Højbed med indbygget drivhus

Dette højbed kan overdækkes med et "tag" af plast, så du kan bruge det til forspiring i det kølige forår. Når varmen kommer, erstattes plasten nemt med net, så afgrøderne er beskyttede.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.000 kr.
Højbed drivhus: Sådan bygger du et drivhus til højbed

Byg et højbed med drivhus til kun 1000 kroner.

Intro

Du kan bruge et højbed med drivhus til forspiring og tidlige afgrøder, hvis du monterer plast over buerne som et minidrivhus. Senere på sæsonen kan du fjerne plasten og lægge et net over, så fx dine jordbær er beskyttet mod fugle.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige jord til højbedet

I gør det selv-vejledningen får du en fuld materialeliste, en tegning over højbed med drivhus, og så viser vi, hvordan du:

 • bygger langsiderne til højbedet med drivhus
 • samler højbedet og fylder det med jord
 • bukker buerne til drivhuset og sætter dem fast i højbedet

Vejledning

01
Langsiderne bygges på værkstedet 5 Trin

Højbedet består af to langsider med en hjørnestolpe i hver ende og en stolpe på midten. De fremstilles ved hjælp af en skabelon, så de er ens. Brædderne saves til på præcise længdemål. Det går hurtigt med en kap-/geringssav og en stopklods for enden.

Brædderne til de to korte sider laves på stedet, når langsiderne er på plads. Så saves brædderne til på længden, og der bores for til skruer, så træet ikke risikerer at flække.

1

Vi bygger en skabelon, så langsiderne bliver ens. Spænd et bræt fast på højkant. Læg en 4 cm bred liste op ad brættet, og placér stolperne vinkelret på listen.

2

Hjørnestolpen (A) placeres op ad den lodrette liste og helt op til listen foroven. En løs klods med samme tykkelse som brættet (B) lægges ind til stolpen. Det langsgående bræt (B) skal flugte med klodsens yderside.

3

Der bores i brædderne (B, C, D og E) med en boreskabelon. Den sikrer, at skruerne i hjørnestolperne sidder forskudt. Brædderne til de korte sider forbores gennem K-hullerne, langsiderne gennem L.

4

Skru det første bræt (B) fast på den ene langside. Skru det fast, så stolperne (A) er sænket 4 cm foroven. Brædderne fastgøres med 4,8 x 75 mm skruer.

5

De øvrige brædder (B og C) skrues fast. Det nederste bræt (C) er lidt bredere end de øvrige, så højden på højbedet bliver 40 cm. Brættet fastgøres med fire skruer.

02
Højbedet samles og fyldes med jord 7 Trin

Højbedet samles ude i haven. Først skal der bores huller til stolperne. De skal være ca. 60 cm dybe og lidt større end stolperne, så der er plads til, at du kan justere siderne på plads, så de kommer til at stå lige og vinkelret på hinanden.

Når du har samlet højbedet, skal der sættes plastik op på indersiden for at beskytte træet mod fugt. Bagefter sættes en liste op foroven på indersiden, som både beskytter og skjuler plastikken. Listen skal samtidig bruges til buerne, der sættes oven på bedet.

1

Grav huller til stolperne (A), når du har besluttet dig for højbedets placering. Afstanden mellem de to langsider skal være ca. 130 cm. Lav hullerne så store, at der er plads til finjustering.

2

Begge langsider placeres i hullerne, når hullerne er dybe nok. Træet på langsiderne skal lige akkurat gå fri af jorden. Tjek med et bræt (D) til de korte sider, at afstanden mellem langsiderne passer.

3

Skru de korte brædder (D) fast i enderne med 4,8 x 75 mm skruer. Der skal først bores huller i stolperne gennem forborede huller i brædderne. Spænd brættet midler­ tidigt fast med tvinger, mens du gør det.

4

Tjek, at rammen er vinkelret og i vater undervejs. Når hjørnerne er rettet til, og hele rammen er samlet, fyldes der grus i stolpehullerne, ca. halvt op. Tjek igen, at rammen står lige, og fyld så hullerne helt.

5

Bedet “fores” med kraftig plastik, inden det fyldes med jord. Her bruges 0,15 mm plast, der er nemt at arbejde med. Den fastgøres med hæfteklammer.

6

Sæt lister (F og G) fast på indersiden hele vejen rundt i kanten med 4,2 x 55 mm skru­ er, når plastikken sidder så glat som muligt. Listerne beskytter og skjuler plastikken, og senere skal der bores huller til buerne.

7

Fyld jord i højbedet, når alle lister (F og G) er monteret. Jorden fordeles med en rive. Mærk bagefter op på listerne i kanten, hvor buerne skal placeres.

03
Buerne laves og sættes på 4 Trin

Du får brug for en skabelon, når du skal bukke buerne af armeringsjern. Den laver du nemt ved at skrue træklodser fast til en plade, så de danner en halvcirkel. Diameteren på halvcirklen skal svare til bredden på højbedet, så buerne kan presses på plads i huller, som bores i listerne på højbedets inderside.

Når buerne er sat op, kan du vælge at putte plastik over og bruge højbedet som drivhus eller sætte et net over, der beskytter mod sultne fugle eller andre dyr.

1

Buerne i armeringsjern bøjes efter en skabelon, hvor træklodser er skruet fast til en plade, så de danner en halvcirkel, hvis diameter svarer til højbedets bredde.

2

Bor huller til buerne i listerne (F) med et 9 mm bor. De yderste buer placeres 5 fra kanten, og så er der ca. 55 cm mellem de øvrige buer.

3

Sæt buerne på plads i hullerne. De kan godt gå lidt stramt, så du må presse på for at få dem ned i de forborede huller.

4

Drivhustaget kan nu monteres. På hver langside af plastikken monteres en liste, som fikseres til højbedets kant og holder plastikken på plads. Også i enderne fikseres plastikken med en liste.

Materialer

 • 6 stolper (A) a 50 cm, trykimprægneret, 50 x 70 mm
 • 4 brædder (B), 28 x 125 mm, 2,45
 • 2 brædder (C), 28 x 150 mm, 2,45
 • 4 brædder (D), 28 x 125 mm, 1,24
 • 2 brædder (E), 28 x 150 mm, 1,24
 • 2 lister (F), 38 x 57 mm, 2,39 m
 • 2 lister (G), 38 x 57 mm, 1,18 m

Desuden:

 • Armeringsjern, 8 mm, 6 m
 • 1 rulle plast, 0,15 mm
 • Syrefaste skruer:
 • 4,2 x 55 og 4,8 x 75 mm

Sværhedsgrad

Højbedet er et fint begynderprojekt, hvor alle kan være med.

Tidsforbrug

Ca. 2 dage

Pris

Ca. 1.000 kroner

Tegning

Multimedia

3D-model

3D-model

Højbed med drivhus

Armeringsjernet danner en bue, som holder plastik-overdækningen oppe.

Åbn 3D-model

3D-model

Langsiderne samles

De to langsider samles på værkstedet, inden stolperne graves ned.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolperne graves ned

Der er ingen grund til at støbe stolperne fast. Højbedet render ingen steder, når det først er fyldt med jord.

Åbn 3D-model

3D-model

Lister på indersiden

Listerne på indersiden holder plastik-foringen på plads.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

TIPS: Stopklods til kapsaven

Video

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Højbede