Intro
Vejledning
Kompostbeholderen består af fleksible rammer på 77,5 x 77,5 cm. Du skal være omhyggelig med opmålingen, så rammerne bliver lige store og nemt kan stilles oven på hinanden. De må ikke gå for stramt.
I hvert hjørne af rammerne er monteret et 50 x 50 mm listestykke som en slags lille ben og afstivning. Det sikrer, at rammerne er nemme at stable og står stabilt. Det lille ben er 17 cm langt - 2 cm længere end bredden på lærkebrædderne. Benet skal placeres 4 cm fra rammens øverste kant, så der kommer lidt luft mellem rammerne, når de stables oven på hinanden.
Saml rammerne med skruer, når du har savet brædderne til på længden - her 75 cm. Det er en god idé at bruge en vinkel, når du skal markere, hvor du skal save. Opmålingen skal være så nøjagtig som muligt, så rammerne bliver lige store.
Placer 50 x 50 mm listestykker som ben i hvert hjørne, og mærk op til benene. De har en længde på 17 cm og skal placeres 4 cm fra rammens overkant. Bor for til benene igennem rammens sider.
Benene beklædes med tagpap, så de trækkes et par millimeter ind fra rammens inderside. Det sikrer, at benene ikke “klemmer”, men nemt kan stables og skilles ad igen.
Til en ramme:
- 4 sider af 25 x 150 mm lærkebræt, 75 cm
- 4 ben af 50 x 50 cm listestykke, 17 cm
- Tagpap, 2 x 150 mm
- Skruer, 5 x 70 mm og 5 x 50 mm
- Evt. galvaniseret net og klammer
Tidsforbrug
4-5 timer
Pris
Cirka 400 kroner
Sværhedsgrad
Kompostbeholderen her er et fint og overskueligt begynderprojekt.
Tegning

Tips & Tricks

Net i bunden
Hvis du sætter net i bunden af en ramme, kan du si din kompost. Læg fx rammen oven på trillebøren, og skrab lidt med en skovl, så du kun får den færdigkomposterede jord ned i trillebøren. De dele, der ikke er omsat, bliver tilbage i nettet og smides op i kompostbunken igen. Net med en maskestørrelse på 25 x 25 mm er passende.
Kort om kompost
Sådan komposterer du
- Placer haveaffaldet i beholderen, findel evt. det groveste. Med nogle måneders mellemrum er det en god idé at vende rundt i bunken, så hele indholdet komposteres. I tørre perioder skal du tilføre vand, så processen ikke går i stå.
- Det er en god idé at veksle mellem lag af grove og fine dele i kompostbunken. Sørg også for, at bunken er nogenlunde sammenpresset uden at være helt kompakt. Er den for luftig, går nedbrydningen i stå. Er den for tæt, begynder materialet at rådne og lugte.
- Læg ikke rødder af ondartet rod-ukrudt som skvalderkål og kvikgræs i komposten. Heller ikke ukrudt, der er gået i frø, og syge plantedele skal på komposten.
- Om vinteren kan du med fordel dække kompostbunken med en presenning, så næringsstofferne ikke skylles væk.
- Færdig kompost ligner mørk jord, og du kan ikke længere skelne de enkelte plantedele i komposten. Det er typisk færdigkomposteret i løbet af 1-2 år. Sådan bruger du kompost
Sådan bruger du kompost
- Brug komposten i køkkenhaven, hvor behovet for næring og organisk materiale er stort, da jorden dyrkes så intensivt.
- Spred et lag på 2-3 cm over jorden, et par uger før du sår køkkenhaven til, eller spred komposten mellem rækkerne, når planterne er spiret frem.
- Komposten kan også bruges i bede, hvor den vil tilføre planterne næring, holde på jordens fugtighed og holde ukrudtet i ave. Læg et 5-10 cm tykt lag.
- Kompost er ikke en koncentreret gødning, men et rigtigt godt tilskud. Og mange steder i haven kan det være fuldt tilstrækkeligt – dog ikke i køkkenhaven.
- Kompost tilfører desuden masser af mikroorganismer til gavn for jorden.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

