Højbed i 3 etager

Med tre simple rammer i forskellige længder, der kobles sammen med små klodser, bliver det nemt at dele højbedet op og adskille dine grøntsager. Se, hvordan det bygges.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
900 kroner

Intro

Højbed findes i mange haver, og det er der gode grunde til. Jordtemperaturen i et højbed er højere, og det betyder, at du kan komme tidligere i gang med at dyrke grøntsager og krydderurter – og du kan fortsætte i længere tid.

Der er mange forskellige måder at bygge højbede på, og du kan bruge alt fra ædeltræ til komposit.

LÆS OGSÅ: Her har vi samlet alle vores byggevejledninger til højbede, så du kan få inspiration og vejledning til, hvordan du selv bygger dit næste højbed.

I denne gør det selv-vejledning bygger vi i lærk, og vi laver en variant i flere etager, så vi kan adskille grøntsagerne og samtidig give højbedet en særlig stil.

Vi har købt træ på det lokale savværk, men du kan selvfølgelig sagtens bygge dit højbed med træ fra byggemarkedet.

Vejledning

01
Træet saves til og forbores 6 Trin

Højbedet består af tre rammer. De samles af langsider (A, B og C) og endestyk-les les endestyk ker (D). Nederste ramme står solidt i jorden ved hjælp af seks stolper (E) - en i hvert hjørne og en midt på hver langside. Siderne samles med klodser (G).
Det er en god idé at lave en boreskabelon, der sikrer, at stolperne (E) placeres det rigtige sted i hjørnerne hver gang, og at skruerne ikke kolliderer. Skabelonen er markeret med huller til endestykker (D) og langsider (A).

1

Brædderne saves til. Vi har monteret et længdestop i den anden ende af kapsaven. Det sikrer den helt rette længde.

2

Lav et smart “arbejdsbord”. To brædder samles i vinkel, hvorpå en stoppind og en 4 cm tyk afstandsklods skrues fast. Det sikrer, at stolpen (E) forskydes, så der bliver plads til samleklodser (G)

3

Stolpe og bræt lægges op. Her har vi fat i et af de lange brædder til den nederste ramme (A). Sørg for, at bræt og stolpe flugter. Stoppinden til højre holder styr på træet, når vi borer for.

4

Hullerne bores. Vi bruger et 4-mm-bor, der er langt nok til at bore igennem både skabelon, bræt (D eller A) og stolpe (E).

5

Brædderne skrues fast. Vi bruger terrasseskruer i længden 4,8 x 75 mm. De er af den rustfri A4-type. To skruer i hver side.

6

Midterstolper (E) fastgøres på de lange sider (A). Stolpen fastgøres efter samme princip som ovenfor. Brug hullerne markeret med L i skabelonen til at bore efter.

02
Rammerne samles 7 Trin

Når der er boret for i alle siderne, skal højbedet samles. Vi har ikke et arbejdsbord, der er stort nok til at samle på, så vi gør det i stedet direkte på jorden.

Først samles rammerne løst på hinanden, så vi kan kontrollere, at de passer sammen. Bagefter monteres de på det sted, hvor de skal stå.

Skal højbedet have træbeskyttelse, er det en fordel at gøre det inden samling. Så er det langt lettere at få malingen til at dække over det hele.

1

Første ramme samles. Det er lidt besværligt at sætte det første lag i rammen sammen. Det bliver nemmere med det næste.

2

Andet lag skrues på. Brædderne skrues fast ved at skrue gennem de forborede huller, som vi borede efter skabelonen.

3

Rammerne bygges op. De to øverste rammer har ingen afstivning midtpå, men her hjælper en lang skruetvinge med at fastholde endestykket, mens der bores for. Vi samler kun de øverste rammer hver for sig og gør dem ikke fast til hinanden endnu.

4

Den første ramme placeres i jorden. Er brædderne krumme, kan det være en udfordring at få rammen til at stå helt lige. Rammen bringes i vater, inden hullerne stampes omkring stolperne.

5

Øverste jordlag fjernes. Inden rammerne bygges for højt op, fjernes det øverste jordlag og lægges til side. Det skal bruges til at fylde højbedet senere.

6

Anden ramme (B og D) sættes på. Nederste ramme har to lag brædder. Nu sættes anden ramme på. Den har kun ét lag.

7

Sidste ramme (C og D) monteres. Længden på denne ramme er 81,5 cm, halvdelen af den midterste ramme.

03
Højbedet fores med plastik 4 Trin

Nu er højbedet samlet, men inden vi kan fylde det med jord, skal indersiden fores med tynd 0,15-mm plastfolie. Det hjælper med at holde fugt væk fra træet, så højbedet kan holde længere.

Vi sørger også for at sætte plast på tværs, så jorden i de tre rammer bliver adskilt. Bagefter monterer vi lister (F), der holder plastikken på plads.

1

Plastikken sættes fast. Det er lidt svært at få den glat over det hele, men senere dækkes bedet af jord, så det er ikke så vigtigt. Plastikken fastgøres med hæfteklammer.

2

Lister (F) monteres. For at sikre at plastikkanten bliver siddende, fastgør vi lister i kanten af rammerne. Listerne skrues fast med 4,2 x 55 mm A4-skruer.

3

Højbedet fyldes. De tre etager er adskilt af plast. Hver etage fyldes enkeltvis, og kompostjorden sies gennem et rionet med 2 x 2 cm masker.

4

Så kan der høstes. De tre etager gør det nemt at holde planterne adskilt.

Materialer

28 x 125 mm lærketræ:

  • 4 sider (A) a 245 cm
  • 2 sider (B) a 163 cm
  • 2 sider (C) a 81,5 cm
  • 8 ender (D) a 110 cm
  • 10 lister (F) a 2,8 x 3,7 cm (skæres af et bræt delt i tre på bordrundsav)

45 x 45 mm lærketræ:

  • 6 stolper (E) a 40 cm
  • 8 samleklodser (G) til samling af rammerne a 12,5 cm

Desuden:

  • A4-terrasseskruer, 4,2 x 55 og 4,8 x 75 mm
  • Plastikfolie, 0,15 mm
  • Kompostjord
  • Hæfteklammer

Tidsforbrug

Et par dage.

Pris

900 kr. for det viste højbed.

Sværhedsgrad

Det er en simpel konstruktion, og med en skabelon kan du hurtigt få gjort delene klar.

Tegning

3D-model

3D-model

Højbed i 3 etager

3 etager gør det nemmere at dele bedet op og adskille grøntsagerne.

Åbn 3D-model

3D-model

Rammerne samles

Rammerne er løst sat på hinanden i deres endelige placering.

Åbn 3D-model

3D-model

Højbedet fores med plastik

Indersiden er foret med tynd 0,15-mm plastfolie. Det hjælper med at holde fugt væk fra træet.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Brug saven som vinkel

TIPS: Undgå flækket endetræ

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede