Let og elegant plantereol til terrassen

Når du stabler planter i mange etager, kan du på kort tid skabe frodige vægge omkring din terrasse, og systemet her er så fleksibelt, at du på få minutter kan flytte rundt på kasserne, så plantereolen hele tiden indretter sig efter planterne, der står i den.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1-2 dage
Pris
1.600 kroner
Plantereol: To vanger og fire kasser giver dig mange planter på lidt plads. Bygger du videre på princippet, kan du skabe en hel frodig væg op ad en bygning eller rejse dem som et fritstående læhegn.

To vanger og fire kasser giver dig mange planter på lidt plads. Bygger du videre på princippet, kan du skabe en hel frodig væg op ad en bygning eller rejse dem som et fritstående læhegn.

Intro

Planter er levende, og det indretter den enkle plantereol her sig efter på alle måder. Først ved at du på sekunder kan skifte indholdet i de sorte kasser: Det er bare at bytte om på de altankasser og potter, du stiller i kasserne.

I næste omgang kan du på få minutter flytte op og ned på kasserne, så de passer til planterne i dem. Ikke bare, når du sætter nye planter, men også i takt med at de skyder i vejret.

Og på længere sigt kan du tilføje nye sektioner eller flytte reolen, så den ikke står op ad en væg, men mere frit, så den for eksempel giver læ til terrassen.

Samme princip som i en stigereol

Kasserne passer i størrelse til 80 cm lange plastaltankasser, og du kan nemt tilpasse målene efter din plads og dit behov. De er samlet af smalle lister på aluminiumsprofiler, så de tørrer hurtigt og kan holde sig sunde i mange år. Og så kan pindene, som de hviler på, rykkes op og ned i vangernes huller, så de ligesom hylderne i en stigereol hurtigt kan placeres efter planternes størrelse.

Det er enkelt at udvide reolen med flere vanger og kasser og måske lave en hel lille have med blomster og krydderurter, og du skal kun ændre lidt, hvis du foretrækker at stille vangerne skråt for at give blomsterne mere lys og plads.

Vejledning

01
Godt malearbejde giver lang levetid 3 Trin

Du vil forlænge reolens levetid betydeligt, hvis du giver alle de udskårne dele grundingsolie og første gang træbeskyttelse, før du samler dem. Så vil træet være optimalt beskyttet også i de ender og samlinger, som altid er mest udsat for at blive ødelagt.

Her maler vi i første omgang kun de udsatte ender, men det er mest af hensyn til billederne.

1

Alle listeender dyppes 5 cm ned i grundingsolie. Når de har trukket godt, stryges de over med pensel og tørrer et døgn.

2

Listerne males første gang med grundmaling eller tyndtflydende træbeskyttelse, der trænger godt ind.

3

Træet slutmales en eller to gange, når kasserne er samlet.

02
Skær lister og aluhjørner ud 3 Trin

Det kan godt betale sig at sætte arbejdet i system med en skabelon til kasserne. Når delene skal samles, gør skabelonen arbejdet hurtigt og effektivt.

Inden da skal du have skåret alle listerne ud i ganske få længder, og her er kapsaven genial. Har du først sat et stop i den rette afstand, kan du på ingen tid skære de mange dele ud helt præcist.

1

Alle trædele skærer du ud på kapsaven. De mange lister - 8 sidelister (A), 8 ende lister (B) og en bund (C) til hver enkelt kasse - skæres lynhurtigt ud på mål med en kapsav.

2

Aluhjørnerne (D) skæres ud. Kapsaven med hærdede, fine tænder kan fint skære i aluminium. For at få styr på tingene lægger du en træliste i profilet. Husk beskyttelsesbriller.

3

Bor huller i aluhjørnerne (D). Før du samler kasserne, borer du huller i aluhjørnerne, så de bliver rigtige skræddersyede metalbeslag. Det gøres lettest og mest præcist i en boresøjle.

03
Kassen samles 4 Trin

1

Pres listerne ned i skabelonen. Når alle lister (A og B) er skåret ud og grundet og hjørnerne (D) skåret ud og boret for, lægger du 4 langsidelister (A) ned i skabelonen op til stoppet (L).

2

De 4 sidelister (A) samles på et aluprofil (D). For at sikre plads til endelisterne (B) lægger du midlertidigt en 15 mm liste (X) mellem stoppet (L) og profi-let (D), før du skruer.

3

Endelisterne (B) skrues på, når alle aludele (D og E) er sat på sidelisterne (A) (sætter du endelisterne på før, er der ikke plads til boremaskinen). Skabelonen styrer det hele på plads.

4

Bunden (C) gøres fast mellem de nederste endelister (B) i hver ende med 3 stk. 5 x 60 mm skruer i hver side. Midt på langsiderne (A) kan du støtte bunden med en 90 mm skrue.

04
De mange huller i vangerne gør reolen fleksibel 4 Trin

Hver vange samles af to planker, en 15 cm bred side (F) og en 10 cm bred vægplade (G), som dels gør vangen stivere, dels gør det nemt at skrue den fast på væggen - eller hvad du nu stiller reolen op ad.

For at gøre reolen fleksibel borer du to rækker 14 mm huller i siderne (F), som bærepindene (H) kan stikkes ind i. Her borer vi huller for hver 10 cm.

1

Hullerne til bærepindene (H) bores. Mærk centrum af samtlige huller op på den ene side (F). Mellem de to rækker måler du 10 cm ud, og her vælger vi samme afstand mellem hvert hulpar. Har du en boresøjle, kan du spænde de to sider sammen og bore alle huller på en gang, det er mest præcist. Alt får grundingsolie.

2

Vangerne samles, når grundingsolien er suget ind. Bor for i vægplanken (G) for hver 30 cm uden at ramme hullerne til bærepindene, og skru vægplanken på siden (F) med 5 x 60 mm skruer.

3

Vangerne skrues fast til væggen. Bor for, og skru fast, hvor det passer.

4

Kasserne placeres, hvor du ønsker det. De stilles op, så vægten hviler på to par bærepinde (H), og fikseres med en skrue igennem planken (F) i hver side.

Materialer

1 plantekasse:

15 x 55 mm høvlet fyrreliste

 • 8 sidelister (A) a 85 cm
 • 8 endelister (B) a 22 cm

21 x 140 mm høvlet fyrreliste

 • 1 bund (C), 82 cm

2 x 30 x 30 mm aluvinkelprofil

 • 4 aluhjørner (D) a 23,5 cm

2 x 30 mm aluskinne

 • 2 støttelister (E) a 23, 5 cm (evt.)

2 vanger:

25 x 150 mm forskalling

 • 2 sider (F) a 200 cm

25 x 100 mm forskalling

 • 2 vægplade (G) a 200 cm

13 mm rundstok

 • 4 bærepinde (H) a 6,5 cm pr. kasse

Skabelon til arbejdet:

15 mm krydsfiner e.l.

 • 1 bundplade (J) på 28 x 28 cm

9 x 9 (el. 9 x 12) mm træliste

 • 5 styrepinde (K) a 27 cm

2 x 30 x 30 mm aluvinkelprofil

 • 1 stop (L) på 28 cm

I øvrigt:

 • Grundingsolie
 • Træbeskyttelse
 • 3,5 x 15 mm panhovedskruer
 • 5 x 60 mm spunskruer
 • 5 x 90 mm spunskruer Alle skruer skal være til udebrug.

Tidsforbrug

1-2 dage plus tid til at tørre.

Pris

1.600 kr. for 2 vanger og 4 kasser.

Sværhedsgrad

Et meget nemt projekt, hvis du har en kapsav og kan lide at sætte dit arbejde i system med faste rutiner.

Tegning

Luftig konstruktion

Plantekasserne samles af høvlede fyrrelister med luft imellem, så de ikke holder på fugten. For at have fuldt styr på listerne, mens de skrues på aluhjørnerne, lægger vi dem i en skabelon, der holder dem fast med 9 mm’s afstand.

Luftig konstruktion

3D-model

3D-model

Plantereol

Fleksibel plantereol hvor kasserne nemt kan flyttes efter behov.

Åbn 3D-model

3D-model

Kassen samles

Listerne presses i skabelonen og samles med aluprofiler.

Åbn 3D-model

3D-model

Vangerne

Vange samles af to planker. De mange huller gør vangerne fleksible.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven