Gratis vitaminer til haven

Det er ikke svært at kompostere sit haveaffald. I princippet er du godt i gang, når du samler det i en bunke. Men har du en kompostbeholder, sætter du mere fart i den naturlige proces. Her får du opskriften på, hvordan du bygger en enkel beholder med fleksible rammer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 timer
Pris
400 kroner

Intro

Kompostbeholderen her er nem at bygge. Den er praktisk, fordi den består af fleksible rammer, som du stabler oven på hinanden, til den har den højde, du ønsker. Så du kan let tilpasse beholderen de aktuelle behov i din have. Mellem rammerne er der lidt luft, da en vis lufttilførsel til kompostbunken er nødvendig for at holde gang i nedbrydningsprocessen.

Du bestemmer selv, hvor mange rammer du vil bygge i alt, men 8 skal du nok lave som minimum. 5-6 rammer vil typisk være passende til en sektion, og så har du et par rammer at starte en ny sektion op med. Den færdige kompostjord ligger nemlig typisk i bunden og midten af kompostbunken, så når du skal have fat i den, har du brug for et sted at lægge det øverste lag, der endnu ikke er færdigomsat. Det kan du løfte over i den nye sektion, og efterhånden som du får arbejdet dig ned i den gamle kompostbunke, får du frigivet flere rammer til den nye sektion.

Kompostbeholderen her er kun til haveaffald. Hvis du vil kompostere grønt køkkenaffald, skal du anskaffe dig en lukket beholder, så du ikke risikerer at tiltrække rotter.

Vejledning

01
Lav rammerne 4 Trin

Kompostbeholderen består af fleksible rammer på 77,5 x 77,5 cm. Du skal være omhyggelig med opmålingen, så rammerne bliver lige store og nemt kan stilles oven på hinanden. De må ikke gå for stramt.

I hvert hjørne af rammerne er monteret et 50 x 50 mm listestykke som en slags lille ben og afstivning. Det sikrer, at rammerne er nemme at stable og står stabilt. Det lille ben er 17 cm langt - 2 cm længere end bredden på lærkebrædderne. Benet skal placeres 4 cm fra rammens øverste kant, så der kommer lidt luft mellem rammerne, når de stables oven på hinanden.

1

Saml rammerne med skruer, når du har savet brædderne til på længden - her 75 cm. Det er en god idé at bruge en vinkel, når du skal markere, hvor du skal save. Opmålingen skal være så nøjagtig som muligt, så rammerne bliver lige store.

2

Placer 50 x 50 mm listestykker som ben i hvert hjørne, og mærk op til benene. De har en længde på 17 cm og skal placeres 4 cm fra rammens overkant. Bor for til benene igennem rammens sider.

3

Benene beklædes med tagpap, så de trækkes et par millimeter ind fra rammens inderside. Det sikrer, at benene ikke “klemmer”, men nemt kan stables og skilles ad igen.

4

Fastgør benene med 5 x 50 mm skruer - 2 stk. fra hver side. Fjern til sidst det overflødige tagpap med en skarp hobbykniv.

02
Materialer

Til en ramme:

  • 4 sider af 25 x 150 mm lærkebræt, 75 cm
  • 4 ben af 50 x 50 cm listestykke, 17 cm
  • Tagpap, 2 x 150 mm
  • Skruer, 5 x 70 mm og 5 x 50 mm
  • Evt. galvaniseret net og klammer

Tidsforbrug

4-5 timer

Pris

Cirka 400 kroner

Sværhedsgrad

Kompostbeholderen her er et fint og overskueligt begynderprojekt.

Tegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven