Sådan planter du en ny hæk

Det er både nemt og hurtigt selv at plante en hæk. Og det bedste tidspunkt at plante hækken på er sent efterår, hvis du bruger barrodsplanter.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
50 kr/m

Intro

Med en hæk får du en effektiv afskærmning af din have, som er nem at holde. Typisk skal den blot klippes en eller to gange om året.

Mange typer

Der findes mange forskellige typer hække, så du kan få en hæk, der passer præcis til din smag og dit behov. De mest almindelige løvfældende hække som liguster, tjørn og bøg fås som barrodsplanter – altså planter med bare rødder. De skal plantes, når de er i hvile, for så er der mindst aktivitet i rødderne. Så sidst i oktober og begyndelsen af november er et godt plantetidspunkt.

Vi planter en klassiker

Her planter vi en klassiker blandt de løvfældende hække, nemlig en bøgehæk, som skifter farve efter årstiderne. Forår og sommer grøn, efterår og vinter brun. Selv om bøgehækken ikke er stedsegrøn, er den alligevel tæt året rundt, da bøg ikke smider bladene på de nederste 3-4 meter. Bøg kan gro hvor som helst, bare jorden er tilpas luftig. Den tåler både sol og skygge, men trives bedst i solen.

Sådan klipper du hækken

En nyplantet hæk skal først klippes i toppen, når den har den ønskede højde. Den skal heller ikke klippes med hækkeklipperen i siderne de første par år. Vent med det, til rødderne har fået godt fat. Men det er en god idé at beskære en nyplantet hæk som bøg i siderne med en beskæresaks, hvis du vil have en så tæt hæk som muligt. Klip 10-15 cm fra stammen lige efter en knop. Det får planten til at sætte flere nye skud, så væksten bliver tæt. Når du begynder at klippe hækken over det hele, er det en god idé at forme den, så den er bredest forneden og smallest foroven. Så får den nederste del af hækken lys nok og forbliver tæt. Det er især vigtigt for hække af planter, der er glade for lys, fx tjørn og lærk. Men den tilspidsede form mindsker også risikoen for, at hækken trykkes sammen af sne.

En hæk skal helst være bredest forneden. Når der kommer lys til nederste blade, bliver den tættest.

Vejledning

01
Køb og klargøring 5 Trin

Du kan købe hækplanter med klump en stor del af året, men vælger du barrods-planter, er det bedst at købe og plante din nye hæk lige inden vinteren.

De sælges som regel i forskellige størrelser, fx 30-50 eller 50-80. Det kan godt betale sig at købe de største, da de ikke er ret meget dyrere end de små. Prisen for bøg er ca. 50 kr. pr. meter, hvis du sætter planterne med 25 cm’s afstand. Så får du hurtigere en hæk i den ønskede højde. Du kan også købe hækplanter i “færdig” højde, ca. 180 cm, men så er prisen 10 gange så høj.

Det er en god idé, at renden er gravet færdig til den dag, du henter planterne, så de straks kan komme i jorden.

1

Her skal først fjernes en gammel hæk. Vi skærer den ned til 40 cm’s højde med hækkeklipperen, så er der lidt at trække i, når rødderne skal hives op.

2

Vi fjerner rødderne med en gravemaskine. Du kan også bruge en spade. Men skal du plante en lang hæk, kan det godt betale sig at leje en gravemaskine. Det koster ca. 600-800 kr. pr. dag.

3

Der gemmer sig et par stakitstolper i den gamle hæk. De fjernes med håndkraft, da gravemaskinen ikke rigtig kan få fat.

4

Renden til hækplanterne gøres klar. Planer renden, og grav jorden igennem, så den er luftig. Fjern evt. rødder, sten og ukrudt. Renden skal være så dyb, at rødderne kan være der uden at bøje. Et spadestiks dybde plejer at være nok.

5

Læg et lag grus i bunden af renden, og bland det med lidt løsnet jord. Så har rødderne et fint “dræn”. Spænd så en snor ud mellem to pinde, så du har noget at rette hækplanterne ind efter.

Spænd en snor ud, så planterne kommer til at stå lige.

02
Plantning 3 Trin

De små hækplanter er såkaldte barrods-planter - altså planter uden jord. De skal plantes, når du får dem, så rødderne ikke tørrer ud. Og mens toppen af planterne er i hvile og dermed ikke stiller store krav til rødderne. Det er grunden til, at du skal så langt hen på året, når du planter. Fordelen ved barrodsplanter er, at de har et stærkt rodnet, som begynder at udvikle sig, allerede når jorden er 3-4 grader til foråret. Når varmen for alvor tager fat, er planterne stærke og klar til sæsonen. I modsætning til hvis du planter om foråret, hvor du skal være omhyggelig med vanding hele sommeren. Plant hækken med 4-5 planter pr. meter - ikke færre, for så bliver hækken ikke tæt i bunden.

1

Sorter planterne, inden de kommer i jorden, hvis de ikke er lige høje. Så undgår du, at hækken bliver høj i den ene ende og lav i den anden. Du skal bruge 4-5 planter pr. meter.

2

Sæt planterne i jorden. Ret dem ind efter snoren, og klem jorden løst rundt omkring rødderne - bare nok til at planterne ikke vælter.

3

Fyld nu resten af jorden på. Kom den forsigtigt ned omkring planterne, og tryk til, så de står solidt. Men lad være med at trampe til. Jorden skal være luftig, så vandet kan komme ned til rødderne.

Tidsforbrug

4 timer til 5-8 meter hæk

Pris

Cirka 50 kroner pr. meter

Sværhedsgrad

Det er nemt at plante en hæk, når blot du er omhyggelig med plantearbejdet.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hæk