Intro
Vejledning
01
Godt malearbejde giver lang levetid
3
Trin
Du vil forlænge reolens levetid betydeligt, hvis du giver alle de udskårne dele grundingsolie og første gang træbeskyttelse, før du samler dem. Så vil træet være optimalt beskyttet også i de ender og samlinger, som altid er mest udsat for at blive ødelagt.
Her maler vi i første omgang kun de udsatte ender, men det er mest af hensyn til billederne.
Alle listeender dyppes 5 cm ned i grundingsolie. Når de har trukket godt, stryges de over med pensel og tørrer et døgn.
Listerne males første gang med grundmaling eller tyndtflydende træbeskyttelse, der trænger godt ind.
02
Skær lister og aluhjørner ud
3
Trin
Det kan godt betale sig at sætte arbejdet i system med en skabelon til kasserne. Når delene skal samles, gør skabelonen arbejdet hurtigt og effektivt.
Inden da skal du have skåret alle listerne ud i ganske få længder, og her er kapsaven genial. Har du først sat et stop i den rette afstand, kan du på ingen tid skære de mange dele ud helt præcist.
Alle trædele skærer du ud på kapsaven. De mange lister - 8 sidelister (A), 8 ende lister (B) og en bund (C) til hver enkelt kasse - skæres lynhurtigt ud på mål med en kapsav.
Aluhjørnerne (D) skæres ud. Kapsaven med hærdede, fine tænder kan fint skære i aluminium. For at få styr på tingene lægger du en træliste i profilet. Husk beskyttelsesbriller.
03
Kassen samles
4
Trin
Pres listerne ned i skabelonen. Når alle lister (A og B) er skåret ud og grundet og hjørnerne (D) skåret ud og boret for, lægger du 4 langsidelister (A) ned i skabelonen op til stoppet (L).
De 4 sidelister (A) samles på et aluprofil (D). For at sikre plads til endelisterne (B) lægger du midlertidigt en 15 mm liste (X) mellem stoppet (L) og profi-let (D), før du skruer.
Endelisterne (B) skrues på, når alle aludele (D og E) er sat på sidelisterne (A) (sætter du endelisterne på før, er der ikke plads til boremaskinen). Skabelonen styrer det hele på plads.
04
De mange huller i vangerne gør reolen fleksibel
4
Trin
Hver vange samles af to planker, en 15 cm bred side (F) og en 10 cm bred vægplade (G), som dels gør vangen stivere, dels gør det nemt at skrue den fast på væggen - eller hvad du nu stiller reolen op ad.
For at gøre reolen fleksibel borer du to rækker 14 mm huller i siderne (F), som bærepindene (H) kan stikkes ind i. Her borer vi huller for hver 10 cm.
Hullerne til bærepindene (H) bores. Mærk centrum af samtlige huller op på den ene side (F). Mellem de to rækker måler du 10 cm ud, og her vælger vi samme afstand mellem hvert hulpar. Har du en boresøjle, kan du spænde de to sider sammen og bore alle huller på en gang, det er mest præcist. Alt får grundingsolie.
Vangerne samles, når grundingsolien er suget ind. Bor for i vægplanken (G) for hver 30 cm uden at ramme hullerne til bærepindene, og skru vægplanken på siden (F) med 5 x 60 mm skruer.
Materialer
1 plantekasse:
15 x 55 mm høvlet fyrreliste
- 8 sidelister (A) a 85 cm
- 8 endelister (B) a 22 cm
21 x 140 mm høvlet fyrreliste
- 1 bund (C), 82 cm
2 x 30 x 30 mm aluvinkelprofil
- 4 aluhjørner (D) a 23,5 cm
2 x 30 mm aluskinne
- 2 støttelister (E) a 23, 5 cm (evt.)
2 vanger:
25 x 150 mm forskalling
- 2 sider (F) a 200 cm
25 x 100 mm forskalling
- 2 vægplade (G) a 200 cm
13 mm rundstok
- 4 bærepinde (H) a 6,5 cm pr. kasse
Skabelon til arbejdet:
15 mm krydsfiner e.l.
- 1 bundplade (J) på 28 x 28 cm
9 x 9 (el. 9 x 12) mm træliste
- 5 styrepinde (K) a 27 cm
2 x 30 x 30 mm aluvinkelprofil
- 1 stop (L) på 28 cm
I øvrigt:
- Grundingsolie
- Træbeskyttelse
- 3,5 x 15 mm panhovedskruer
- 5 x 60 mm spunskruer
- 5 x 90 mm spunskruer Alle skruer skal være til udebrug.
Tidsforbrug
1-2 dage plus tid til at tørre.
Pris
1.600 kr. for 2 vanger og 4 kasser.
Sværhedsgrad
Et meget nemt projekt, hvis du har en kapsav og kan lide at sætte dit arbejde i system med faste rutiner.