Højbed på 10 minutter

Her vil fagmanden vise, hvordan du nemt kan lave et højbed, der kan samles og skilles ad på få minutter. Der skal hverken bruges beslag, søm eller skuer til at samle det.

Højbedet skal måle 80 x 140 cm, og træet skæres ud af imprægneret fyrretræ. Fagmanden skærer først 8 stykker a 80 cm og dernæst 8 stykker a 140 cm. Tømmeret skal samles med hak i hak-samlinger, og for at spare tid vil håndværkeren skære otte stykker ad gangen.

Først de 8 lange. Læg brædderne op, så de flugter med hinanden, og spænd dem godt sammen med et par lange skruetvinger. Afsæt et mål 5 centimer inde på de to yderste brædder. Og fra 5 centimeter måler du 5,5 cm ind og afsætter endnu et mærke.

På endetræet afsættes et mærke 2 cm nede. Savklingen indstilles til 2 cm-mærket. Og så skal der saves ud. Det gør håndværkeren med en dyksav, der støttes af en føringsskinne. Han saver et 2 cm dybt spor for ca, hver halve centimeter. Herefter er det i gang med stemmejernet med den skrå flade vendt opad. Man kan også slå flagerne af med en hammer og rense op med stemmejernet til slut.

Nu er de 8 lange brædder skåret til i den ene side. Læg to væk, og gør klar til at skære de resterende seks på den anden side. De to, der lægges væk, skal ikke saves i denne side, da de skal ligge øverst til slut. De seks skæres nu til på samme måde som før.

Når alle de 8 lange er skåret, skal der være 2, der kun har hak i den ene side, og 6, der har hak i begge sider. Skær de 8 korte på nøjagtig samme måde, og husk også, at der her skal være 2, der kun skæres i den ene side. Og så skal brædderne bare samles. Og det går hurtigt.

Med dette enkle hak i hak-system kan du bygge i de længder, bredder og højder, du ønsker, og systemet kan bruges både til højbede, sandkasser, kompostbeholdere m.m.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede