Intro
Vejledning
01
Bunden har mange opgaver
7
Trin
Vi begynder med at gøre bunden klar til de mange opgaver, den skal løse.
I den ene side udstyrer vi den med tre hjul, men i den modsatte side sætter vi en kort planke som fod. Det gør, at parasolfoden kun triller, når du løfter den i den side.
I bunden gør vi klar til de to drænrør og det jernrør, der skal holde parasollens stang.
Midt i bunden (A) borer vi hul til rørholderen (J). Vores rør er 50 mm i diameter, og vi borer med et 52 mm kopbor.
TIPS: Find midten ved at strege de to diagonaler op, det er lettere end at måle sig frem.
I bunden (A) borer vi nu huller til to drænrør (K). Vi anvender 20 mm plastrør, som vi sætter 10 cm fra hver sin side. Her borer vi ned i bunden med et 20 mm spadebor.
Hjulene gøres fast på en række i bundens ene side. Mærk op gennem hullerne i hjulene, og bor helt igennem bunden med et 6,5 mm bor. Hvert hjul gøres fast med fire bræddebolte og møtrikker.
Foden (D) spændes fast på undersiden af bunden, og så borer vi med et 10 mm bor for til to lange bræddebolte. Foden skæres til, så den sammen med hovedet på boltene har samme højde som hjulene.
Bræddeboltene stikkes gennem foden (D) og slås ned, så kanterne på halsen tager fat. Møtrikkerne spændes på i den anden ende. Boltenes hoved sikrer, at foden ikke står nede på terrassens fugt.
Støtteklodsen (C) skrues på bundens underside med en stribe lim. Den sættes midt over hullet til rørholderen, og midt i klodsen borer vi et 20 mm drænhul.
02
Finersiderne gøres fast
2
Trin
Kassens fire sider er helt ens, og de placeres alle så meget forskudt i forhold til bunden, at de alle griber ind over en af de tilstødende sider.
Siderne placeres, så deres underkant er cirka 2 cm fri af jorden. Så dækker de hjulene og foden og er ikke i vejen, når du flytter parasolfoden.
Samtidig får den lille spalte kassen til at se lettere ud, det er ingen skade til.
Den første side (B) gør vi fast til bunden (A) på den side, hvor foden (D) sidder. Den skal gå 5 cm ned over bunden, vi støtter med en klods (X) under arbejdet. Vi gør siden fast med lim og 4 x 50 mm skruer.
03
Siderne fores med zinkplader
4
Trin
Kassens indvendige sider tætner vi med zinkplader, som vi har bedt den lokale VVS’er om at klippe på mål. Vi har blot fået skåret de plane pladestykker på mål, så tætner vi med en klæbe-/ fugemasse i hjørnerne.
Zink er en robust løsning, men også halvdyr - vi gav 350 kroner. Har du en rest bassinfolie, tagpap, vinyl e.l., kan det sagtens anvendes.
Nogle striber klæber trykkes ud på indersiden af kassen. Vi anvender TEC7-fugemasse, der både klæber og tætner - så kan vi nøjes med samme patron til begge dele.
Pres zinkpladerne (E) ned i klæbemassen, og slå dem plant ud med en hammer - naturligvis med en bred klods til at fordele slaget, så du ikke buler den fine zinkplade.
Kanterne om pladerne tætnes med en stribe klæbe-/fugemasse. Glat den evt. ud med en plastbrik, så du sikrer, at den lukker tæt til.
04
Rørholderen støbes fast
7
Trin
Rørholderen, som parasollens stang skal stikkes ned i, har vi fundet i en diameter på 5 cm, men her må du se, hvad du kan skaffe. Den må hellere være lidt for stor end for lille.
Vi fik igen vores VVS’er til at hjælpe, og han borede også for til en møtrik med vingeskrue, så vi kan sikre vores parasol mod at lette fra foden.
Vi anvender færdigblandet grovbeton, der blot tilsættes vand, det er det enkleste.
Vi lægger klæber rundt i kanten af hullet midt i bunden (A) og også nede på støtteklodsen (C), der skal bære vores rørholder (J).
Rørholderen (J) stikkes ned på plads, og samlingen med bunden lukkes tæt til med klæbemassen.
TIPS: Vi glatter ud med en finger - men først efter at have taget en engangshandske på.
Ret rørholderen (J) til, så den står vinkelret på bunden. Lad klæberen tørre natten over, så bliver alle rørene på deres plads, når der skal støbes.
Næste dag streger vi op på zinkpladerne, så vi kan se, når betonlaget er 7 cm tykt. Læg mærke til drænrørene (K), de har samme højde, og dem fylder vi med mineraluld, så de ikke lukkes af betonen.
Så fylder vi beton op til stregerne på zinken. Slå evt. med en gummihammer på kassens sider, så betonen vibreres og lægger sig tæt mod røret og siderne. Betonen røres op, så den er temmelig fast.
Omkring rørholderen (J) støber vi højere op. Til at holde på betonen bruger vi en urtepotte af plast (Z), som vi har skåret bunden ud af. Potten trykkes i første omgang bare lidt ned i den fugtige beton.
05
Maling og pyntelister
4
Trin
Kantlisterne (F) sømmes eller skrues på siderne (B). De skæres til med 45 graders snit, så de passer sammen i hjørnerne. Du kan male siden, men det er bedst at male, mens du kan komme til alle fladerne.
Pyntelisterne (G og H) klæber vi fast, så de danner ens felter på alle fire sider. Også de saves til med 45 graders hjørnesamling og males. Hold dem fast med små stifter, mens klæberen bliver tør.
Et kraftigt greb gøres fast på siden over foden (D), så du kan få godt fat, når den tunge parasolfod skal flyttes. Find skruer, der passer til grebet, og hjælp gerne med klæberen.
Materialer
21 mm vandfast krydsfiner:
• 1 bund (A), 47,9 x 47,9 cm
• 4 sider (B) a 35 x 50 cm
• 1 støtteklods (C), 10 x 10 cm
45 x 75 mm høvlet træ (reglar):
• 1 fod (D), 47,6 cm, skæres ind til en bredde på 65 mm
15 x 43 mm lister, høvlet fyr:
• 4 kantlister (F) a 55 cm
9 x 43 mm kantlister, høvlet fyr:
• 8 vandr. pyntelister (G) a 42 cm
• 8 lodr. pyntelister (H) a 25 cm
Desuden:
• 4 zinkplader (E) a 27,8 x 47,8 cm
• Cirka 40 kg grovbeton
• 1 rørholder (J), 35 cm, Ø 50 mm
• 2 plastdrænrør (K), 2 x 10 cm
• 3 hjul, byggehøjde 70 mm
• Bræddebolte m. møtrikker, 2 stk. 10 x 100 mm og 12 stk. 6 x 40 mm
• Rustfri skruer, 4 x 50 mm
• Galv. stifter, 2 x 40 og 1,2 x 20 mm
• 1 galv. greb (kufferthank)
• Bolt med fløjmøtrik, 6 x 70 mm
• Fuge-/klæbemasse, 1 patron
• Vandfast snedkerlim
Tidsforbrug
En god dags tid - plus tid til at hærde beton og tørre maling
Pris
Cirka 600 kroner
Sværhedsgrad
Sjovt og nemt lille projekt