Spinkel pergola med stærke buer

Pergolaen her ser spinkel ud, men lad dig ikke narre – den er bomstærk. Styrken ligger i buerne, der limes sammen af to brædder. Konstruktionen er nem at tilpasse i forskellige længder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
12 dage
Pris
3.000 kroner
Byg en pergola med stærke buer

Buerne saves til med et skråt snit i enderne, så de sidder perfekt på stolperne.

Intro

Pergolaen er bygget i spinkle dimensioner, så planterne, der klatrer op ad den, bedre kommer til sin ret. Selvom den ser spinkel ud, er den meget stærk.

Den er bygget op med stolper, som er forbundet med overliggere både på tværs og på langs. Det giver en god afstivning til konstruktionen, som toppes med buerne mellem stolperne. Buerne består af to brædder, der er limet sammen efter en skabelon, så de alle får den samme bue. Det tager lidt ekstra tid, men giver på samme tid pergolaen ynde og styrke.

Pergolaen er nem at tilpasse på målene, så den passer hos dig. Det gælder både afstanden mellem stolperne og antallet af stolper, så du bygger den blot så lang, du ønsker.

Vil du læse mere om pergolaer? Her kan du finde inspiration og vejledning til, hvordan du kan bygge din egen pergola.

Vejledning

01
Lav buerne 5 Trin

Tegn en bue op på en 16 mm tyk spånplade, der måler 60 x 250 cm. Buen tegnes ved hjælp af en lang liste, der bruges som passer. Radius er ca. 231 cm. Det giver en krumning på ca. 40 cm, passende til de 1 cm tykke lister. Langs buen skrues træklodser fast med ca. 30 cm’s afstand.

Spænd den første liste fast til den midterste træklods. Hvis listerne skal limes sammen med PU-lim, skal du fugte limsiden med vand fra en forstøverflaske. Bruger du PVA-lim, skal træet ikke fugtes.

Bøj listens ender ind mod klodserne, og spænd dem fast med tvinger til de to yderste klodser. Tag nu den midterste skruetvinge af.

Put lim på den anden liste. Limen fordeles jævnt på hele fladen med en spartel. Spænd derefter listen sammen med den første liste med en tvinge ved den midterste klods.

Spænd nu de to lister sammen. Arbejd dig fra midten ud mod buens ender ved at sætte den anden liste fast med tvinger til hver klods. Når listerne er spændt sammen helt ud til den næstyderste klods, tages de yderste tvinger af, så begge lister kan spændes fast ved de yderste klodser også.

Gå limfugen efter, når de to lister er spændt fast med tvinger til alle træklodser. Der kan sagtens være små gab i fugen. Og er der det, skal du have et par ekstra tvinger parat, som du kan spænde listerne sammen med, hvor de gaber. Lister, der er limet sammen med PU-lim, skal være spændt sammen i 3-4 timer. PVA-lim kan nøjes med 45 minutter.

02
Gør delene klar 7 Trin

Nu skal du gøre alle delene til pergolaen klar. Buerne skal høvles på kanterne, så det overskydende lim fjernes. Der skal laves bueholdere, som skal monteres øverst på stolperne, så der er noget at sætte buerne fast til.

Overliggerne skal skæres til på længden, og hvis du er til krummelurer, kan du lave dekorative udskæringer i enderne. Der skal også laves hakker, hvor overliggerne skal samles.

Stolperne placeres i stolpesko, så de er hævet over den fugtige jord, og levetiden forlænges.

1

Buerne (A) høvles på kanterne, så det overskydende lim fjernes. Når kanterne er glatte, slibes de runde med slibepapir. Så holder malingen langt bedre.

2

Lav bueholderne (E), som buerne fastgøres til. De skæres ud af 25 x 100 mm brædder med skrå snit i bunden, der svarer til buens hældning. Indhakket midt i holderen er dekorativt og gør det lettere at skrue den fast.

3

Sav evt. udskæringer i overliggerne (C og D). Det kan du gøre med en stiksav, hvis du ønsker mere dekorative overliggere.

4

Lav hakker i overliggerne (C og D), hvor de skal krydse hinanden. Streg op, hvor samlingen skal være, sav spor halvt ned i træet med en kap-/geringssav, og stem bagefter hakket fri med et stemmejern.

5

Træet beskyttes med maling, så det får en lang levetid. Først får det grundingsolie, bagefter 2-3 gange heldækkende træbeskyttelse. Vent med at male overliggerne, til alle samlingerne er prøvet og godkendt.

6

Skru bueholderne (E) fast til stolperne (B). Holderne skal flugte med toppen af stolperne og placeres midt på stolpesiden. Bor først for gennem holderne, og fastgør dem så med to 6 x 100 mm skruer.

7

Sæt stolperne (B) op. Først graves en stolpesko ned i jorden, derefter styres stolpen i lod. Tjek med vaterpasset, og støt den med solide skråstivere, til du har fastgjort den med franske skruer til stolpeskoen.

03
Montér buerne 4 Trin

Først skal du have sat overliggerne på plads øverst på stolperne. Du skal sørge for at placere hakkene i overliggerne præcist oven på toppen af stolperne, så samlingen er præcist stolpetoppen. Når du skal banke de tværgående overliggere på plads, er det en god idé at gøre det lidt ad gangen i begge ender - så går det nemmere.

Buerne skal saves til med et skråt snit i enderne, før du kan skrue dem fast. Så du skal først sætte dem midlertidigt op med tvinger, mens du måler op, hvor de skal skæres, og så kan de fastgøres til bueholderne med lange skruer.

1

Overliggerne (C) monteres E oven på stolperne. Hakkene i overliggerne skal placeres præcist på stolpernes top.

2

Samlingerne slås sammen, når den tværgående overligger (D) er lagt på plads. Slå på en træklods, så du ikke laver mærker med hammeren. Skru så overliggeren fast i forborede huller med 6 x 100 mm skruer.

3

Mærk buernes placering op. Buen spændes fast til overliggeren midt imellem de to stolper, og buens ender tvinges ned, så de flugter med bueholderen på stolpen. Sav så buerne til med en fintandet sav.

4

Buerne skrues fast til bueholderen i forbo - rede huller med 5 x 70 mm skruer. Husk at male enderne af buerne, inden de fastgøres, da endetræet ellers vil optage fugt. Giv også buen en skrue i midten op i overliggeren.

Materialer

50 x 125 mm brædder

  • 20 brædder (A) a 300 cm til buer

50 x 50 mm høvlet fyr

  • 8 stolper (B) a 240 cm
  • 4 tværgående overliggere (C) a 310 cm
  • 2 langsgående overliggere a 810 cm (samles af flere)

25 x 100 mm brædder

  • 20 bueholdere (E) a 40 cm

Desuden:

  • 8 stolpesko, 50 x 50 mm
  • 16 franske skruer + skiver
  • Udendørs skruer: 5 x 70 og 6 x 100 mm
  • Grundingsolie og heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

11-12 dage, inkl. tørretider.

Pris

Ca. 3.000 kr.

Sværhedsgrad

Et rigtigt trænørdprojekt, der både kræver præcision og tålmodighed.

Tegning

3D-model

3D-model

Pergola med stærke buer

Buerne stabiliserer konstruktionen.

Åbn 3D-model

3D-model

Skråt snit i bue-enderne

Buerne saves til med et skråt snit i enderne, så de sidder perfekt til stolperne.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolpesko hæver stolpen

Ved at løfte stolpen fri af jorden, forlænges levetiden betydeligt.

Åbn 3D-model

3D-model

Dekorative udskæringer

Der skal ikke så meget til for at lave et smukt slutresultat.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Fast afstand mellem stolperne

TIPS: Spænd fast, før du saver

TEKNIK: Montering af jordskrue

Brug vaterpasset ofte - så står skruen helt lodret

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Pergola