Højbede til terrasse og altan

Disse fleksible højbede kan passe ind på enhver altan eller terrasse. De kan stables. De er nemme at bygge. Og så koster de kun omkring 100 kroner pr. stk. i materialer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
200 kroner

Intro

Med nogle få plantekasser kan du på en nem måde skabe en enkel køkkenhave på altanen eller terrassen, så du kan dyrke dine egne krydderurter. Men kasserne er også oplagte til sommerblomster til pynt.

De seks kvadratiske plantekasser på disse sider måler hver 40 x 40 cm med en højde på 50 cm, og da kassernes indvendige dybde er så stor som 23 cm, har både planter og krydderurter alle tiders mulighed for at udvikle et godt rodnet og vokse sig store og stærke.

Det smarte ved plantekasserne er, at de kan stables oven på hinanden, fordi benene er trukket én cm ned fra sidernes overkanter. Dermed dannes der en fals, så kasserne nærmest bliver låst fast oven på hinanden ligesom Lego-klodser. På den måde kan du også nemt møblere rundt med dem efter behov.

I vores tilfælde har vi stablet tre kasser oven på hinanden og anbragt tre kasser side om side. Til den ene af kasserne har vi desuden fremstillet et låg, der fungerer som en siddeplads mellem planterne. Men samtidig har vi udnyttet pladsen under sædet, så du har redskabsrum til de mindre haveredskaber mv. De ting, der ikke tåler vand, kan du opbevare i en plasticboks med låg - så er de godt beskyttet.

Har du først bygget én kasse, kan du hurtigt sætte arbejdet i system og fremstille ekstra kasser på samlebånd. Vores kasser blev således til på en weekend.

Vejledning

01
Ben og sider 7 Trin

Benene til kasserne er fremstillet af fyr-retræslister (A + D), som samles kant mod kant til en vinkel. Sidebrædderne (B + C) er skruet fast i benenes vinkler med skruer indefra. Så ses de ikke udefra.

Bundene til kasserne er af galvaniseret volierenet, som klippes til med en metalsaks og derefter sømmes fast under siderne ved hjælp af kramper.

De enkelte kasser fores med plastfolie, som sættes fast med hæfteklammer og dækkes af med en liste øverst langs siderne. På den måde er træet godt beskyttet mod jord og fugt.

Kasserne har først fået et grundings-middel mod råd og svamp, hvorefter de er behandlet med farvet træbeskyttelse.

1

Start med at samle hvert ben af listerne (A + D). Smør lim på kanten af listen (D), og læg en støtteliste af samme dimension ud parallelt med.

2

Spænd listen (A) på med et par tvinger, så den ligger præcist på den anden liste (D) - sammen udgør de to lister det færdige ben.

3

Søm benet (A + D) sammen med 2,5 x 55 mm galvaniserede dykkere.

4

Læg fire sidestykker oven på hinanden - så sparer du tid, når du skal bore ud til skruehullerne, fordi du kan udføre arbejdet i ét hug. Du skal bruge et 4 mm bor til hullerne.

5

Læg to ben (A + D) ud med et par sidestykker (B) imellem. Skru en liste fast til arbejdspladen på hver side af benene - så har du en fast form, som du kan bruge til at “støbe” de andre sider i.

6

Læg sidestykkerne (B) på plads, og skru dem fast på benene (A + D) med 4,0 x 35 mm skruer. Brug én cm tykke lister til at holde den samme afstand mellem listerne med.

7

Stil de to færdige sider på højkant i “skabelonen”, og skru tre sidestykker (C) på. Derefter vendes kassen, så du kan skrue de sidste tre sidestykker på.

02
Bund og foring 6 Trin

1

Klip et stykke volierenet til med en metalsaks (du kan også bruge en vinkelsliber - husk sikkerhedsbriller og -handsker), og søm det neden under sidelisterne med 1,6 x 15 mm kramper.

2

Læg et stykke plastfolie (evt. en affaldssæk, som du klipper til) i bunden af plantekassen. Du kan evt. placere en sten eller lignende i hvert hjørne for at holde folien på plads.

3

Skær folien til, og glat den med sidernes overkanter. Derefter hæftes folien fast til kassen med hæfteklammer.

4

Inden plantekassen får en gang træbeskyttelse, bør du give den et grundingsmiddel mod råd og svamp. Til sidst sømmes dækningslisterne (E og F) på med 12 x 25 mm galvaniserede søm.

5

Du kan lave en smart siddeplads til en af kasserne af brædderne (J og K). Brædderne (J) lægges oven på kassen med ens mellemrum. Tværrevlerne (K) lægges på med et par tvinger, hvorefter brædder og revler skrues sammen med 4,0 x 35 mm skruer.

6

Planterne sættes i pottemuld, og da det er vigtigt, at planterne får både vand og lys, bør kasserne placeres, hvor der er sol og gerne læ. En af kasserne er forsynet med låg, så den kan bruges til haveredskaberne eller som siddeplads, som vist her.

Materialer

Materialer til én plantekasse**19 x 68 mm lister:**

  • 4 ben (A) a 50 cm
  • 6 sider (B) a 40 cm
  • 6 sider (C) a 36,2 cm

19 x 45 mm lister:

  • 4 ben (D) a 50 cm

8 x 21 mm lister:

  • 2 afdækninger (E) a 40 cm
  • 2 afdækninger (F) a 38,4 cm

Galvaniseret volierenet:

  • 1 bund (G), 40 x 40 cm

Plastfolie:

  • 1 foring (H), ca. 90 x 90 cm

Desuden:

  • Trælim (fugtbestandig), fx Casco 3346
  • Træbeskyttelse eller træolie
  • 4,0 x 35 mm galvaniserede skruer
  • 12 x 25 mm galvaniserede søm
  • 1,6 x 15 mm kramper (stål)
  • 2,5 x 55 mm dykkere
  • 8-10 mm hæfteklammer

Materialer til et låg/sæde**19 x 68 mm lister:**

  • 5 sædebrædder (J) a 40 cm
  • 2 tværrevler (K) a 34 cm

Desuden:

  • 4,0 x 35 mm galvaniserede skruer
  • Grundingsmiddel
  • Træbeskyttelse eller træolie

Tidsforbrug

Du kan snildt fremstille seks plantekasser på en weekend.

Pris

Cirka 100 kroner for én kasse.

Sværhedsgrad

Let til middel. Når du har bygget den første kasse, kan du bruge den som skabelon, og så ta’r det ingen tid at fremstille de efterfølgende.

Tegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Højbede