Nem rumopdeling

Vil du lave en hurtig mur eller dele din have op i mindre rum, kan du gøre det ved hjælp af stål-gabioner.

Gabioner købes usamlet

Gabioner er groft sagt store stålbure, som man fylder med forskellige slags stenmaterialer, eksempelvis marksten. Gabioner fås i mange forskellige størrelser, så du kan nemt finde en størrelse, der passer.

Gabioner købes altid usamlet, så først skal du starte med at samle dem. Du behøver ikke samle dem der, hvor de skal stå, da du forholdsvis nemt kan flytte dem bagefter.

Start i bunden

Anlægsgartneren starter med at samle den ene side med bunden. De to elementer lægges op ved siden af hinanden, og der skubbes en lang stålpind ind gennem de små løkker, der er på begge stålelementer.

På den måde hænger side og bund nu sammen. Det samme gentages i den anden side samt i enderne. Når siderne er fastgjort, rejses de op, og siderne samles på samme måde ved hjælp af stålpinde.

Stiverne er vigtige

Det er vigtigt at sætte stivere inden i gabionen, ellers vil vægten af stenen få siderne til at bue ud. Anlægsgartneren sætter stivere med ca. en halv meters afstand, i 40 cm’s højde. Når du har fyldt sten op til stiverne, sætter du næste række stivere fast 30-40 cm højere oppe.

I enderne skal stiverne sidde diagonalt, så de sidder fast i både siderne og i midten af enderne.Til sidst monteres låget. Enderne af stålpindene kommer til at stikke ud, så her tager anlægsgartneren et jernrør og bruger det til at bukke pinden tilbage.

Læg sten i gabionerne

På den måde bliver pinden låst fast, og du risikerer heller ikke længere at rive dig på den. Når du lægger sten i, kan du gøre det på to måder. Enten kan du blot hælde stenene i, hvilket er hurtigt, men til gengæld heller ikke giver så pæn en finish.

Eller du kan håndlægge hver eneste sten. Når du håndlægger sten, gælder det om at lægge stenene, så de passer sammen, og samtidig prøve på at få en forholdsvis jævn og lukket side.

Fugerne skal være så små som muligt, samtidig med at de ligger nogenlunde forskudt i forhold til hinanden. Selv om det tager længere tid at lægge hver eneste sten, kan det godt betale sig, da resultatet også bliver pænere. Gabioner er nemme at bygge og har mange anvendelsesmuligheder i haven.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Haven