Nem plantekasse i funktionelle moduler

Med enkle moduler, der hængsles sammen, har du masser af muligheder for selv at vælge formen på dit højbed. Nemt, hurtigt og fleksibelt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
15 timer
Pris
250 kroner/modul

Intro

Trekantet, firkantet eller sekskantet? Formen er helt underordnet, så længe du bygger af disse identiske moduler.

Opbygningen af modulerne er helt enkel. Den består af lodrette ben og vandrette lister, der monteres med skjulte skruer fra bagsiden. For at sikre, at listerne monteres med præcis lige meget luft imellem, bygger vi en simpel skabelon, der holder listerne på plads, mens du skruer.

Modulerne samles med hængsler til den form, du ønsker, og så kan du gå i gang med at lægge en bund i og forsyne bedet med et topbræt. Begge dele består af trykimprægnerede 25 x 100 mm brædder.

Hvor sidemodulerne er helt ens, skal der lidt tilpasning til, når det gælder bunden og topbrættet. For her vil vinklen på endesnittene afhænge af den form, bedet skal have.

I denne artikel gennemgår vi hele arbejdsprocessen med trin for trin-billeder, og du får også en detaljeret materialeliste og en grundig arbejdstegning, der viser, hvordan et modul skal konstrueres.

Vejledning

01
Sådan bygger du felterne 6 Trin

Om bedet skal være trekantet, firkantet eller sekskantet, er underordnet - modulerne er ens. Opbygningen består af lodrette ben og vandrette lister.

Listerne skrues på med skjulte skruer. Det vil sige, at de monteres fra bagsiden. Det gøres nemmest ved, at du laver en simpel skabelon, som holder listerne på plads, når benene skrues fast.

1

Streg op på benene (A), hvor beklædningslisterne skal skrues på. Listerne placeres med mellemrum på 2 cm.

2

Bor for, og forskyd skruerne. Der bores for i benene og ikke listerne, fordi listerne monteres fra bagsiden, så skruerne ikke er synlige.

3

Byg en skabelon. Skru et par brædder fast på et stabilt underlag, og inddel beklædningslisterne mellem dem. Skabelonens top og sider skal være vinkelrette på hinanden. Der skal være ca. 2 cm mellem listerne.

4

Læg de to ben (A) oven på listerne (B), og skru dem fast med 4 x 40 mm skruer.

5

Masonitpladerne (G), som modulerne skal beklædes med indvendigt, males med heldækkende træbeskyttelse, inden de monteres.

6

Den malede og tilskårede masonitplade (G) placeres på bagsiden af beklædningslisterne (B). Herefter låses den med en topog bundliste (C), der skrues fast til beklædningslisterne (B).

02
Skru delene sammen 2 Trin

Når modulerne er samlet, er det en god idé at behandle dem med en heldækkende træbeskyttelse - især hvis ikke du bruger trykimprægneret træ eller hårdttræ.

Afslutningsvis forbindes alle felterne med kanthængsler.

Inden du går videre med bund og topbræt, er det en fordel at kontrollere diagonalmålene på bedet. Det sikrer, at bedet står rigtigt.

1

Felterne lægges i forlængelse af hinanden og sættes sammen med kanthængsler. Hængslerne skal være vejrbestandige og monteres med 4 x 20 mm skruer.

2

Rejs bedet op, og skru det sidste hængsel fast. Du kan tjekke, om bedet står i den rette vinkel, ved at lave et krydsmål. Det gøres ved at måle diagonalt, fra spids til spids på højbedet. Når de to diagonalmål er ens, står bedet korrekt.

03
Lav de sidste afslutninger 8 Trin

Topbrættets opgave er at beskytte felterne mod vind og vejr, og samtidig skal det kunne klare, at man sidder på det og læner sig ind over det, når der skal plantes i bedet.

Derfor skal brættets dimension være minimum 25 x 100 mm. Det skæres nemmest til med en kap-/geringssav og monteres oppefra med 4,5 x 60 mm skruer.

Der skæres også små lister til hjørnerne, som afslutter bedet flot.

1

Montér topbrættet (D). Afslutningen i toppen består af brædder på 25 x 100 mm. Hjørnerne samles i gering. I en sekskant skal vinklen på hver ende af brættet være 30 grader, i en trekant 60 grader, og skal bedet være firkantet, skal vinklen være 45 grader.

2

Byg en solid bund. Bunden består af 25 x 100 mm brædder (F). De skrues fast til bundlisten (C). De skrå snit på brædderne tilpasses til bedets form.

3

Hjørneafslutningerne (E) består af tilskårede lister. Vinklen på listerne afgøres af formen på bedet. Skru dem fast med to skruer, så de hurtigt kan demonteres, hvis bedet skal foldes sammen.

4

Beskyt træet ved at klipse en beskyttelsesdug på indersiden. Dugen kan sagtens bare være en presenning eller en anden type kraftig plast.

5

Sådan! Nu skal der blot fyldes jord i bedet, så det kan plantes til. Hvis bedet skal stå på et jævnt underlag, fx en terrasse, så kan du montere hjul under hvert ben, så bedet nemt kan flyttes.

Vinklen på topbrættet

Når formen på bedet ændres, ændres vinklen på topbrættet (D) også. Vinklen skæres nemmest med en kap-/geringssav.

Enderne skæres til i et 60 graders snit på det trekantede bed.

På det firkantede bed er hjørnet vinkelret, så enderne skære derfor i 45 grader.

På det sekskantede bed er snitvinklen på topbrædderne 30 grader.

Materialer

Til et modul: 20 x 45 mm lister:

  • 2 ben (A) a 70 cm
  • 5 beklædningslister (B) a 60 cm
  • 2 lister (C) a 51 cm

4 mm oliehærdet masonit:

  • 1 plade (F), 30,5 x 51 mm

Desuden:

  • Topbrædder (D) af 25 x 100 mm trykimp. brædder: 3 stk. a 78 cm til trekantet bed, 4 stk. a 71 cm til firkantet bed og 6 stk. a 66 cm til sekskantet bed
  • Bundbrædder (F) af 25 x 100 mm trykimp. brædder: ca. 2 meter til trekantet bed, ca. 3,5 meter til firkantet bed og ca. 10 meter til sekskantet bed
  • 45 x 45 mm hjørnelister (E) a 30,5 cm
  • 4 x 20 mm, 4 x 40 mm og 4,5 x 60 mm skruer
  • 50 x 40 mm kanthængsler
  • Plastikdug og evt. træbeskyttelse

Tidsforbrug

10-15 timer.

Pris

Ca. 250 kr. pr. modul.

Sværhedsgrad

Dette projekt er nemt og hurtigt at gå til.

Tegning

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Stopklods til kapsaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede