Optimale lysforhold med højbede på skrå

Højbedet her består af flere trekantede bede bygget i træ. Den ene spids på hvert bed vipper op, og bedene vender du blot efter lysbehov og fylder med jord, der passer til de planter, du ønsker.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 timer
Pris
500 kroner

Her er flere højbede stillet op samlet og plantet til med stenbedsplanter. Men du kan jo også vælge at plante dine krydderurter på denne måde.

Intro

Højbede er populære og praktiske, fordi planterne er nemmere at passe og komme til, når de er oppe i højden. Du kan også lettere skabe de vækstforhold i et højbed, der passer præcis til de planter, du gerne vil dyrke.

Et skråt højbed har endnu den fordel, at du bedre kan påvirke lysforholdene i det enkelte bed ved at vende spidsen af bedet, så det enten får meget eller lidt sol – alt efter hvad dine yndlingsplanter bedst kan lide.

Desuden kommer planterne højere op end i et traditionelt fladt højbed, så de tager sig endnu bedre ud. Derfor er det skrå højbed ideelt til mange mindre planter som fx stenbedsplanter eller krydderurter.

Det skrå højbed er bygget op som en trekantet ramme af trykimprægneret træ. Du kan vælge at lave et enkelt bed, eller du kan som her lave seks skråbed, der samles til et stort sekskantet bed med små grusstier imellem.

Når du har besluttet dig for, hvor bedet skal være, og hvordan det skal vende i forhold til solen, fylder du det først med sten, så der er et ordentligt dræn i bedet. Det er vigtigt for de fleste planter.

Dernæst fylder du den jord i, som passer til planterne, og så er bedet parat til at blive plantet til.

Vejledning

1. Start med at bygge bundrammen. Skær dine tre bundplanker (B) til i enderne med et smig på ca. 30 grader. Lim og skru plankerne sammen til en ligesidet trekant. Brug vandfast trælim til udendørs brug. Læg rammen ud, hvor bedet skal være.

2. Grav hjørnestolpen (A) ned. Høvl din stolpe trekantet, og grav et ca. 50 cm dybt hul ud for et af hjørnerne i bundrammen, og gør stolpen fast i den vinkel, du synes passer. Her er det ca. 75 grader.

3. Skru sidebeklædningen (C) fast. Start med den øverste skrå lægte, og sav den til, så den flugter med rammen i bunden og langs stolpen foroven. Skru fast med rustfri skruer, og fortsæt med resten af lægterne.

4. Beklæd stenbedet indvendigt med kyllingenet (D). Klip det til med en bidetang, og gør fast med kramper.

5. Læg sten i bunden, og fyld op med jord. Husk at afpasse jordtypen efter de planter, du skal have i bedet. Stenbedsplanter, som vist på billedet, vil helst have mager og porøs jord og skal stå i et andet bed end surbundsplanter.

Materialer

Trykimpr. stolpe, 125 x 125 mm:
• 1 hjørnestolpe (A), 150 cm

Trykimpr. planker, 50 x 125 mm:
• 3 bundplanker (B) a 180 cm

Trykimpr. lægter, 38 x 57 mm:
• 20 sidestykker (C), i alt 19 meter

Desuden:
• 2 m2 kyllingenet (D)
• Rustfri skruer
• Kramper til net

Tidsforbrug

Det tager cirka en halv dag at bygge et trekantet højbed.

Pris

Cirka 500 kroner + maling

Sværhedsgrad

Det trekantede højbed er en god begynderopgave, hvor alle kan være med.

Tegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede