Byg en port, der holder

Er du ude efter en bomstærk port, skal du bygge den her. Låger med krydssamlinger hænger på kraftige stolper, der er solidt forankret og tappet op i en overligger med skråstivere. Stærkere fås det ikke.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
4.200 kroner
Stærk port med solide tømmersamlinger

Gedigne tømmersamlinger. Styrkende skråstivere i hjørnerne. Solidt forankrede stolper. Denne her port er den stærkeste, du finder.

Intro

Hvis du kommer til at tænke på et indgangsparti til Dyrehaven nord for København, er det ikke så sært. Det er nemlig der, vi har fået inspiration til den store, røde port. Men en rød port er også et flot indgangsparti mange andre steder, fx til et sort træhus.

Porten er bygget med både stolper og overligger i kraftigt tømmer, der kan holde til at få et par tunge låger monteret, uden at stolperne kommer til at rykke sig ud af flækken.

Det kraftige tømmer giver styrke til konstruktionen, men gør også porten tung og kræver, at stolperne er solidt forankret i jorden. Derfor bliver de støbt i huller, der er ekstra dybe. Det er let at gøre med tørbeton, som købes færdigblandet i sække og blot tilsættes vand.

Portens stærke konstruktion skyldes også de gedigne tømmersamlinger, der er brugt. Stolperne er fx tappet op i overliggeren, og overliggeren styrkes af de skråstivere, der er skruet fast i begge hjørner. Også lågerne er ekstra stærke med en krydssamling, hvor der er lavet et hak halvt ind i begge stykker træ, hvor de krydser hinanden.

Lågerne er desuden monteret med meget kraftige hængsler, som sammen med krydssamlingen gør, at de ikke kommer til at “hænge”.

Vejledning

01
Porten 10 Trin

Porten bygges af kraftigt tømmer og består af to stolper og en overligger, som afsluttes flot i enderne med snit som pyramider. Hjørnesamlingerne styrkes med et par skråstivere.

Stolperne tappes op i overliggeren for at få en solid konstruktion, så du skal save ud til en tap i enden af hver stolpe og lave to huller i overliggeren, som passer til tappene. Samlingen styrkes yderligere med en rundstok.

Når porten er samlet og skal rejses, er det en god idé at være flere stærke folk om opgaven, for den er tung!

1

Tegn op, hvor tappen i stolpen (A) skal være, så stolpen kan tappes op i overliggeren. Tappen saves ud med en dyksav. Sæt den rette dybde (5 cm), og sav efter en fø-ringsskinne flere snit ved siden af hinanden.

2

Fjern det gennemsavede træ med et stemmejern, så tappen er fri. Det er en god idé at runde alle hjørner på tappen. Så glider den meget nemmere på plads i taphullet i overliggeren.

3

Overliggeren (B) skæres til med pyramideform i enderne. Mærk op på tømmeret, og sav til med et 30-graders snit med en rundsav. Kan din rundsav ikke skære dybt nok, kan du sagtens bruge en fukssvans.

4

Mærk op på overliggeren (B), hvor hullerne skal være. Markér først, hvor langt fra yderkanten af overliggeren stolperne skal være. Placér så stolpen på overliggeren, og tegn op til den anden side af taphullet.

5

Taphullet bores først ud med et sneglebor. Hullet skal være ca. 110 mm dybt, så du er sikker på, at der er plads til tappen. Bor helt ud til opstregningerne, og sørg for at holde boret lodret, når du borer.

6

Hullets kanter skæres rent med et stemmejern, når hullet er boret helt op. Sørg for at komme helt ind i hjørnerne. Tag lidt ad gangen, og sørg hele tiden for, at hullet bliver parallelt med ydersiden af tømmeret.

7

Saml stolpe (A) og overligger (B), og bor et hul med et 21 mm bor. Hullet bores, så spidsen af boret laver et mærke i tappen. Træk tappen ud, og bor et hul 4 mm under mærket. Bor resten af hullet i overliggeren.

8

Her fræser vi kanterne på porten, så den får sit helt eget unikke udtryk. Det er selvfølgelig valgfrit. Her fræser vi både kanterne på stolperne (A), overliggeren og skråstiverne (C).

9

Porten samles. Sørg for, at stolper (A) og overligger (B) er placeret i en 90-graders vinkel på hinanden. Skru skråstiverne (C) fast i hjørnerne med 6 x 120 mm skruer. Bank så en rundstok igennem hver samling.

10

Montér et støttebræt på stolperne (A) præcis 120 cm fra overliggerens (B) overkant. Så kan du måle ud fra den, når du skal justere porten på plads. Det er lettere end helt oppe fra selve overliggeren. Hvis stolpehullerne ikke har præcis samme dybde, kan du hælde en smule tørbeton i, som stampes, så stolperne kommer til at stå lige. Spænd en lægte fast midt på overliggeren, som porten kan rejses med. Det er godt at være 3-4 stærke mænd, for den er tung!

02
Låger og beklædning 6 Trin

Lågerne skal have en traditionel bræddebeklædning med luft imellem.

Hver låge består af to vandrette dele, foroven og forneden, i kraftige reglar. Herimellem skal være et kryds, der samles hak i hak, der gør krydset ekstra stærkt. Det bygges også af reglar.

Beklædningen er af brædder, hvor de to yderste er hele, og de midterste er brædder, der halveres på langs med rundsav eller dyksav. De skæres alle spidse foroven. Husk at lave anslag på lågerne, så de ikke kommer for langt bagud, når de lukkes.

1

Byg rammer til lågerne, når træet er savet til. Det er vigtigt at bygge på et plant underlag. Placér de to lodrette brædder (H), og læg to tværstivere (F) ovenpå. De rager 4 cm ud, så lågen har anslagsflade.

2

Mål op til et kryds i lågen. Læg den første reglar (G) oven på rammen, diagonalt på hjørnerne. Streg op, hvor der skal saves (kun i den ene ende). Læg den så på plads i hjørnet, mål op, og sav til i det andet hjørne.

3

Lav den anden del af krydset, og mål op, hvor de to reglar (G) krydser hinanden. Her skal laves et indhak halvt ind i begge reglar, så de går lidt ind i hinanden, når de samles. Det giver samlingen optimal styrke.

4

Montér beklædningsbrædder (J). Læg et vaterpas eller et lige bræt i bunden af lågen, som brædderne kan rettes ind efter, så de holder kant. Streg en linje op, som skruerne placeres efter, så de skrues i på linje.

5

Lågerne får her ekstra finish med fræsede kanter på reglarne (F og D) og de to yderste brædder (H). Både reglar og brædder får en tur med overfræseren.

6

Hæng lågerne op. Læg først et lige bræt på jorden, som de placeres på. Brættet klodses op, så det er helt lige. Når lågerne har den ønskede afstand til jorden, fikseres de, mens de fastgøres med kraftige hængsler.

Materialer

150 x 150 mm tømmer (til porten):

  • 2 stolper (A) a 297,5 cm
  • 1 overligger (B), 360 cm
  • 2 skråstivere (C) a 60 cm

45 x 120 mm reglar (til lågerne):

  • 2 tværstivere (D) a 139,5 cm
  • 2 dele til kryds (E) a 168 cm
  • 2 tværstivere (F) a 147,5 cm
  • 2 dele til kryds (G) a 170 cm

25 x 125 mm brædder (til beklædning):

  • 4 hele brædder (H) a 142 cm
  • 20 halve brædder (J) a 138 cm

Desuden:

  • Tørbeton, 25 kg
  • Rundstok, 22 mm
  • Skruer: 5,5 x 60 og 6 x 120 mm
  • 4 kraftige hængsler
  • 1 stalddørsgreb
  • 1 skudrigel
  • Grunder
  • Maling

Specialværktøj

  • Pælebor med motor
  • Dyksav med føringsskinne
  • Sneglebor
  • Overfræser

Tidsforbrug

3-4 dage + en dag til maling.

Pris

Ca. 4.200 kr.

Sværhedsgrad

Tungt arbejde, men ellers blot en mellemsvær opgave.

Tegning

3D-model

3D-model

Lågeportal

Låger med krydssamlinger hænger på kraftige stolper, der er solidt forankret.

Åbn 3D-model

3D-model

Sæt stolper

Med en lang lægte bundet fast i portens overligger, er det lettere at rejse den op, og styre den på plads.

Åbn 3D-model

3D-model

Portalen samles

Stolper og overligger er placeret i en 90-graders vinkel på hinanden. Skråstiverne er skruet fast i hjørnerne. Rundstokke er banket igennem hver samling.

Åbn 3D-model

3D-model

Kryds i lågen

Krydset i lågerne laves ved at skære halvt ned i begge brædder, hvor de krydser hinanden, og samler dem.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Støbte stolper

Med afstivning får du dem i lod, mens betonen hærder

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Haven