves. For at få et solidt fundament langs alle kanter graves en 10 cm dyb rende mellem stolperne. Renden skal være lige så bred som stolperne.

4

Hæld 5 cm beton i renderne. Brug færdigblandet støbebeton, og regn med, at der går omkring 30 liter beton til. Det svarer til lidt under to 25-kg-sække, efter at der er tilsat vand. Tilsæt kun lidt vand ad gangen.

5

Placér kantsten (C) i renderne. Her havde vi fået fat i 80 cm lange kantsten, men de kan være svære at skaffe. Det fungerer heldigvis lige så fint med to 40 cm lange sten, der sættes i forlængelse af hinanden.

03
Siderne gøres klar og monteres 7 Trin

Kompostbeholderens sider skal kunne holde sammen på grene, køkkenaffald, planterester, græsafklip osv. Og de skal kunne tages af, så det er let at vende kompostbunken et par gange om året og evt. vande og tilsætte lidt jord, og så det er let at skovle komposten ud, når tiden kommer til at fordele den i haven.

Med solide og let aftagelige sider af tykke planker får du det hele på én gang.

1

Skru stolpehatte (F) fast på toppen af stolperne med 6 x 60 mm skruer. Hætterne sørger for, at der ikke trænger vand ned i stolpeenderne. De er mest sårbare her, og vandet vil snart få stolperne til at rådne.

2

Skru skinner (D) på stolperne. Skinnerne, der egentlig bruges til afstivning af gipsvægge, saves til i længden og skrues fast på stolperne med rustfri skruer. Brug handsker, for skinnerne har skarpe hjørner.

3

Konstruktionen er klar til siderne. Fundament, stolper og skinner er på plads, klar til, at siderne monteres. De består af 80 cm lange planker (E), der passer i skinnerne. Mellem plankerne placeres små afstandsklodser, der sørger for ventilation i beholderen.

4

Sav plankerne (E) til i længden. Det er smart at vente til nu med at save, så du er helt sikker på, at plankerne er netop så lange, at de er nemme at få op og ned, og så korte, at de ikke falder ud af skinnerne.

5

Slib, eller høvl kanterne af. Det kaldes at affase, og det gøres ikke for udseendets skyld - træbeskyttelse skal have mere end et knivskarpt hjørne at hæfte på for at kunne holde i længden.

6

Giv alle planker 1-2 lag træbeskyttelse. Husk alle sider og ender, så træet er så godt beskyttet som muligt. Træbeskyttelsen er nødvendig for at undgå, at siderne rådner.

7

Siderne skubbes ned i skinnerne. Glem ikke de små afstandsklodser, der lægges ind imellem for at sikre luft til komposten.

Materialer

  • 6 stolpespyd (A), 10 x 10 cm, 75 cm lange
  • 6 stolper (B), 10 x 10 cm, 100 cm lange
  • 7 kantsten (C), 5 x 20 x 80 cm (alternativt 14 kantsten a 5 x 20 x 40 cm)
  • 14 U-profiler (D), 5 x 5 cm, 80 cm lange (fx Fermacell UW50 - varenr. DB 1416.637)
  • 28 planker (E), 4,5 x 19,5 cm, 80 cm lange
  • 6 stolpehatte (F), 10 x 10 cm
  • 56 afstandsklodser, 4 x 2,5 cm
  • 24 franske skruer, M8 35 mm med skiver
  • 6 x 60 mm rustfri skruer
  • 2 sække støbebeton a 25 kg

Specialværktøj

  • Stenskæreskive til vinkelsliberen

Tidsforbrug

1 weekend.

Pris

Ca. 1.500 kr. for 2 sektioner.

Sværhedsgrad

Denne kompostbeholder er enkel. Der er lidt grave- og savearbejde, men intet svært.

Tegning

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven