Lang holdbarhed med fibercement og stål

Er du træt af højbede, der rådner efter få år? Så kig med her. Dette højbed er bygget i stærke, vedligeholdelsesfrie materialer. Det ligger i den dyre ende, men det har til gengæld en forventet levetid på mindst 20 år.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
6.500 kroner
Højbed med stålstolper

Vi bygger højbedet med trykimprægneret træ, beton sten, stålrør, fibercementplanker og armeringsnet. Alle materialerne forlænger højbedets levetid.

Intro

Når du bygger et højbed, er det en god idé at tænke over materialevalget, da det jo fyldes med jord, som bliver fugtig. Jo bedre materialerne kan klare fugt, jo længere holder de.

Der er brugt træstolper til højbedet her, men de står beskyttet, uden jordkontakt, i firkantede, galvaniserede stålrør. Midt på rørenes sider er svejset stålplader fast, så der er noget at fastgøre fibercementplankerne i. De tåler fugt godt. Mellem træstolperne er monteret galvaniserede rionet, så der er noget, klatreplanterne kan vokse op ad.

Vejledning

01
Sådan bygges højbedet 5 Trin

1

Fliserne tages op af flisebelægningen, hvor højbedet skal være. Stålrørene til stolperne skæres til og placeres i hjørnerne oven på det stampede grusunderlag. Stålrørene er hule, så stolperne kan placeres nede i rørene, så de står godt beskyttet og ikke har direkte jordkontakt. Stolperne høvles til med en elhøvl for at kunne gå ned i stålrørene.

2

Fibercementplankerne monteres til stålrørene i hjørnerne. Der er svejset ca. 10 cm brede plader fast på midten af stolperne, så der er noget at sætte fibercementplankerne fast i. Der er lavet forborede huller i plankerne, så det er nemt at skrue dem fast med bræddebolte med flade hoveder. Betonstenene skæres til med en vinkelsliber med diamantklinge, så de passer i flisebelægningen mellem de to hjørnestolper. Nogle af stenene skæres også til, så de kan bruges som afslutning øverst på de korte stolper.

3

Fibercementplankerne males på den indvendige side med mursokkelmaling for at opnå ekstra beskyttelse mod den fugtige jord. Nogle af rummene er helt opdelt med fibercement fra top til bund, så de kan bruges til forskellige jordtyper. Andre har kun fibercementplanker på det øverste stykke.

4

Rionet skæres til, så de passer mellem de høje stolper. Der er boret hul i stolperne, så siderne af rionettet kan fastgøres her. Forneden sidder rionettet fast mellem de to fibercementplanker, der adskiller højbedets rum.

5

Fyld jord i bedene. Det er oplagt at bruge de opdelte rum til forskellige planter, der trives i særlige jordtyper. Det er gjort her, så der er jord til fx roser og surbundsplanter.

Materialer

 • Trykimprægnerede stolper, 100 x 100 mm
 • Firkantede stålrør, 100 x 100 mm (købes hos smed og galvaniseres, efter at stålplader er svejset på)
 • Fibercement, 10 x 190 x 3600 mm
 • Betonsten, 100 x 100 mm
 • Armeringsnet, galvaniseret
 • Bræddebolte + møtrikker

Specialværktøj

 • Elhøvl * CO2-svejser
 • Vinkelsliber m. diamantklinge

Tidsforbrug

Ca. 3-4 dage.

Pris

Ca. 6.500 kr. for højbedet her.

Sværhedsgrad

Du skal have mod på at svejse, hvis du skal lave dette højbed.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Højbede