Byggevejledning
Let
Svær
Stærk port med solide tømmersamlinger

Gedigne tømmersamlinger. Styrkende skråstivere i hjørnerne. Solidt forankrede stolper. Denne her port er den stærkeste, du finder.

Hvis du kommer til at tænke på et indgangsparti til Dyrehaven nord for København, er det ikke så sært. Det er nemlig der, vi har fået inspiration til den store, røde port. Men en rød port er også et flot indgangsparti mange andre steder, fx til et sort træhus.

Porten er bygget med både stolper og overligger i kraftigt tømmer, der kan holde til at få et par tunge låger monteret, uden at stolperne kommer til at rykke sig ud af flækken.

Det kraftige tømmer giver styrke til konstruktionen, men gør også porten tung og kræver, at stolperne er solidt forankret i jorden. Derfor bliver de støbt i huller, der er ekstra dybe. Det er let at gøre med tørbeton, som købes færdigblandet i sække og blot tilsættes vand.

Portens stærke konstruktion skyldes også de gedigne tømmersamlinger, der er brugt. Stolperne er fx tappet op i overliggeren, og overliggeren styrkes af de skråstivere, der er skruet fast i begge hjørner. Også lågerne er ekstra stærke med en krydssamling, hvor der er lavet et hak halvt ind i begge stykker træ, hvor de krydser hinanden.

Lågerne er desuden monteret med meget kraftige hængsler, som sammen med krydssamlingen gør, at de ikke kommer til at “hænge”.

Hent byggevejledningen og få en trin-for-trin guide

I byggevejledningen får du en komplet materialeliste til porten, og vi viser dig, hvordan du bygger den stærke konstruktion. Du kan se, hvordan du:

  • forankrer stolperne i jorden
  • bygger porten af kraftigt tømmer
  • bygger lågerne med en traditionel bræddebeklædning