Plant et træ i indkørslen

Et stort træ i indkørslen pynter, men giver ofte problemer med fliser og belægningssten, der synker eller bliver løftet op af træets rødder. Det kan du undgå, hvis du følger vores opskrift.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
2.200 kroner

På grund af bærelaget kan området omkring det nyplantede træ uden problemer bære vægten af en bil, uden at belægningen synker.

Intro

Det kan godt blive lidt trist i længden at se på en indkørsel, som udelukkende består af småsten eller en betonbelægning, og mange forsøger derfor at bryde ensformigheden med blomster, grønne planter og træer.

LÆS OGSÅ: Hvilket lille træ skal jeg vælge, hvis jeg har en lille have? Små træer til den lille have

Mindre planter er der ingen problemer med, men vil du plante et træ, stilles der noget større krav til forberedelserne. De kræver nemlig plads såvel over som under jorden for at kunne trives og udvikle sig optimalt. Og hvis disse betingelser ikke er til stede, ender det i bedste fald med, at træet mistrives. I værste fald risikerer du, at træets rødder løfter belægningen.

Der er dog ingen grund til at opgive drømmen om at se træer skyde til vejrs i indkørslen, for løsningen er faktisk ganske enkel. Træet skal bare plantes i noget, der minder om en urtepotte i overstørrelse. Den fyldes op af to lag sten (også kaldet et skelet) og muldjord.

Metoden hedder rodvenligt bærelag eller befæstelse, og den sikrer træet de optimale vækstbetingelser og gør det samtidig muligt at beholde indkørslen i den form, du har været vant til. Du kan sågar bruge pladsen omkring træet til parkeringsplads uden frygt for, at underlaget vil blive presset sammen under vægten fra den firehjulede.

Vejledning

01
Gravearbejdet 2 Trin

1

Fjern stabilgrus og bundsikring samt muldjord, så du kommer ned til råjorden. Udgravningens størrelse afgør, hvor stort træet kan blive. Til et mindre træ vil et hul på 3 x 3 x 0,5 m være passende.

2

Træets placering bestemmes, og der bankes en opbindingspæl i umiddelbart ved siden af.

tips: Pælen placeres, så den kommer til at stå foran træet i den typiske vindside.

02
Stenskelettet 8 Trin

Der skal flyttes nogle kubikmeter jord og sten, før vi kan plante træet i indkørslen, og derfor går vi efter en mekaniseret løsning. Det er både hurtigere og lettere end at bruge spade og skovl. Og det koster ikke alverden at leje minigraver, -læsser og pladevibrator.

Opbygningen af “urtepotten” består af to lag sten (også kaldet et stenskelet) samt muldjord til at fylde hulrummene mellem stenene ud.

Skelettet bærer vægten fra køretøjer, mens mulden virker som vækstmedie for træets rødder. Mulden trykkes altså ikke sammen, og på den måde kan træets rødder vokse frit uden senere at løfte belægningen i indkørslen.

1

Første lag sten fyldes i udgravningen (hvert lag må højst være på ét stenlag). Vi har brugt sten ca. 90-120 mm. Du kan også bruge knust materiale fra ca. 60 mm.

tips: Jo mindre sten du bruger, desto mere skal du vibrere stenlaget.

2

Det er vigtigt, at stenene bliver fordelt i et ensartet og jævnt lag i udgravningen, som i vores tilfælde er tre meter på hver led og en halv meter dyb (til større træer bør dybden være på minimum én meter, hvis træet skal kunne trives).

3

Med en skovl sorteres stenene. Er der meget store sten indimellem, er det en god idé at fjerne disse, da de ellers vil reducere størrelsen på hulrummet, når du skal fylde udgravningen op med jord.

4

Pladevibratoren er uundværlig, når stenene skal rystes på plads. Du kan nøjes med en forholdsvis lille vibrator til en opgave som vores. Modellen her vejer 70 kg, og med et plademål på 50 x 36 cm kan den vibrere et areal på 35 m2 i timen.

5

Start med at vibrere stenskelettet langs kanterne, og arbejd dig derefter ind mod centrum, hvor opbindingspælen er placeret. Selv om du ikke skal lægge fliser over udgravningen, er det vigtigt, at overfladen bliver så plan som muligt.

6

Et lag muldjord fordeles. Sørg for at fordele jorden så godt som muligt, og pas på ikke at lægge for tykt et lag på. Det gør det nemlig mere besværligt, når du skal gang med selve nedvandingen af jorden. Så hellere lægge flere små lag jord på.

7

Når første muldlag er på plads, vandes jorden forsigtigt, så den siver langsomt ned mellem stenene. Hvis der er steder, hvor jorden nærmest efterlader store huller mellem stenene, må du fylde ekstra jord på de pågældende områder.

8

Næste lag sten udlægges, og hele processen med fordeling af endnu et lag muldjord samt nedvanding gentages. I alt har vi brugt 0,6 m3 muldjord til projektet.

Vigtigt! Undlad at fylde op med jord omkring pælen, hvor træet skal plantes.

03
Træet plantes 2 Trin

1

Der fyldes muld i plantehullet, og træet placeres. Husk, at træet skal sættes et par cm dybere, end det før har stået (tjek barken). Efterfølgende dækkes med muld, som du trykker til med foden.

2

Træet bliver her fastgjort til pælen med en opbindingsrem af gummi. Den kan justeres, efterhånden som træet vokser sig større. Men du kan sagtens bruge andre bindinger, når træet skal fikseres til pælen.

04
Køreklar indkørsel 2 Trin

Til den aktuelle opgave har vi genbrugt det eksisterende rallag fra indkørslen som overfladelag.

Du kan fordele laget med ral med en såkaldt asfaltrager - eller du kan bruge en almindelig rive, som du vender om.

Vælger du en anden overflade af fx betonsten - eller kørefliser - skal du først lægge et ca. 3 cm tykt lag skærver (korn 20-30 mm) oven på bærelaget. Derpå lægges en fiberdug og til sidst et afretnings- og stenlag.

Fiberdugen forhindrer, at afretnings-laget forsvinder ned i skærvelaget, som nu vil fungere som et udluftningslag, der giver luft til mulden og dermed forhindrer, at mulden går i forrådnelse.

1

Den rodvenlige befæstelse er færdig, og der afsluttes med et overfladelag - et såkaldt toplag - af ral. VIGTIGT! Hvis du ikke i forvejen har haft ral i indkørslen, skal du regne med en udgift hertil på omkring 200 kr. pr. m3.

2

Med en såkaldt asfaltrager fordeles stenlaget omkring det nyplantede træ, så belægningen ligger helt plant.

Materialer

  • 4 m3 sten, størrelse 90-120 mm
  • 0,6 m3 muldjord
  • Evt. ral
  • Trykimprægneret opbindingspæl

Specialværktøj

  • Asfaltrager - kan købes for 100-150 kr.
  • Minigraver, -læsser, pladevibrator

De tre maskiner vil typisk kunne lejes hver især for mellem 400 og 800 kr. pr. dag. Det kræver ingen forudsætninger at arbejde med maskinerne, og efter en kort instruktion hos udlejeren vil du hurtigt føle dig dus med teknikken

Tidsforbrug

Med det rette udstyr kan du lave projektet på en dag.

Pris

Cirka 2200 kroner til materialer. Omtrent det samme koster det at leje de tre maskiner for én dag.

Sværhedsgrad

Bortset fra betjening af maskinerne kræver opgaven som sådan ikke den store faglige kunnen.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træer